Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Babiš bude jednat se Zemanem o výměně ministra kultury

Antonín Staněk • Autor: Milan Jaroš
Antonín Staněk • Autor: Milan Jaroš

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce projednat situaci ohledně výměny ministra kultury s prezidentem Milošem Zemanem. Koaliční smlouva platí, řekl Babiš po páteční schůzce s předsedou koaliční ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem. Babiše i Hamáčka přijme Zeman v Lánech v úterý 2. července. Hamáček ČTK napsal, že chce s případným dalším řešením situace ze strany sociální demokracie počkat na výsledek schůzky. Potvrdil, že setkání se zúčastní. Původně hovořil o tom, že v pondělí by se měla ČSSD vyjádřit k dalšímu postupu. Babiš podle něho při schůzce řekl, že chce pokračovat v koaličním projektu a žádná alternativa není.

Babiš řekl, že se bude snažit Zemana přesvědčit, aby vnímal koaliční dohodu a aby představu sociální demokracie nějakým způsobem akceptoval. Sociální demokracie požaduje, aby v čele ministerstva kultury skončil Antonín Staněk (ČSSD). Zeman dal ale ve čtvrtek najevo, že situaci urychleně řešit nebude. Zdůraznil, že ústava nestanovuje lhůtu, kdy má ministra odvolat. ČSSD mluví o možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta, pokud by prezident s výměnou nadále otálel. Babiš ale uvedl, že je potřeba situaci řešit jiným způsobem, nejlépe jednáním. Prezident Zeman podle předsedy ODS Petra Fialy svým otálením kolem odvolání ministra kultury Staňka překrývá kauzy kolem premiéra Andreje Babiše. Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že Zeman porušuje své ústavní povinnosti a vláda by měla řešit problémy Česka, nikoliv stále své vlastní.

Angela Merkel netrpí žádnou vážnou chorobou

Angela Merkel na mnichovské konferenci  • Autor: MSC / Kuhlmann
Angela Merkel na mnichovské konferenci • Autor: MSC / Kuhlmann

Německá kancléřka Angela Merkel netrpí žádnou vážnou chorobou, a to ani Parkinsonovou nemocí, píše list Stuttgarter Zeitung a odvolává se přitom na vládní kruhy. Obavy o zdraví brzy pětašedesátileté političky vyvolal silný třes, který ji při oficiálních příležitostech v posledních dvou týdnech postihl hned dvakrát. Ve druhém případě byla podle Stuttgarter Zeitung příčinou indispozice vzpomínka na první takovou událost.

Kancléřku , které se něco podobného stalo už před dvěma lety při návštěvě Mexika, silný tělesný třes postihl minulý týden při setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Merkel, podle níž za to mohl nedostatek vody, se poté nechala důkladně vyšetřit. „Lékaři nic nenašli, ani žádný náznak Parkinsona,“ konstatuje deník. Podruhé šéfku německé vlády postihl třes ve čtvrtek při jmenování nové ministryně spravedlnosti Christine Lambrecht. V tomto případě prý za to mohla psychika. „Není žádný důvod k obavám. Vzpomínka na událost z minulého týdne vedla k této situaci, jde o proces psychologického zpracování,“ cituje list zdroj z vládních kruhů. Angela Merkel je kancléřkou od roku 2005, a je tak léta vystavena vysokému pracovnímu tempu a velkému tlaku. I proto nyní lékaři političce, které v dubnu zemřela matka, doporučili, aby si odpočinula.

Na reakci na audity je čas až do 20. září

Autor: HN, Martin Svozílek
Autor: HN, Martin Svozílek

ČR bude mít na vyjádření se k předběžné auditní zprávě ohledně údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a zemědělských dotací čas až do 20. září. Na odpověď jsou podle nařízení Evropské komise dva měsíce, kam se ale nezapočítává srpen, kdy jsou dovolené u úředníků v Bruselu. Termín se tak o měsíc posouvá, sdělila mluvčí Státního intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.  Podle ní nicméně začal fond odpověď připravovat již před přijetím české verze, po doručení zprávy v angličtině. Na konci května a na začátku června dorazily do ČR dvě předběžné auditní zprávy EK, které se týkají Babišova možného střetu zájmů.

V první z nich komise v anglicky psaném dokumentu dospěla k závěru, že Babiš má dal vliv na společnost Agrofert a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal. Babiš, který kvůli zákonu o střetu zájmů Agrofert převedl do svěřenských fondů, označil audit za pochybný a za útok na Českou republiku. Rovněž odmítl, že by Česko muselo vracet dotace. Druhá zpráva dorazila do ČR na začátku června. Státní zemědělský intervenční fond poté oznámil, že nebude Agrofertu proplácet dotace od února 2017, kdy Babiš firmu do svěřenských fondů vložil. Holding už dříve uvedl, že oba návrhy auditů EK vnímá jako pochybné a neprofesionální. V reakci na předběžné auditní zprávy EK se opozice ve středu neúspěšně pokusila vyslovit Babišově koaliční vládě nedůvěru.

Novou stranu Klause mladšího by volilo jedno procento lidí

Václav Klaus mladší představil v Praze svou novou politickou stranu Trikolóra - hnutí občanů. Vpravo místopředsedkyně strany Zuzana Majerová Zahradníková • Autor: ČTK
Václav Klaus mladší představil v Praze svou novou politickou stranu Trikolóra - hnutí občanů. Vpravo místopředsedkyně strany Zuzana Majerová Zahradníková • Autor: ČTK

Volby do sněmovny by podle modelu Centra pro výzkum veřejného mínění v červnu vyhrálo ANO se ziskem 29 procent hlasů, proti předchozímu měsíci se jeho podpora zvýšila o jeden procentní bod. Druzí by skončili Piráti, kteří si polepšili o 3,5 procentního bodu na 17 procent, a třetí ODS s 15 procenty. Jejich podpora se o dva procentní body snížila. Oproti květnu ztratili i čtvrtí komunisté a pátí sociální demokraté. Do sněmovny by se dostalo ještě hnutí SPD. U KDU-ČSL a STAN nelze vzhledem k intervalům spolehlivosti a váhání voličů říci, zda by se do dolní komory dostaly či nedostaly.

Komunisté by v červnu získali podporu devíti procent voličů, o měsíc dříve by je volilo 11 procent. ČSSD přišla oproti květnu o dva procentní body, dostala se na 7,5 procenta. Naopak červnový výsledek hnutí SPD je o 1,5 procentního bodu lepší než květnový. V modelu poprvé figuruje i nová politická strana Václava Klause mladšího Trikolóra - hnutí občanů, v červnu by ji volilo jedno procento voličů. Klaus stranu, která chce hájit konzervativní hodnoty, zdravý rozum a pracující lidi, představil 10. června. Prioritou pro hnutí jsou volby do Poslanecké sněmovny v roce 2021. Průzkum se konal od 8. do 17. června, tedy v době před demonstrací na Letenské pláni proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice, na kterou dorazilo na čtvrt milionů lidí.

V Janově likvidovali poslední části Morandiho mostu

Morandiho most, srpen 2018 • Autor: Profimedia, IPA
Morandiho most, srpen 2018 • Autor: Profimedia, IPA

Italští pyrotechnici v pátek zlikvidovali dva poslední pilíře janovského Morandiho mostu. Stavba z šedesátých let, jež byla součástí frekventované dálnice spojující italské vnitrozemí s italskou a francouzskou riviérou, se částečně zřítila loni 14. srpna. Z výšky tehdy spadlo třicet vozidel a zemřelo čtyřicet tři lidí.  Pád mostní konstrukce poškodil i okolní budovy, o domovy přišlo šest stovek lidí.  Expertní vyšetřovací komise  ministerstva vnitra vyhodnotila, že firma Autostrade per l'Italia provozující most nezajistila jeho bezpečnost, přestože riziko zřícení existovalo již v minulých letech.  Firma však závěry komise odmítla.

Zbylá konstrukce mostu o váze 4500 tun se k zemi sesula za osm vteřin. Demolici vysílala italská televize. Kvůli množství prachu uvolněného po explozi mostu kropily sutiny vodní děla. Svá obydlí muselo kvůli demolici načas opustit 3,.5 tisíce  lidí. Nový most Italové začali stavět už deset měsíců po srpnové tragédii. Měl by se podobat lodi a navrhoval jej architekt Renzo Piano. V plánu je také vznik nové čtvrti pod mostem. Výstava nového mostu bude podle ministra dopravy Danila Toninelliho hotová na jaře roku 2020.

Ve Francii padly teplotní rekordy, žáci dostali volno

Vedra ve Francii; Paříž • Autor: AP/ČTK
Vedra ve Francii; Paříž • Autor: AP/ČTK

Aktuální vlna veder ve Francii posunula absolutní teplotní rekord pro tuto zemi nad hranici 45 stupňů. Necelou hodinu poté, co bylo překonáno maximum platné od roku 2003, se historické tabulky přepisovaly znovu, když v obci Villevieille nedaleko Montpellieru naměřili 45,1 stupně Celsia. Vlna veder ve Francii vrcholí, tisíce škol kvůli tomu v pátek zrušily výuku.

„V 15:00 bylo ve Villevieille 45,1 stupně, poprvé byl ve Francii překročen práh 45 stupňů,“ napsal na twitteru pracovník francouzské meteorologické služby Météo France Etienne Kapikian. Doteď představovalo nejvyšší hodnotu naměřenou ve Francii 44,1 stupně Celsia ze srpna 2003. Lokální historická maxima hlásila řada míst už ve čtvrtek, tak teplo jako dnes ale v zemi galského kohouta nikdy nebylo, napsal web franceinfo. Poprvé kvůli vedru vstoupil v platnost nejvyšší stupeň meteorologické výstrahy, a to v okolí měst Marseille a Montpellier. kromě vyučování se rušily i různé kulturní události, úřady rozdávají lahve s vodou. Paříž, Lyon či Marseille zakázaly provoz starších vozidel kvůli znečištění ovzduší, které se při vedrech ještě zhoršuje.

Vedra způsobená příchodem teplého vzduchu ze Sahary zatím nepolevují ani v sousedním Španělsku, kde v důsledku horka zahynuli dva lidé. Na severovýchodě v Katalánsku pak hasiči stále bojují s lesním požárem, který spálil území o rozloze přes 5000 hektarů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].