Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Obvinění z kauzy Čapí hnízdo žádají zastavení stíhání

Andrej Babiš a Miloš Zeman na Čapím hnízdě; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Andrej Babiš a Miloš Zeman na Čapím hnízdě; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Jak uvedl server iRozhlas.cz, dva ze šesti obviněných v kauze dotačního podvodu Čapí hnízdo žádají zastavení trestního stíhání. Obvinění jsou premiér Andrej Babiš a jeho žena Monika, Babišův švagr Martin Herodes a dcera Adriana Bobeková. Kromě premiérových rodinných příslušníků je ještě obviněna bývalá členka společnosti čapí hnízdo Jana Mayerová a bývalý manažer Agrofertu Josef Nenadál.

Právě Nenadál má být jedním z těch, kteří o zastavení požádali, kdo je druhý, není známo. Je ale pravděpodobné, že stejný požadavek vznesou obhájci všech obviněných. Policejní návrh na obžalobu nyní leží u státního zástupce Jaroslava Šarocha. V případě obžaloby hrozí obviněným pro dotační podvod až deset let vězení.

Krkonošský národní park se nejspíše nově rozdělí na čtyři zóny

Krkonoše; ilustrační foto • Autor: Kateřina Malá
Krkonoše; ilustrační foto • Autor: Kateřina Malá

Krkonošský národní park se nejspíše nově rozdělí na čtyři zóny. Rada parku (tu tvoří delegáti obcí, zástupci horské služby, firem a vědci) schválila jejich návrh, který nyní ministerstvo životního prostředí pošle k meziresortnímu připomínkování. Nové rozdělení by mělo platit od roku 2020. Dnes je park rozdělen na první, druhou a třetí zónu ochrany. Terminologie se mění: zóny budou přírodní, přírodě blízké, zóna soustředěné péče o přírodu a zóna kulturní krajiny.

Pro návštěvníky je nejdůležitější zpráva, že takzvané klidové území, kde je možný pohyb jen po vyznačených stezkách, se rozšíří. Bude větší než dnešní nejpřísněji chráněná první zóna, kde platí striktní pravidla - a podle potřeby může z přírodní zóny zasahovat i do zóny přírodě blízké. O novou zonaci se v Krkonoších vedl spor, některé obce a firmy se obávaly, že pravidla přiškrtí rozvoj. Správa parku a Rada nakonec došly ke kompromisu.

Letenkové Kiwi koupil americký fond

Oliver Dlouhý • Autor: Matěj Stránský
Oliver Dlouhý • Autor: Matěj Stránský

Brněnskou firmu Kiwi, která vytvořila úspěšný vyhledávač levných letenek, ovládl americký fond General Atlantic. Koupil většinový podíl od investorů, zakladatelé Kiwi - Oliver Dlouhý a Jozef Képesi - si nechají významný podíl. Cena transakce je neveřejná, odhaduje se na tři miliardy korun.

General Atlantic dlouhodobě investuje do start-upů a firem na pomezí technologického byznysu. Své podíly má ve Flixbusu, Uberu či Airbnb.  Firmu bude dál řídit Dlouhý a po vstupu velkého fondu chce svoje podnikání ještě rozšířit. Její tržby loni činily přes 30 miliard korun. Investice do firmy činily do dnešního dne asi milion a půl - to z Kiwi dělá jeden nejúspěšnějších start-upů Evropy i světa.

Trump se pohádal se starostou Londýna

Donald Trump s manželkou a britskou královnou • Autor: REUTERS
Donald Trump s manželkou a britskou královnou • Autor: REUTERS

Americký prezident Donald Trump sotva vytáhl paty z prezidentského letadla Air Force One, které v pondělí ráno dosedlo na letišti ve Standstedu, a už má na kontě první konflikt. Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan v neděli řekl, že Spojené státy sice zůstávají velmi blízkým spojencem Británie, Britové by však neměli kvůli Trumpovi „roztahovat červený koberec“, a to kvůli jeho dlouhodobě „odpudivé“ politice. Trump zareagoval tweetem, v němž Khana označil za „ztroskotance“.

Po této virtuální výměně už nicméně státní návštěva pokračovala ve standardním duchu – Trump navštívil královnu Alžbětu v Buckinghamském paláci, v úterý bude jednat s dosluhující premiérkou Theresou May, a to zejména o změnách klimatu a rizicích čínských technologií, potažmo firmě Huawei. Ve středu se pak Donald Trump společně s královnou a špičkami britské politiky zúčastní ceremonie připomínající pětasedmdesáté výročí spojeneckého vylodění v Normandii.

V Německu se třese vláda křesťanských a sociálních demokratů

Andrea Nahles, už bývalá členka SPD • Autor: AP/ČTK, Wolfgang Kumm
Andrea Nahles, už bývalá členka SPD • Autor: AP/ČTK, Wolfgang Kumm

Němečtí sociální demokraté (SPD) se jen pomalu vzpamatovávají z porážky, kterou utrpěli v evropských volbách, v nichž skončili až třetí za zelenými a vládními kolegy z CDU. Dosavadní šéfka SPD Andrea Nahles rezignovala a o její místo se podle zpráv z Berlína do zvolení nového předsedy či předsedkyně provizorně podělí tři seniorní členové strany: předsedkyně vlády v Meklenbursku-Předním Pomořansku Manuela Schwesig, premiérka Porýní-Falce Malu Dreyer a partajní lídr v Hesensku Thorsten Schäfer-Gümbel. Křesťanští demokraté sice ústy kancléřky Angely Merkel ujišťují, že mají zájem na pokračování společné vlády, nicméně spekulace o možném pádu současné vlády se naplno rozjely.

Fanoušci Hry o trůny vybrali peníze pro nadaci Emilie Clark

Hra o trůny
Hra o trůny

Fanoušci Hry o trůny nepodepisují pouze petice za přetočení závěrečné řady seriálu, který skončil v květnu, ale vybírají i peníze na dobrou věc. Rozhodli se dát dohromady 100 tisíc liber, které chtějí věnovat charitativní organizaci Emilie Clarkové, a poděkovat jí tak za ztvárnění Daenerys Targaryen.

Iniciativa vzešla od fanoušků seriálu, kteří se domluvili na sociální síti Reddit hned po skončení osmé řady populární fantasy ságy. To už médii proběhla informace, že herečka natáčela Hru o trůny se dvěma nebezpečnými mozkovými výdutěmi. Emilia Clarková poděkovala v emotivním videu na Instagramu iniciátorce sbírky a dalším tisícům lidí, kteří přispěli. „Nemůžu tomu uvěřit, jsem opravdu dojatá a vděčná. Moc vám děkuju, je neuvěřitelné, co jste udělali,“ řekla. Hereččin vzkaz komunitě překvapil i samotnou organizátorku sbírky, která řekla webu BuzzFeed News, že nemohla uvěřit, že Emilia Clarková pro ni a celou skupinu na Redditu nahrála speciální video.

Minulý týden se objevily zprávy, že kvůli stresu a vyčerpání skončil v péči odborníků herec Kit Harington, který ztvárnil ve Hře o trůny Jona Sněha. I na jeho podporu fanoušci vybírají peníze, momentálně mají na účtu 40 tisíc liber.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].