Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Babiš Zemanovi odeslal návrh na odvolání Staňka

Antonín Staněk • Autor: Milan Jaroš
Antonín Staněk • Autor: Milan Jaroš

Premiér Babiš odeslal v pátek na Hrad návrh na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a zároveň návrh na jmenování místopředsedy sociální demokracie a starosty Nového Města na Moravě Michala Šmardy jeho nástupcem. Babiš se se Šmardou sešel, aby s ním probral priority resortu.

Jak je nicméně známo, míč je nyní na prezidentově straně hřiště a Zemanovi se do výměny nechce (v úterý nepřijal Staňkovu demisi). Ve čtvrtek pak prezident na TV Barrandov řekl, že mu Ústava pro vyhovění premiérově žádosti nestanoví žádnou lhůtu. To je sice pravda, nicméně ústavní právníci se shodují, že i bez toho má prezident návrhu předsedy vlády vyhovět bez zbytečného odkladu.

Evropská komise: Premiér je ve střetu zájmů

Autor: HN, Martin Svozílek
Autor: HN, Martin Svozílek

Jak zjistily Hospodářské noviny, Evropská komise dokončila své půlroční šetření, v jehož rámci prověřovala vztah mezi podnikáním a politickým angažmá premiéra Andreje Babiše. A dospěla ke stejnému závěru jako počátkem roku úředníci městského úřadu v Černošicích, který premiérův střet zájmů konstatoval po šetření vyvolané podnětem organizace Transparency International. Tento verdikt, který nicméně řešil pouze vlastnictví médií, následně zrušil Středočeský krajský úřad a vrátil věc do Černošic k novému projednání.

Protože je Babiš podle EK ve střetu zájmů, bude muset Česko podle HN vracet všechny prověřované evropské dotace, které obdržela skupina Agrofert od února 2018. Zatím není jasné, o jak velkou částku přesně jde. Babiš závěry komise odmítl a řekl, že neporušuje české ani evropské zákony. Česko podle něj dotace vracet nebude.

Pchjongjang popravil jaderného vyjednávače s USA, píše jihokorejský deník

Donald Trump a Kim Čong-un • Autor: REUTERS
Donald Trump a Kim Čong-un • Autor: REUTERS

Severní Korea při čistce v diplomatických kruzích po neúspěšném únorovém summitu v Hanoji popravila svého hlavního vyjednavače v jaderných rozhovorech se Spojenými státy Kim Hjok-čchola. Agentura Reuters uvedla, že to v pátek napsal jihokorejský list Čoson ilbo. Kromě vyjednavače, kterého severokorejský lídr Kim Čong-un vinil za krach únorového summitu ve vietnamské Hanoji, byli popraveni i čtyři představitelé ministerstva zahraničí.

Podle agentury Reuters o tom v pátek informoval zmíněný list na základě informace od anonymního zdroje. Zpráva Reuters zároveň upozorňuje, že informaci nebylo možné nezávisle ověřit, a deník The New York Times připomíná, že list ani nenaznačil, kdo je zdrojem ani jak přesně informaci získal, a že věc nepotvrdili ani představitelé jihokorejské vlády. Zároveň ale NYT píší, že pověsti o popravě kolují Washingtonem několik týdnů. K popravě zastřelením mělo dojít letos v březnu na letišti v metropoli Pchjongjangu.

Trump uvalil cla na Mexiko kvůli imigraci

Americký prezident na tiskové konferenci v Bílém domě • Autor: REUTERS
Americký prezident na tiskové konferenci v Bílém domě • Autor: REUTERS

Americký prezident Donald Trump přišel s nápadem, jak omezit imigraci od jižního souseda USA Mexika. Tentokrát nejde o zeď, ale o opatření, u něhož si lze jen obtížně představit, že k omezení migrace povede. V tweetu oznámil, že počínaje 10. červnem uvalí na veškeré zboží proudící z Mexika pětiprocentní clo s tím, že se bude dále zvyšovat, „dokud nebude problém s nelegální migrací vyřešen“.

Na deset procent by mělo vzrůst v červenci, na patnáct v srpnu, dvacet v září až na 25 procent v říjnu. Nejenže nová cla podle všeho nepovedou k omezení migrace, budou mít navíc negativní dopad nejen na dotčené státy. Jak píše deník The Financial Times, oznámení již zatřáslo trhy na celém světě. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador poslal Trumpovi dopis, v němž ho vyzývá k opatrnosti a odpovědnosti.

Češi jsou stále proti přijetí eura

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejnilo výsledky nejnovějšího šetření, v němž na přelomu března a dubna zjišťovalo postoje Čechů a Češek k euru. Odpor ke společné měně EU je stejně vysoký jako byl v době vrcholící krize eurozóny před osmi lety – 75 procent dotazovaných odmítá možnost, že by Česko konečně splnilo to, k čemu v přístupové smlouvě do Unie zavázalo. Připojení k eurozóně, kam po Slovinsku, Slovensko a trojici baltských států nejnověji míří i Bulharsko, naopak podporuje pouhá pětina respondentů.

Rekordní počet vítězů v americké hláskovací soutěži

Američané v hláskování soutěží téměř sto let a není to poprvé, co měla soutěž více vítězů - letošní osmička je přesto rekordní. I letos, stejně jako v předcházejících jedenácti ročnících, přitom konkurenci nenašly děti indického původů. Ve vítězné osmičce obsadily hned šest míst. V soutěži se v hláskování neobvyklých slov každoročně utkají děti do patnácti let, letos se jich v národním kole ve městě Oxon Hill ve státě Marylandu sešlo celkem 562. Měly správně vyhláskovat slova jako „omphalopsychit“ nebo „auftaktigkeit“ (druhý výraz označuje hudební zásadu, první člověka, který se zíráním na vlastní pupek snaží uvést v trans).

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].