Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Rakousko míří k předčasným volbám

Kancléř Sebastian Kurz  a vicekancléř Heinz-Christian Strache, 2019 • Autor: REUTERS
Kancléř Sebastian Kurz a vicekancléř Heinz-Christian Strache, 2019 • Autor: REUTERS

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen v úterý na žádost lidoveckého premiéra Sebastiana Kurze odvolal z funkce ministra vnitra Herberta Kickla ze strany Svobodných (FPÖ). Podle Kurze bylo nepřijatelné, aby Kickl byl ministrem během nadcházejícího vyšetřování. V Rakousku se o víkendu rozpadla koalice Svobodných a lidovců poté, co video zachytilo dlouholetého šéfa FPÖ Heinze-Christiana Stracheho při možném korupčním jednání. Nyní je otázkou, jak přesně bude vypadat dočasná vláda, která zemi povede do předčasných voleb. Ministři za Svobodné totiž kvůli odvolání Kickla kabinet opustili.

Očekává se, že na posty po Svobodných zastoupí odborníci, kteří zemi spolu s lidovci dovedou k zářijovým volbám. Ještě v pondělí večer by měl Kurz podle deníku Der Standard navrhnout Van der Bellenovi jména nových ministrů. Prezident už řekl, že každý návrh osobně zváží. Nicméně ani Kurz nemá svou pozici jistou. Opozice žádá demisi celé vlády a menší opoziční strana navrhuje vyslovení nedůvěry Kurzovi. Poslanci Národní rady by o návrhu měli jednat za týden, ale FPÖ a opoziční sociální demokraté (SPÖ) se zatím jasně nevyjádřili, jak se k návrhu postaví.

Členské země EU potvrdily zákaz jednorázových plastů

Plastové odpadky vyplavené na pobřeží v Indonésii • Autor: Profimedia, Barcroft Media
Plastové odpadky vyplavené na pobřeží v Indonésii • Autor: Profimedia, Barcroft Media

Členské země Evropské unie finálně potvrdily novou směrnici zakazující plastové výrobky na jedno použití. Zákaz se konkrétně týká jednorázových plastových příborů, talířů, úchytů k nafukovacím balonkům, polystyrenových obalů na potraviny a hrnků na nápoje určené k okamžité spotřebě i dalších produktů, které mohou přispívat ke znečištění takzvanými mikroplasty.

Členové EU se také dohodli, že do roku 2029 by mělo být recyklováno devět desetin plastových lahví; už do roku 2025 přitom musí být takové lahve vyráběny alespoň se čtvrtinovým použitím recyklovaného plastu, do roku 2030 má podíl vzrůst na třicet procent. Rozhodnutí členských zemí je završením celého legislativního procesu. Nová pravidla předložila Evropská komise přesně před rokem, od té doby se o konečné podobě vyjednávalo. Evropský parlament text směrnice odsouhlasil v březnu.

Ke stížnosti na restituce se připojili i senátoři z ČSSD

Noví místopředsedové Senátu • Autor: ČTK
Noví místopředsedové Senátu • Autor: ČTK

Ústavní stížnost na zdanění finančních náhrad za majetek nevydaný církvím v restitucích, které v dubnu prosadila vládní koalice ANO a ČSSD za pomoci poslanců KSČM a SPD, podpořilo už 42 senátorů. Ke stížnosti, kterou připravili lidovci, se připojili zákonodárci z ODS, klubu Senátor 21 a také tři sociální demokraté: předseda ústavně-právního výboru horní komory Miroslav Antl, Jaromír Strnad a Pavel Štohl. Naopak nejpočetnější senátní klub STAN tak neučinil. Starostové totiž avizovali, že připraví vlastní stížnost.

Autoři stížnosti argumentují tím, že zdanění je retroaktivní, protože nárok na výplatu náhrad vznikl už v roce 2013. Podle stížnosti vzniká navíc daňová nerovnost, protože církve by se staly prvním subjektem, který by musel vyplácet daně z majetku vráceného v restitucích. Autor stížnosti, lidovecký senátor Kříž dodává, že zdanění znamená zásah do legitimního očekávání církví a náboženských společností, které se dohodly se státem na vyplacení.

USA dočasně mírní restrikce vůči Huawei

Pekingské centrum společnosti Huawei.
(Produkce pro novináře, leden 2019) • Autor: AFP, Profimedia
Pekingské centrum společnosti Huawei. (Produkce pro novináře, leden 2019) • Autor: AFP, Profimedia

Americké ministerstvo obchodu dočasně na tři měsíce zmírnilo obchodní restrikce vůči čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei. Americká vláda minulý týden firmu zařadila na černou listinu a americké podniky nyní potřebují zvláštní povolení, aby jí mohly dodávat své produkty. Tento krok má omezit negativní dopady na zákazníky čínského podniku po celém světě.

Zmírnění spočívá v tom, že ministerstvo Huawei dočasně povolilo nakupovat americké zboží za účelem zachování nynějších komunikačních sítí a zajištění softwarových aktualizací pro existující telefony Huawei. Povolení je platné do 19. srpna a ministerstvo nevylučuje další prodloužení. Zmírnění navíc znamená, že společnost Google může majitelům chytrých telefonů Huawei v příštích třech měsících i nadále poskytovat plný přístup k softwarovým aktualizacím a aplikacím.

Indonéským prezidentem zůstává Widodo

Joko Widodo • Autor: REUTERS
Joko Widodo • Autor: REUTERS

Vítězem dubnových prezidentských voleb v Indonésii se stala dosavadní hlava ostrovního státu Joko Widodo. Jednalo se o poměrně těsný souboj. Svůj hlas Widodovi odevzdalo 55,5 procenta voličů, tedy více než 85 ze 154 milionů hlasujících, jeho hlavního soupeře, bývalého armádního generála Prabowa Subianta, podpořilo 44,5 procenta voličů.

Subianto, který je spojován s někdejším suhartovským diktátorským režimem, ale výsledek voleb odmítl. Na základě výsledků zjištěných jeho štábem prý zvítězil on se ziskem 62 procent hlasů. Varoval také před možnými demonstracemi opozice, kvůli čemuž již indonéské úřady zpřísnily bezpečnostní opatření. Widodo byl do funkce poprvé zvolen v roce 2014 a stal se prvním prezidentem, který nevzešel ani z politické, ani z armádní elity.

Známé osobnosti z pětiny tweetují o Evropě

Prostor před vchodem do
bruselského parlamentu; ilustrační foto  • Autor: Milan Jaroš
Prostor před vchodem do bruselského parlamentu; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

V analýze pro spolek Moje Evropa čeští matematici a sociologové analyzovali komunikace 98 respondentů, kteří se na Twitteru vyjadřují k Evropské unii. Mezi respondenty patřili politici, novináři i veřejně známé osobnosti. Z analýzy mimo jiné vyplývá, že skupina proevropských aktérů je v celkové komunikaci na Twitteru zhruba stejně aktivní jako všechny další skupiny dohromady. Díky vyššímu zastoupení tweetů o EU však dominuje.

Mezi aktéry, kteří tvoří nejvíce původního obsahu o EU patří europoslanci Ježek, Štětina, Telička, Zdechovský, Zahradil a Poc. Dále pak novináři a veřejné osobnosti Filip Nerad, Jakub Janda a Tomáš Prouza. U europoslanců se zastoupení tweetů o EU pohybuje často okolo či nad 50 %. U umíněných veřejných osobnosti mezi 15–50 %, ale mají vyšší celkovou aktivitu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].