Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Rozpočet 2020 bude mít schodek 40 miliard

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová • Autor: ČTK, Šimánek Vít
Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová • Autor: ČTK, Šimánek Vít

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová představili základní kontury státního rozpočtu na příští rok. Vláda by podle první verze měla příští rok utratit 1,6 bilionu korun, tedy skoro o sto miliard více než letos. Víc peněz na rozdávání přinese jako obvykle růst ekonomiky, nicméně toto tempo zpomaluje, takže část peněz chce vláda získat z jiných zdrojů  – jednak úsporami, jednak zvyšováním daní. Škrtat se má například u platů na takzvané mrtvé duše, kdy úřady pobírají peníze na neobsazená místa. Vzhůru mají jít spotřební daně na cigarety a tvrdý alkohol, počítá se také s novou digitální daní, která by se po vzoru Francie vybírala z tržeb globálních digitálních hráčů jako Facebook nebo Google. S bankovní daní se podle Babiše nepočítá.

Škrty ani vyšší příjmy nebudou ani letos stačit k tomu, aby se vláda obešla bez dluhů. Rozpočtový schodek, tedy částka, kterou chce kabinet utratit nad rámec toho, co vybere, má stejně jako letos činit 40 miliard korun. Státní výdaje půjdou nahoru hlavně kvůli důchodům, které tvoří skoro třetinu rozpočtu a příští rok mají růst v průměru o 900 korun. Nově poroste také rodičovská. Na jedno dítě půjde vyčerpat až 300 tisíc, tedy o 80 tisíc víc než nyní. Nárok budou mít rodiče dětí do čtyř let, kteří na přelomu roku ještě nebudou mít rodičovskou vyčerpanou.

Vláda schválila pokutu za dvojí kvalitu potravin

Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Zákaz prodeje potravin v různé kvalitě, ale stejném obalu v Česku a v jiných evropských zemích schválila v pondělí vláda. Za porušení novinky v novele zákona o potravinách bude podle návrhu ministerstva zemědělství hrozit pokuta až 50 milionů korun. Novela také zvětšuje pravomoci Státní zemědělské a potravinářské inspekce a rozšiřuje možnost označit potravinu za českou. Návrh nyní zamíří do sněmovny. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) už dříve uvedl, že stát předloží také novelu zákona, kterou zakáže prodej veškerého zboží nabízeného v různých zemích v různé kvalitě a ve stejném obalu.

Až padesátimilionovou pokutu za tzv. dvojí kvalitu potravin budou platit obchodníci, nikoliv nadnárodní výrobci. Na dodržování zákazu dvojí kvality bude dohlížet právě inspekce. Podle toho, v jaké podobě projde předloha sněmovnou, určí se přechodné období na přeznačení výrobků. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) řekl, že nemá obavy z postihu od Evropské komise za zavedení přísnějších pravidel, než jaké schválil Evropský parlament.

Nová šéfka Čapkova památníku rezignovala

Před vchodem do letního domu ve Strži. (Zleva Peroutka, Scheinpflugová, Čapek, 1937) • Autor: archiv Památníku Karla Čapka
Před vchodem do letního domu ve Strži. (Zleva Peroutka, Scheinpflugová, Čapek, 1937) • Autor: archiv Památníku Karla Čapka

Ředitelka Čapkova památníku rezignovala na svoji funkci, informoval Deník N. Reagovala tak na slova středočeské hejtmanky Jaroslavy Jermanové, která ji k tomu vyzvala na pondělní dopolední schůzce. Seidlová je snachou středočeského radního pro školství Zdeňka Seidla (ČSSD), který o ní rovněž hlasoval. "Vzhledem k okolnosti, že si dědictví bratří Čapků a Ferdinanda Peroutky zaslouží jinou mediální pozornost než současnou mediální polemiku, rozhodla jsem se rezignovat,“ citoval Seidlovou středočeský úřad. Přesto se chystá příští týden radě kraje odprezentovat svoji rozvojovou koncepci památníku a podle tiskové zprávy kraje se zúčastní i případného nového výběrového řízení na post ředitelky.

Podle hejtmanky proběhlo výběrové řízení standardním způsobem, ale připustila, že situace kolem výběru byla napjatá. Znepokojení nad jmenováním Seidlové vyjádřily Herecká asociace, FITES a Společnost Ferdinanda Peroutky. Udivilo je Seidlové vyjádření do médií, že Čapkovo dílo zná ze školy a památník navštívila jako studentka. Herecká asociace, Společnost bratří Čapků a FITES vyzvaly k prověření soutěže, podle hejtmanky však měla standardní průběh. To, že radní Seidl se nezdržel hlasování, pokládá za nešťastné. „Na druhou stranu je potřeba říct, že jeho hlas nebyl rozhodující,“ dodala.

Ukrajina: nový prezident, nový parlament?

Volodymyr Zelenskyj oslavuje volební vítězství • Autor: REUTERS
Volodymyr Zelenskyj oslavuje volební vítězství • Autor: REUTERS

Volodymyr Zelenskij, nově zvolený ukrajinský prezident, se slavnostní přísahou v parlamentu ujal funkce - a obratem tento parlament rozpustil. Respektive ohlásil, že jej rozpouští, a nyní se na Ukrajině vede ústavně-právní spor, zda je jeho krok v souladu ze základním ukrajinským zákonem. Zelenskij a jeho stoupenci tvrdí, že ano, neboť to patří do pravomocí prezidenta a vládnoucí koalice v ukrajinském parlamentu už dva a půl roku v praxi nefunguje. Je tu ovšem jiný pohled na interpretaci ústavy: koalici nedávno opustila jedna ze stran, čímž se dle Zelenského oponentů vláda oficiálně rozpadla, nyní trvá měsíční doba hledání nové koalice, a v tomto měsíci není tedy možné parlament rozpustit.

Politický nováček Zelenskij usiluje o co nejrychlejší předčasné volby, protože sám nemá v parlamentu žádnou moc, ovládá jej strana poraženého prezidentského kandidáta a nyní už exprezidenta Petra Porošenka. Podle průzkumů by Zelenského strana nazvaná Sluha lidu získala až čtyřicet procent hlasů a umožnila by novému prezidentovi skutečně provádět svou politiku. Pokud však Ukrajina dojde k tomu, že mu rozpuštění parlamentu nepřísluší, či že to z jiného důvodu není možné, musí Zelenskij čekat do konce října, na který připadá regulérní termín parlamentních voleb. Zatím v reakci na nejnovější vývoj oznámil rezignaci premiér  Volodymyr Hrojsman.

Google odřízl Huawei od svých služeb a produktů včetně Androidu

Prodejna Huawei v Pekingu • Autor: AFP, Profimedia
Prodejna Huawei v Pekingu • Autor: AFP, Profimedia

Vláda Donalda Trumpa minulý týden zakázala americkým firmám, aby Huawei dodávaly klíčovou technologickou součástku - čip, jehož vývoj zatím Huawei neovládá. Jak se ukázalo v pondělí, omezení má pro Huawei ještě podstatnější dopad: Google (americká firma) končí s podporou operačního systému Android na telefonech čínské značky. Pro uživatele nově zakoupených telefonů to (s největší pravděpodobností) znamená, že nebudou schopní na svých přístrojích aktualizovat aplikace firmy Google: jde o vylepšení, nové verze a zalátání bezpečnostních děr.

Týká se to Gmailu, map od Google nebo asistenta, který činí obsluhu telefonu komfortnější. Což by vše šlo oželet, ale mezi služby patří i Google Play, tedy obchod s aplikacemi. A takový telefon by byl v praxi bezcenný. Uživatelé, kteří si už  telefon zakoupili, budou mít život o něco jednodušší: budou ochuzení pouze o bezpečnostní aktualizace, jinak bude fungovat jako dřív. Není zřejmé, jak dlouho bude Google-blokáda trvat. Je totiž fakt, že úspěch operačního systému Android je do značné míry spjat právě s úspěchem firmy Huawei, jejíž telefony patří (spolu s jihokorejským Samsungem) mezi nejúspěšnější androidové telefony.

Britský tisk: Poslanec Robinson špehoval pro Československo

Londýn; ilustrační foto  • Autor: REUTERS, Matt Dunham
Londýn; ilustrační foto • Autor: REUTERS, Matt Dunham

Britský labouristický poslanec Geoffrey Robinson špehoval pro Československo. Tvrdí to podle listu Mail on Sunday zpravodajské dokumenty československé Státní bezpečnosti. Osmdesátiletý Robinson však takovéto obvinění odmítá. Z dokumentů podle listu vyplývá, že v letech 1966 až 1969 předal komunistickému Československu desítky zpráv včetně vysoce citlivých informací o jaderných zbraních. Zároveň prý přijal dary, jejichž hodnota by dnes přesahovala 12 tisíc liber.

Dokumenty z pražského archivu podle listu rovněž tvrdí, že Robinson v té době připouštěl, že je „zapleten do špionáže“ a že by v případě dopadení byl „poslán do vězení“. Nyní ale prostřednictvím svých právníků odmítl jakékoliv pochybení.   Podle dokumentů měl blízký vztah s Karlem Pravcem, bývalým šéfem rezidentury StB na londýnské ambasádě. Tomu je nyní 88 let a žije v New Jersey. Dokumenty rovněž hovoří o údajných Robinsonových kontaktech s agenty někdejší sovětské tajné policie KGB.

Navenek možná v začátcích své politické kariéry Robinson vypadal jako salónní socialista, StB ho ale vykreslila spíše jako škudlila. Podle jedné zprávy Robinsona při večeři s Pravcem v roce 1967 rozhořčila obsluha, když si naúčtovala dvoulibrový kuvert. Trval na tom, že jí žádné spropitné už nedá a drobné, které nechal Pravec na stole, sebral a už mu je nevrátil. Nakonec československé tajné služby dospěly k závěru, že Robinson má finanční potíže, jež mu brání vést aktivní společenský život. Pravec také uvedl, že Robinson měl sklony k pití velkého množství alkoholu a také se rád chvástal.

Pravce se listu Mail on Sunday podařilo vypátrat. Žije v domě s pěti ložnicemi v New Jersey. Když u něj novináři zazvonili, aby se ho zeptali na jeho minulost, nejprve překvapením mlčel, poté se domáhal odpovědi, jak se novináři k informaci o údajných tajných setkáních dostali. Novináři mu dali dokumenty přečíst na počítači. Pravec se na chvíli odmlčel a pak se svým silným českým přízvukem pronesl: „O tom, co se stalo v 60. letech, mluvit nebudu.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].