Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Padl první rozsudek za boj na Ukrajině

Separatisté v Luhansku na východě Ukrajiny; ilustrační foto • Autor: Globe Media /  Reuters
Separatisté v Luhansku na východě Ukrajiny; ilustrační foto • Autor: Globe Media / Reuters

Český voják Erik Eštu obžalovaný z terorismu za to, že se účastnil se bojů na straně proruských separatistů, dostal u pardubického soudu podmíněný tříletý trest s odkladem na čtyři roky. Soud mu také udělil jako trest ztrátu vojenské hodnosti. Rozsudek není pravomocný.

Obžaloba kladla Eštuovi za vinu, že od 11. dubna do 5. května nosil uniformu Republikánské gardy separatistického státu, držel stráž v zákopech, udržoval zbraně, strážil tržnici, kde byli vojáci ubytovaní, účastnil se ostřelování a mohl způsobit vojákům nebo civilistům zranění či smrt. Hrozilo mu 12 až 20 let. Státní zástupce ale navrhl trest pod dolní hranicí sazby. Eštu podle něj vedl po návratu z Ukrajiny bezúhonný život a založil rodinu.

Piráti zažalovali Evropskou komisi kvůli Babišovi

Autor: ČTK, Vondrouš Roman
Autor: ČTK, Vondrouš Roman

Evropský soudní dvůr bude řešit nečinnost Evropské komise kvůli střetu zájmů premiéra Andreje Babiše a unijních dotací pro holding Agrofert. Komisi u něj zažalovali Piráti. „Evropská komise i nadále odmítá vyhodnotit podněty týkající se porušování finančního nařízení ke střetu zájmů,“ zdůvodnili žalobu Piráti.

Podezření, že Babiš porušuje unijní nařízení o střetu zájmů platné od loňského srpna, vznesla loni nevládní organizace Transparency International ČR. Babiš podle ní může i po vložení holdingu Agrofert do svěřenských fondů holding ovlivňovat; zároveň má jako premiér vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v ČR. Babiš to opakovaně odmítl. Evropský parlament v prosinci vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Poslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert.

Miliardář platil luxus vrchnímu brexitáři Farageovi

Nigel Farage vítá Anne Widdecombe v Brexit Party • Autor: REUTERS
Nigel Farage vítá Anne Widdecombe v Brexit Party • Autor: REUTERS

Britský politik a stoupenec Brexitu Nigel Farage sice staví svoji politiku na kritice elit, ale sám si rád a často užívá bohatství placené elitami. Zjistila to televizní stanice Channel 4, která uvedla, že britský miliardář a politický mecenáš Aaron Banks po brexitovém referendu z roku 2016 financoval Farageův luxusní životní styl. Channel 4 se opírá o faktury, e-maily a další dokumenty. Podle televizní stanice platil Banks Farageovi drahý dům nebo auto s řidičem.

Bankse aktuálně vyšetřuje britský Národní kriminální úřad kvůli podezřelému zdroji jeho daru pro kampaň Leave EU. Tato akce v čele s Banksem a Faragem vznikla jako neoficiální kampaň za odchod Británie z EU. Farage nyní vede novou Stranu pro brexit, která by podle průzkumů veřejného mínění měla vyhrát nadcházející volby do Evropského parlamentu.

Rand Paul navrhuje neprodat Česku americké vrtulníky

Rand Paul • Autor: REUTERS
Rand Paul • Autor: REUTERS

V Česku se politici hádají zda nákup amerických vojenských vrtulníků není předražený, jestli je tendr průhledný a od koho stroje vlastně vzít. V Americe se mezitím objevil překvapivý návrh senátora Randa Paula, který usiluje o zastavení kontraktu, který schválilo americké ministerstvo zahraničí.

Republikánský politik předložil v Senátu návrh několika usnesení zakazujících dohodnutý prodej vojenské techniky - kromě Česka i do Bahrajnu, Kataru nebo Spojených arabských emirátů. Česko chce pro armádu koupit 12 bojových či víceúčelových vrtulníků od amerických společností Bell Helicopter a General Electric. Paulovo zdůvodnění není v tuto chvíli jasné. Vzhledem k tomu, že se k němu nepřipojili další politici v DC, neočekává se však, že by návrh uspěl.

Zemřel čínský architekt, který byl autorem skleněné pyramidy v Louvru

Na začátku budila velké kontroverze: jedni si ji v historickém Louvru, jedné z nejšpičkovějších světových galérií neuměli představit, druzí z ní byli nadšeni. Nakonec skleněná pyramida na nádvoří vyrostla a po letech na ni skoro nikdo nedá dopustit. Její autor do ní ale už nikdy nevstoupí. Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei ve svých 102 letech zemřel - a nutno říct, že šlo o mimořádně nadaného muže. Nositel prestižní Pritzkerovy ceny navrhl i další známé budovy včetně Čínské banky v Hongkongu či východního křídla Národní galerie ve Washingtonu.

Jak se pomstít sousedovi

Lidské vztahy jsou komplikované, a když se chce někdo pomstít, může být hodně vynalézavý. Alespoň takový případ nyní řeší francouzská justice. Ve městě Mont-de-Marsan na jihozápadě Francie se před soudem ocitl muž, který podle policie zneužil poznávací značku vozu svého souseda, aby mu zatopil kvůli vzájemným sporům. Čtyřiačtyřicetiletý automechanik podle francouzského tisku jeho značku namontoval na auto, s nímž pak projel plnou rychlostí před radarem. Nakonec se ale na vše přišlo a vypadá to, že s dalšími zlomyslnostmi má dotyčný na delší dobu šmytec.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].