Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Nelegální migraci organizuje Brusel, myslí si čtvrtina Čechů

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Více než každý čtvrtý Čech starší 15 let věří tomu, že nelegální migraci obyvatel muslimských zemí do Evropy organizuje Evropská unie. Každý pátý starší 55 let si pak myslí, že demonstrace proti české, slovenské a maďarské vládě platí filantrop George Soros. Poukázal na to průzkum agentury Nielsen Admosphere pro Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

O tom, že za nelegální migrací do Evropy stojí Evropská unie, je určitě přesvědčeno 9 procent Čechů, dalších 18 procent si myslí, že to tak spíše je. Naopak podle 27 procent lidí to určitě není pravda, spíše za výmysl to považuje dalších 22 procent. Nejvíce viny Evropské unii v této otázce dává věková skupina 45–54 let, ve které na tuto otázku „spíše ano“ a „určitě ano“ odpovědělo 36 procent lidí. Hlavním cílem výzkumu bylo zjistit, jak Češi vnímají dezinformační weby, protože podle Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky taková data chybí. Na otázku, zdali se někdy setkali s dezinformačními weby či falešnými zprávami, odpovědělo kladně 55 procent dotázaných, jen 13 procent reagovalo opačně.

Dezinformace Prezentace Fin… by on Scribd

Příčinou havárie letadla v Moskvě byl zřejmě blesk

Snímek z videa ruských yvšetřovatelů • Autor: AP/ČTK
Snímek z videa ruských yvšetřovatelů • Autor: AP/ČTK

Vyšetřovatelé pracují se třemi příčinami nehody letadla Aeroflotu na moskevském letišti Šeremeťjevo, při níž zemřelo 41 ze 78 lidí na palubě. Jak hlavní však stále zvažují mimořádné meteorologické podmínky, jež vedly k zásahu letadla bleskem. Pilot stroje Denis Jevdokimov potvrdil, že kvůli blesku ztratil rádiovou komunikaci s řídicí věží. O úderu hovoří také cestující. Blesk patrně vyřadil palubní elektroniku a posádka nebyla schopná komunikovat s řídicí věží.

Letoun Suchoj Superjet 100 se v neděli 28 minut po startu ze Šeremeťjeva do Murmansku otočil a nabral kurz zpět na moskevské letiště s plnými nádržemi. Stroj letěl nad hustě obydlenými částmi Moskvy a pilot se nemohl spojit s řídicí věží, takže si nebyl jistý, kde by vypuštění paliva bylo bezpečné. Pilot přistál až na druhý pokus a velmi tvrdě, stroj čtyřikrát udeřil o ranvej. Při nárazech se dostaly části podvozku do motoru, úlomky zasáhly také levou palivovou nádrž, která vzplála. Oheň okamžitě přeskočil na motory a zadní část trupu. Evakuace pasažérů pak probíhala podle svědků chaoticky. Někteří lidé z přední části letadla si brali příruční zavazadla, takže zdrželi ty, kteří čekali na evakuaci vzadu. Právě cestující ze zadní části pak nestihli vystoupit a uhořeli.

https://www.youtube.com/watch?v=hdllJgTdHiA

Trump oznámil, že zvýší clo na část zboží z Číny

Donald Trump • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Donald Trump • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Spojené státy od pátku zvýší současné desetiprocentní clo na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů; nově bude činit 25 procent. Obchodní jednání s Čínou podle prezidenta Donalda Trumpa pokračují, ale příliš pomalu. „Obchodní dohoda s Čínou pokračuje, ale příliš pomalu, protože oni se snaží začít s jednáním znovu. To ne!“ napsal Trump na Twitteru. Zároveň pohrozil, že Spojené státy „zanedlouho“ zavedou 25procentní clo také na výrobky v objemu 325 miliard dolarů, které zatím clu nepodléhají.

Představitelé americké vlády přitom opakovaně ujišťovali, že vyjednávání s Pekingem o odstranění vzájemných obchodních překážek postupují dobře. Trump o zvýšení desetiprocentního cla mluvil už na začátku roku, po zahájení rozhovorů ale tento krok pozdržel. Čína zvažuje, že v reakci zruší jednání se Spojenými státy. Rozhodnutí by bylo v souladu se strategií Pekingu nevyjednávat pod tlakem hrozeb. Načasování hrozby ze strany Donalda Trumpa vyvolalo spekulace, že jejím cílem je vytvořit tlak na Čínu a na domácí půdě mu připsat body.

Milionu druhů hrozí vyhynutí, varuje zpráva OSN

Mezi ohrožené biotopy patří i korálové útesy • Autor: AP/ČTK
Mezi ohrožené biotopy patří i korálové útesy • Autor: AP/ČTK

Mezivládní panel OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES) varoval v pondělí v rozsáhlé zprávě ničením přírody: vyhynutí hrozí milionu druhů živočichů a rostlin, z nichž mnoho může vymizet už v příštích desetiletích, Stav přírody se zhoršuje dosud nejrychlejším tempem v historii lidstva. Ve svém globálním hodnocení odborníci uvedli, že pomoci k obnově poškozených ekosystémů může jen reforma zemědělsko-potravinářského průmyslu a hluboké změny ve způsobu výroby a konzumace. „Dopouštíme se ničení samotných základů našich ekonomik, prostředků výživy, potravinové bezpečnosti, zdraví a kvality života v celém světě,“ uvedl předseda mezivládního panelu Robert Watson.

Na zprávě pracovalo po tři roky 450 expertů.Ti stanovili pět hlavních příčin poškozování ekosystémů: využívání půdy (zemědělství, odlesňování), přímé využívání zdrojů (rybolov, lov), změnu klimatu, znečištění a invazivní druhy. „Vážně poškozeno“ je 75 procent suchozemského prostředí a 66 procent moří. Výsledkem je tak ohrožení milionu druhů živočichů a rostlin z odhadovaných osmi milionů na Zemi. Klimatické změny způsobené spalováním fosilních paliv mizení ještě přispívají.

Smrt zastřelené vlčice vyšetří policie

Snímek vlka z fotopasti na Rýchorách; ilustrační foto
Snímek vlka z fotopasti na Rýchorách; ilustrační foto

Druhé dubnové úterý upozornil nálezce skrytý pod anonymitou, že v příkopu mezi obcemi Konětopy a Sudovo Hlavno na Mělnicku je pohozen mrtvý vlk. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR v pondělí oznámila, že šlo o vlčici a že zemřela rukou člověka: někdo ji zastřelil. Vlk je celoevropsky chráněným zvířetem, v Česku jich žije jen několik desítek, a střelec se tak dopustil trestného činu – agentura už na neznámého pachatele podala trestní oznámení a policie se jím začne zabývat. „Na příkladu Dánska lze doložit, že pachatele ilegálních ataků je možné dopadnout. Vloni byl usvědčen lovec, který odstřelil jednoho z prvních zdejších vlků,” citovala agentura v prohlášení Aleše Vorla z České zemědělské univerzity. Ochránci přírody popsali, že v okolí nálezu mrtvého zvířete nebyly žádné stopy svědčící o tom, že zvíře na místo samo přišlo, ani stopy po krvi, takže je pravděpodobné, že bylo zastřeleno na jiném místě.

Podle prohlášení zemřelo v minulosti vinou člověka několik dalších vlků, šlo však o srážky s autem, vlčice nalezená na Mělnicku je prvním českým zastřeleným zvířetem tohoto druhu. Pachateli hrozí tři roky vězení. „Vloni byla nalezena zastřelená rysice v Beskydech, na Vysočině bylo za poslední měsíc otráveno několik orlů. Doufám, že policie tentokrát viníka odhalí. Jsem přesvědčen, že pokud se jej podaří vypátrat, bude to působit jako výstraha,“ píše v prohlášení agentury její ředitel František Pelc. Vlci, jak prohlášení připomíná, vzbuzují negativní emoce zejména v chovatelích hospodářských zvířat, škody vzniklé tím, že jim vlk hospodářská zvířata, jim pak kompenzuje stát. Zda se zrak policie upře tímto směrem, není zatím známo, případem se teprve začíná zabývat.

Je to (královský) kluk

Příznivci královské rodiny slaví • Autor: AP/ČTK, Dominic Lipinski
Příznivci královské rodiny slaví • Autor: AP/ČTK, Dominic Lipinski

Velká Británie se v pondělí odpoledne dozvěděla, že očekávaný potomek prince Harryho a vévodkyně Meghan už je na světě. Princ Harry oznámil, že je to kluk, o jméně pro dítě však - jak sdělil veřejnosti - s manželkou teprve přemýšlejí. Chlapec se narodil čtyři minuty před šestou ranní a vážil 3,26 kilogramy.

Pohlaví dítěte bylo překvapením i pro rodiče, princ a vévodkyně nechtěli předem vědět, zda se jim narodí kluk, či děvče. „Byl to nejúžasnější zážitek, jaký jsem si kdy mohl představit,“ řekl o porodu syna princ Harry, „co ženy dokážou, je mimo mou představivost.“

Chlapec je už osmým pravnoučetem královny Alžběty II. - a právě ona je tím, kdo se podle tradice musel jako první od prince Harryho dozvědět zprávu o narození potomka. Dítě vévodkyně Meghan a prince Harryho je sedmým v řadě následníků britského trůnu, prvním na řadě je princ Charles, syn královny Alžběty, za ním jeho starší syn William, poté tři Williamovy děti podle pořadí narození – George, Charlotte a Louis, a těsně před novým sedmým následníkem v řadě je jeho otec Harry.

Veřejné ohlášení zprávy o narození královského dítěte proběhne podle dávné tradice – za doprovodu zvonce ho vyhlásí městský vyvolavač Tony Appleton, muž s mocným hlasem, který už oznamoval světu narození všech tří dětí prince Williama.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].