Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Poslanci definitivně schválili zdanění restitucí

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Komunistické straně se po opakovaných pokusech podařilo prosadit zdanění finančních náhrad, které stát vyplácí církvím za komunisty ukradený majetek po roce 1948. Poslanecká sněmovna v úterý přehlasovala Senát, který se zdaněním nesouhlasil. Komunisté uspěli díky hnutí ANO, které by bez KSČM nezískalo podporu pro koaliční vládu s ČSSD. Pro návrh tak hlasovali všichni komunisté a většina poslanců SPD, hnutí ANO a ČSSD. Sněmovna tak potvrdila zdanění církevních restitucí hlasy 114 ze 181 přítomných poslanců, proti jich bylo 57. K přehlasování senátního veta je nutný nejméně 101 hlas. Nyní bude návrh putovat k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi, který dal několikrát najevo, že nemá proti zdanění výhrady.

Poslední slovo ale bude mít Ústavní soud. Řada senátorů a poslanců už dříve avizovala, že se v případě zdanění náhrad obrátí  na ústavní soudce. Kritici schváleného návrhu jsou přesvědčeni, že Ústavní soud označí sněmovnou schválený návrh za neústavní. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek  postup většiny sněmovny hájí a tvrdí, že je lepší návrh schválit, a následně ať Ústavní soud rozhodne. Podobně argumentuje i předseda klubu ČSSD Jan Chvojka, který tvrdí, že posudky právníků na celou záležitost jsou rozdílné. Zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Starostů a nezávislých, stejně jako pirátů mají ale zcela opačný názor. „Všechna stanoviska právníků upozorňují na rizika protiústavnosti,“ tvrdí šéf pirátského klubu Jakub Michálek.

K útokům na Srí Lance se přihlásil Islámský stát

Pohřeb obětí jednoho z atentátů • Autor: AP/ČTK
Pohřeb obětí jednoho z atentátů • Autor: AP/ČTK

K nedělním atentátům proti kostelům a hotelům na Srí Lance se v úterý přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Podle počátečního vyšetřování byly odvetou džihádistů za březnový útok proti muslimům ve městě Christchurch na Novém Zélandu. Prohlásil to v úterý podle agentury Reuters náměstek srílanského ministra obrany Ruvan Vidžavardene.

Útoky v metropoli Kolombu a na dalších místech na Srí Lance, které spáchali převážně sebevražední atentátníci, si vyžádaly 321 mrtvých a asi 500 zraněných - a staly se tak jedněmi z nejdrtivějších teroristických atentátů. Islámský stát se k útokům přihlásil prostřednictvím propagandistické agentury Amak. „Pachatelé útoku, jehož terčem byli předevčírem občané zemí koalice a křesťané na Srí Lance, pocházejí z řad bojovníků Islámského státu,“ uvedl IS. Ke svému tvrzení nicméně nepředložil žádné důkazy - například fotografie nebo videonahrávky, na nichž by bylo vidět útočníky přísahat věrnost Islámskému státu, což běžně dělával.

Senát potopil Babišovu agenturu pro sport, teď je na řadě sněmovna

Milan Hnilička • Autor: Aktuálně.cz
Milan Hnilička • Autor: Aktuálně.cz

Klíčový senátní výbor pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice navrhl v úterý horní komoře zamítnout novelu zákona o podpoře sportu. Jde o návrh, na jehož základě chce Andrej Babiš společně s vládním zmocněncem pro sport a zároveň poslancem ANO Milanem Hniličkou založit Národní sportovní agenturu. V jejím čele by patrně stanul sám Hnilička a společně se svými podřízenými by rozděloval kolem sedmi miliard korun a určoval, kudy se bude český sport ubírat. Senátory se Hnilička snažil přesvědčit, že vznik agentury bude mít pro sport pozitivní výsledek včetně toho, že rozdělování peněz bude transparentnější a kontrola větší než doposud, kdy se sportu věnuje jeden z odborů na ministerstvu školství. Drtivou většinu senátorů ve výboru pod vedením bývalého prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše ale nepřesvědčil. Zákonodárci navrhli plénu hlasovat proti návrhu na začátku května. Po negativních reakcích Senátu tak musí Babiš s Hniličkou přesvědčit většinu poslanců, aby přehlasovali senátory.

Sněmovna se tento týden připravuje na nabitou schůzi. Ve čtvrtek se na popud opozice koná mimořádná schůze dolní komory. Původně byla svolána “jen” kvůli zamýšleným výdajům státní kasy, které opoziční strany považují za rozhazovačné. Mezitím ale oznámil odchod z funkce ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, což opozice považuje za vynucený odchod, a označila tak tento tah za útok na nezávislost justice. Očekává se proto, že čtvrteční debata bude dominantně okolo změn na čele ministerstva spravedlnosti.

Hamáček: Pád Pavla Zemana by byl koncem této vlády

Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: ČTK
Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: ČTK

Případné hlasování o konci Pavla Zemana ve funkci nejvyššího státního zástupce by bylo posledním hlasováním současné koalice ANO a ČSSD, prohlásil předseda sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček. Menší koaliční strana podle něj nevidí důvod k personálním a systémovým změnám na státních zastupitelstvích. „Kdyby se mělo hlasovat o odvolání Pavla Zemana, bylo by to poslední hlasování této vlády. Pro nás by to byl důvod odejít,“ řekl.

Spekulace o možném tlaku na odchod Zemana se objevily minulý týden po rezignaci ministra spravedlnosti Jana Kněžínka a oznámení, že jej nahradí Marie Benešová. Ta patří k důvěrníkům prezidenta Miloše Zemana, který současného šéfa žalobců opakovaně kritizoval. Benešová však zatím na nejvyšším státním zastupitelství personální změny nechystá: už na sklonku minulého týdne na dotaz Respektu sdělila, že odvolání Pavla Zemana neplánuje.

V Česku je jedno z nejvyšších rizik požárů 

Ilustrační foto • Autor: REUTERS
Ilustrační foto • Autor: REUTERS

Střední Evropa trpí kvůli suchu mimořádně vysokým rizikem vzniku požárů, přičemž Česká republika patří vedle Polska k nejohroženějším částem kontinentu vůbec. Dokládají to data z evropského projektu Copernicus, který pomocí družic dlouhodobě sleduje meteorologickou situaci a je velmi přesný, protože pracuje s mnoha faktory.

Jak píše web ČT24, výsledky dat pro následující dny předvídají, že kvůli kombinaci dlouhodobého sucha a silného větru je riziko požárů na českém území výjimečně vysoké. Hůře jsou na tom jen některé oblasti v Polsku. Snížení rizika se čeká v druhé půlce týdne, kdy se má ochladit a mělo by začít pršet.

Co je v prvním balíčku rychlé duševní pomoci

BBC informuje o tom, že studentka Tina Chan navrhla balíček první duševní pomoci nazvaný The PASS Kit (Panic, anxiety and stress support). Nynější magisterskou studentku veřejného zdraví k tomu inspiroval její obor i vlastní  problémy, kterým čelila po nástupu na školu. A její kanadská University of Waterloo nyní tuto „kápézetku“ dává všem studentům prvního ročníku. „Hlavní inspirací byla situace, kdy někdo čelí ataku paniky nebo symptomům úzkosti a nemá po ruce žádné informace, které by mu pomohly,“ řekla Chan. Její balíček obsahuje antistresovou mačkací hvězdičku, špunty do uší, masku na spaní, žvýkačky a 25 kartiček, které radí, co dělat v různých situacích.

 Zobrazit příspěvek na Instagramu Looking after #mentalhealth is important. All of our new undergrads received this Panic, Anxiety, and Stress Support (PASS) kit - packed full of great tools to help them through the days and weeks ahead. Created by AHS's own Tina Chan. Link in bio. #UWOW17 #AHSUWOW17Příspěvek sdílený University of Waterloo AHS (@uwaterlooahs), Zář 6, 2017 v 10:50 PDT

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].