Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Čtyři roky pro teroristu Baldu platí

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Vrchní soud potvrdil potvrdil čtyřletý trest vězení, ke kterému byl odsouzen Jaromír Balda. Balda je první člověk v Česku odsouzený za teroristický útok. Předloni pokácel dva stromy na koleje a způsobil tím dvě nehody vlaků (které se náhodou obešly bez zranění). Útoky chtěl svést na muslimy, čímž tento sympatizant SPD chtěl vyvolat ještě větší strach ve společnosti.

Obhájce žádal, aby soud změnil kvalifikaci Baldova činu, například na obecné ohrožení. Soud to odmítl, vzhledem k Baldově přiznané motivaci i možným následkům útoku. K činu se už dříve přiznal, ani dnes jej nepopíral. Uvedl, že jednal pod vlivem prášků na vysoký tlak, některých televizních zpráv a výroků některých českých vrcholných představitelů. To vše mu údajně přivodilo hrůzné noční můry a strach o budoucnost českých lidí.

Rekordně suchý duben

Sucho ve středních Čechách, polovina března; ilustrační foto • Autor: Karel Cudlín
Sucho ve středních Čechách, polovina března; ilustrační foto • Autor: Karel Cudlín

Podle meteorologů je velká pravděpodobnost, že letošní duben bude mimořádně suchý, soudí tak dle dat za jeho první dva týdny. Prakticky nepršelo, srážek spadlo jen patnáct procent normálu. Předpověď vyhlíží podobně. Zároveň je jasno, nadprůměrně teplo a větrno - to sucho ještě zhoršuje. Zasažené je v podstatě celé území republiky, s výjimkou horských hřebenů a podhůří, kde je stále ještě dost sněhu.

Za požárem Notre-Dame nejspíš nejsou žháři

Notre-Dame den po požáru • Autor: AP/ČTK
Notre-Dame den po požáru • Autor: AP/ČTK

Francouzští vyšetřovatelé se kloní k názoru, že požár, který v pondělí v noci poničil slavnou pařížskou gotickou katedrálu, vznikl náhodou. V té souvislosti už vypovídali někteří pracovníci, kteří se podíleli na právě probíhající rekonstrukci kostela. Zatím není jasné, jak velkou škodu oheň napáchal. Je pouze zřejmé, že velkou, nicméně struktura budovy vydržela. Umělecká díla a další artefakty budou převezeny do Louvru - jedny z nejcennějších, trnová koruna a roucho svatého Ludvíka, požár přežily.

Příspěvky a pomoc při obnovu katedrály slibují Francii (katedrála je vlastněná státem) mnozí - státy, firmy, jednotlivci i města. Mimo jiné maďarský Szegéd, který poslal deset tisíc eur jako oplátku za sto čtyřicet let starou pomoc Paříže po katastrofálních záplavách. Podrobnou grafiku o požáru nabízí Aktuálně.cz.

V Istanbulu se možná bude volit znovu

Recep Tayyip Erdogan  • Autor: REUTERS
Recep Tayyip Erdogan • Autor: REUTERS

Turecká vládní strana prezidenta Erdogana bude žádat o zrušení a opakování místních starostenských voleb v Istanbulu. Ty se konaly koncem března a straně AKP přinesly šok - těsně zvítězila opoziční Republikánská lidová strana a její kandidát Ekrem İmamoğlu. Skončila by tak pětadvacetiletá nadvláda AKP (a jejích islamistických předchůdců) nad největším tureckým městem. Krátce po vyhlášení výsledků vládní strana oznámila, že volby byly zfalšované a ve prospěch opozice je převrhly neplatné hlasy. O případném opakování voleb bude rozhodovat turecká Nejvyšší volební komise.

STAN navrhuje vyznamenat prezidenta Kisku a letce Liškutína

Slovenský prezident Andrej Kiska; ilustrační foto • Autor: REUTERS
Slovenský prezident Andrej Kiska; ilustrační foto • Autor: REUTERS

Nový předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan oznámil, koho jeho poslanecký klub navrhne na státní vyznamenání. Řád Bílého lva in memoriam by měl podle poslanců STAN dostat letec Miroslav Antonín Liškutín, válečný hrdina, jenž zemřel loni v Británii. Na stejné ocenění pak navrhují i George Robertsona, bývalého šéfa NATO v letech, kdy Česko do organizace vstoupilo. Řád TGM by pak měl podle STAN dostat končící slovenský prezident Andrej Kiska a medaili Za zásluhy zamýšlejí pro režisérku Věru Plívovou-Šimkovou.

V Číně rozbili gang pašeráků slonoviny

Konfiskovaná slonovina; ilustrační foto • Autor: REUTERS
Konfiskovaná slonovina; ilustrační foto • Autor: REUTERS

Čínské úřady minulý měsíc zabavily 7,48 tuny pašovaných sloních klů, což je rekordní množství za několik posledních let. Slonovina byla zabavena v rámci zátahu proti mezinárodnímu gangu, který se specializoval na pašování sloních klů, informovala čínská celní správa.

Čína zakázala prodej slonoviny v roce 2017. Poptávka po tomto materiálu, z nějž se tradičně vyřezávají šperky a dekorativní předměty, je ale stále vysoká v Číně, ve Vietnamu i dalších asijských zemích, což rozdmychává pytlačení v Africe. Od letošního ledna už Čína zabavila 8,48 tuny slonoviny a produktů z ní a také více než 500 tun částí těl dalších ohrožených zvířat od nosorožčích rohů až po šupiny luskounů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].