Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Babišova výměna ministrů: Novákovou nahradí Havlíček, Ťoka Kremlík

 Karel Havlíček • Autor: ČTK
Karel Havlíček • Autor: ČTK

Premiér Andrej Babiš navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi dvě změny ve vládě. Ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), který oznámil svůj odchod už v pondělí, vystřídá Vladimír Kremlík, který v současnosti působí jako náměstek na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Kromě Ťoka vládu opustí také ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (také za ANO), o jejímž odchodu se spekulovalo poslední týdny. Novákovou vystřídá předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček - který je kromě mnohaletého vedení podnikatelské asociace také místopředsedou Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace a děkanem Vysoké školy finanční a správní. V roce 2019 opustil manažerské a vlastnické posty ve společnosti SINDAT, kde figuroval jako jednatel a generální ředitel.

Kremlíkovo jméno by v případě nástupu na ministerstvo nebylo s politikou spojováno poprvé. Měl blízký vztah k sociálním demokratům. Setkal se například s Milošem Zemanem, když působil v sekretariátu ministra zdravotnictví Ivana Davida. Následně působil jako zástupce ředitele odboru poradců premiéra Vladimíra Špidly a byl také členem Mladých sociálních demokratů. Zkušenosti už má i s ministerstvem dopravy. V roce 2007 vedl správní úsek resortu za tehdejšího ministra Aleše Řebíčka (ODS). Ten za svého ministrování podepsal jeden z kontroverzních dodatků ve smlouvě se společností Kapsch, jenž umožnil stavět mýtné brány na všech zpoplatněných komunikacích, které do konce roku 2017 obdržely stavební povolení. Od začátku tisíciletí se Kremlíkovo jméno objevuje v dozorčích nebo správních radách různých státních firem, mezi nimi jsou například České aerolinie, ČD Cargo nebo Letiště Praha.

Netanjahu vyhrál popáté volby se slibem anexe osad na Západním břehu

Benjamin Netanjahu slaví po minulých volbách - předčasně, jak se ukázalo • Autor: AP/ČTK
Benjamin Netanjahu slaví po minulých volbách - předčasně, jak se ukázalo • Autor: AP/ČTK

Všechno nasvědčuje tomu, že izraelským premiérem se popáté stane Benjamin Netanjahu. Volební klání bylo velmi těsné, Netanjahu zřejmě zvítězil pouze rozdílem několika desetin procenta, dokázal si ale předem vyjednat stabilnější koaliční partnery na vyhraněně pravém křídle izraelské politiky. Klíčovým předvolebním slibem, s nímž dosavadní premiér přišel teprve v posledních dnech, byla anexe židovských osad na Západním břehu, jež by v podstatě znemožnila vznik samostatného palestinského státu. Komentátoři také za významnou označují podporu, kterou Netanjahuovi opakovaně projevil americký prezident Donald Trump. Netanjahuovo vítězství bylo přitom dlouho velmi nejisté mimo jiné kvůli tomu, že čelí několikanásobnému obvinění z korupce.

Jeho hlavním protikandidátem byl bývalý náčelník izraelského generálního štábu Benny Gantz, jež dokázal premiérovi konkurovat v bezpečnostních otázkách a zároveň se představil jako “čistá”, nezkorumpovaná alternativa. Další průběh obvinění není jasný, jedním z Gantzových argumentů bylo varování, že se Netanjahu pokusí prosadit zákon, jež znemožní trestní stíhání úřadujícího premiéra. Netanjahu dnes bývá řazen do galerie pravicových populistů, jakými jsou právě americký prezident Donald Trump, brazilský prezident Jair Bolsonaro (Netanjahu byl jedním z mála západních politiků, kteří dorazili na jeho inauguraci) nebo maďarský premiér Viktor Orbán, porozumění nachází i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Klaus junior zakládá vlastní stranu, bude v ní i jeho otec

Demonstrace euroskeptiků v čele s Václavem Klausem ml. na podporu Orbána, 2018 • Autor: Milan Jaroš
Demonstrace euroskeptiků v čele s Václavem Klausem ml. na podporu Orbána, 2018 • Autor: Milan Jaroš

Václav Klaus mladší, který byl nedávno vyloučen z ODS, se chystá založit vlastní politickou stranu. Její název, program i jména dalších členů hodlá zveřejnit až po volbách do Evropského parlamentu, které se konají 24. a 25. května, uvedl v rozhovoru pro středeční Hospodářské noviny. Už nyní ale prozradil, že součástí strany bude i jeho otec, tedy Václav Klaus senior. „Otec tam bude v nějaké emeritní roli. Má velké mezinárodní renomé a velký dosah mají také ideje, které jeho institut šíří,“ uvedl Klaus-junior s odkazem na Institut Václava Klause, který jeho otec a bývalý prezident vede.

Chystaná strana už má prý hotový program, její budoucí šéf ho ale nechce prozradit. „Máme sice program hotový a dolaďujeme na něm jen detaily, ale nechci o něm dopředu hovořit. Bylo by to neprofesionální,“ řekl Klaus. Jaké voliče chce strana oslovovat, si tedy lze zatím jen domýšlet na základě dosavadního působení Klause juniora v politice – anebo z jeho představ o tom, jací budou členové strany. Klaus tvrdí, že by do strany chtěl přilákat poslance například z ODS nebo SPD Tomia Okamury. Podle serveru Blesk.cz bude jedním ze stěžejních témat Klausovy strany rodina a poslanec chce také třeba oslovit lidi v malých vesnicích. Zaměří se ale i na podporu podnikatelů.

Nový Zéland schválil zákaz některých střelných zbraní

Videozáběr ze zatčení podezřelého z vraždění v mešitách v novozélandském Christchurch
Videozáběr ze zatčení podezřelého z vraždění v mešitách v novozélandském Christchurch

Novozélandský parlament hlasoval poměrem 119 - 1 pro zákaz poloautomatických zbraní. Krok je reakcí na nedávný masakr v Christchurch, kde pravicový extrémista zavraždil v tamní menšině 50 muslimů. Novozélandská premiérka Jacinda Ardern v projevu poslancům řekla, že dávají hlas lidem, kteří byli zmasakrováni. “Jsme tady proto, že 50 lidí zemřelo a o svůj hlas přišlo. My v této sněmovně jsme dnes jejich hlasem a použili jsme ho moudře”, prohlásila.

Rychlý postup Nového Zélandu je v příkrém rozporu s praxí především ve Spojených státech amerických, kde k hromadným vraždám palnými zbraněmi dochází velmi často, ale politici na ně díky lobbyingu výrobců zbraní i celkové kulturní atmosféře především na americké pravici nedokáží reagovat zásadními změnami legislativy. Bývalý prezident Barack Obama dokonce po jednom z masakrů bezmocně plakal v přímém televizním přenosu. Specifickému kulturnímu rozdílu mezi USA a Novým Zélandem v otázce ozbrojování se Respekt věnoval již v článku Cena za „klidný“ spánek.

Právo: Při domovní prohlídce u šéfa ÚOHS Rafaje policie našla dva miliony

Předseda ÚOHS Petr Rafaj • Autor: Profimedia, Libor Sochor - ČEF
Předseda ÚOHS Petr Rafaj • Autor: Profimedia, Libor Sochor - ČEF

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) našli při březnové domovní prohlídce u šéfa antimonopolního úřadu (ÚOHS) Petra Rafaje dva miliony korun v hotovosti. S odvoláním na vysoce postavený zdroj ze státní správy to uvedl deník Právo a zjištění pak potvrdily i dva další zdroje obeznámené s vyšetřováním. Peníze podle zmíněného zdroje nebyly pohromadě na jednom místě, ale v několika obálkách, některé z nich zastrčené vzadu za oblečením ve skříni či v šatníku. Původ peněz Rafaj kriminalistům dostatečně nedoložil, proto mu je zabavili. Dva miliony korun je částka, která přibližně odpovídá Rafajovu ročnímu hrubému platu.

Až dosud se vědělo, že policie 7. března zasahovala a zabavovala dokumenty i peníze v brněnském sídle ÚOHS, nikoli však přímo u Rafaje doma. V Rafajově kanceláři policisté podle protokolu k prohlídce našli další peníze, konkrétně 200 tisíc korun. Navíc mu zabavili stovky listů dokumentů, flash disky a na několik hodin i mobilní telefon. Rafaj je podezřelý z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s rozhodováním jeho úřadu, mimo jiné o desetimiliardové zakázce ministerstva dopravy na systém elektronického mýtného na českých dálnicích.

První snímek černé díry v historii

Černá díra v centru galaxie Messier 87 • Autor: Event Horizon Telescope Collaboration
Černá díra v centru galaxie Messier 87 • Autor: Event Horizon Telescope Collaboration

Vědci z mezinárodního projektu Event Horizon Telescope (Teleskop horizontu událostí) zveřejnili první výsledky unikátního pozorování černých děr. Ačkoli účastníci projektu předem nesdělili podrobnosti, média i odborníci očekávali unikátní snímky okraje černé díry. Jejich předpoklady se naplnily ve středu krátce po 15. hodině: na tiskových konferencích svolaných do několika měst astronomové odhalili, že pořídili první snímek černé díry, která se nachází ve vzdálené galaxii Messier 87.

Vyjádřili se o ní jako o absolutním monstru, které je větší než celá naše Sluneční soustava a má hmotnost 6,5 miliardy krát větší než Slunce. Má se jednat o jednu z nejtěžších černých děr, která existuje. Černá díra je objektem, který kolem sebe křiví čas a prostor tak, že z něj nemůže uniknout ani světlo. Horizont událostí pak značí takové místo kolem černé díry, ze kterého již není možné vyslat ven žádný signál.

Projekt EHT se zaměřil na superhmotnou černou díru v centru Mléčné dráhy, galaxie, ve které se nachází naše sluneční soustava. Konkrétně se vědci soustředili na komplex Sagittarius A, respektive velice silně zářící rádiový zdroj Sagittarius A*. Právě zde by se podle vědců měla nacházet obří černá díra. Vědci pomocí EHT sledovali také ještě masivnější černou díru, která se nachází v centru galaxie Messier 87, která je v souhvězdí Panny. A právě její obrázek zachytili.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].