Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Vláda bude znovu hledat peníze na rodičovskou

Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Špičky vládních stran ANO a ČSSD slibují přehodnotit plány ohledně zvýšení rodičovského příspěvku a do května zkusí na tuto dávku najít víc peněz. Jde o změnu jen týden poté, co se vláda dohodla na zvýšení rodičovského příspěvku z 220 na 300 tisíc, ale pouze pro rodiny, kterým se dítě narodí v době účinnosti nové právní úpravy – tedy od příštího roku.

Rozhodnutí se setkalo s velkou kritikou ze stran rodičů, v rámci jedné z protestních akcí například rodiče nechaly předsedovi vlády na úřadě balíčky s použitými plenami s „dárkem od našich nejmenších“. „Premiér slíbil, že do konce května to bude vyřešené,“ uvedl po jednání s Andrejem Babišem lídr jedné z protestních iniciativ Martin Štros. Babiš podle něj řekl, že 300 tisíc dostanou všichni rodiče, kteří budou mít k 1. lednu příštího roku na tuto dávku nárok.

Praha slíbila Zdeně Mašínové exhumaci ostatků její matky

Zdena Mašínová • Autor: Matěj Stránský
Zdena Mašínová • Autor: Matěj Stránský

Sestra bratrů Mašínů Zdena přesvědčila pražský magistrát k exhumaci ostatků své matky z hromadného hrobu v Ďáblicích. Magistrát původně vyzvednutí ostatků odmítl, ale v pondělí po jednání se Zdenou Mašínovou zástupci Prahy potvrdili změnu postoje a slíbili začít dohledávat nutné dokumenty. Zdena Mašínová starší byla vězněna nacisty i komunisty. V době procesu s Miladou Horákovou organizovala podpisovou petici za její omilostnění. V listopadu 1953 byla zatčena za odbojovou činnost svých synů. Ve vykonstruovaném procesu byla odsouzena na 25 let žaláře za údajnou velezradu a špionáž. Byla umístěna do tábora nucených prací v Pardubicích, kde v roce 1956 zemřela.

Ďáblický hřbitov vznikl před první světovou válkou. Nachází se zde čestná pohřebiště obětí první světové války a rovněž obětí nacistické a komunistické diktatury. V hromadném hrobě zde byl pohřben také páter Josef Toufar, jehož ostatky byl před několika lety vyzvednuty a následně pohřbeny v Číhošti.

Rusko čeká z Washingtonu oficiální stvrzení Muellerovy zprávy

Zvláštní vyšetřovatel FBI Mueller • Autor: Getty Images
Zvláštní vyšetřovatel FBI Mueller • Autor: Getty Images

Ruské ministerstvo zahraničí přivítalo závěry zvláštního amerického vyšetřovatele Roberta Muellera, který po více než ročním prověřování ruského angažmá v amerických volbách nenašel žádné důkazy o konspiraci mezi Kremlem a štábem Donalda Trumpa. Podle zvláštního vyšetřovatele FBI nespáchali americký prezident Trump a jeho tým během volební kampaně v roce 2016 trestný čin a neexistují důkazy pro jejich vědomou spolupráci s Rusy v tomto období.

Z Muellerovy závěrečný zprávy v neděli krátce citoval americký ministr spravedlnosti William Barr v dopise právním výborům Kongresu. Trump pak označil konec vyšetřování za své úplné očištění. Zpráva potvrdila, že Rusko se pokusilo skrze dezinformační zprávy na sociálních sítích výsledky voleb ovlivnit ve prospěch Trumpa, ale nepřinesla žádné důkazy o vědomé spolupráci. Moskva v oficiální reakci vyzvala Washington, aby taktéž oficiálně potvrdil, že teze o spiknutí byly pomluvou a nástrojem vnitropolitického boje.

Boeing kvůli konkurenci tlačil na vývoj havarovaných strojů

Boeing 737 Max 8 - ilustrační foto • Autor: REUTERS
Boeing 737 Max 8 - ilustrační foto • Autor: REUTERS

Vyšetřování havárií Boeingu 737 Max  přináší i další podrobnosti ohledně konkurenčního boje a pozadí leteckého průmyslu. Ačkoliv se plán na letoun zrodil v roce 2011, první verze nového spatřila světlo světa už v listopadu 2015. Finální licenci pak dostala společnost jen necelé dva roky po vytvoření této betaverze. Podle některých současných i bývalých zaměstnanců, kteří se anonymně vyjádřili pro deník The New York Times, je takový proces vývoje nestandardně krátký. To může znamenat, že vývojáři mohli vlivem hektického procesu přehlédnout zásadní bezpečnostní rizika.

Vyšetřovatelé, kteří se snaží zjistit příčiny nedávných havárií Boeingu 737 Max v Etiopii a v Indonésii, při kterých zahynulo dohromady 346 lidí, se v současnosti zaměřují primárně na část nového softwaru známého jako MCAS. Software měl kompenzovat nevýhody větších a úspornějších motorů a zajistit, aby letadlo létalo stejným způsobem jako dřívější verze 737. Inženýři, kteří na vývoji Maxe pracovali, byli ale kvůli konkurenčnímu boji s Airbusem nuceni kupříkladu předkládat technické výkresy a návrhy v časových lhůtách, které byly zhruba o polovinu kratší, než je obvyklé. Pod tlakem termínů a přísného rozpočtu přetahovali manažeři potřebné pracovníky i z jiných oddělení, uvedli bývalí zaměstnanci. Stejně tak se mluví o krátkých lhůtách pro školení pilotů. Boeing se všem nařčením z nedbalosti brání. „Bezpečnost je při vývoji, stavbě a provozu našich letounů nejvyšší prioritou,“ uvedla firma v prohlášení.

Ústředí muslimských obcí odvolalo muže, který vyzýval k ozbrojování

Leonid Kušnarenko • Autor: DVTV
Leonid Kušnarenko • Autor: DVTV

Ústředí muslimských obcí vypovědělo ze svého středu Leonida Kušnarenka, který jako předseda pražské muslimské obce v polovině března ve videu zveřejněném na svém facebookovém profilu nabídl členům obce pomoc s vyzbrojením. Kušnarenko přestal být předsedou i členem obce. Podle Ústředí muslimské obce bylo Kušnarenkovo chování nevhodné. O vyloučení Kušnarenka informoval server Deníku N. Předseda ústředí Muníb Alravi deníku řekl, že o odvolání Kušnarenka rozhodlo ústředí jednohlasně a funkci šéfa pražské obce po něm zatím převezme místopředseda. Kušnarenko na to reagoval slovy, že se proti rozhodnutí nebude odvolávat, chce, aby se situace uklidnila.

Kušnarenko zveřejnil video krátce poté, co osmadvacetiletý Australan 15. března postřílel věřící v mešitách v novozélandském městě Christchurch. Jak píšeme v aktuálním Respektu, na sociálních sítích se vzápětí objevily spekulace, že Kušnarenka – předrevolučního ukrajinského policistu a donedávna ještě zapáleného pravoslavného křesťana – „řídí“ Moskva a jeho záměrem je posílit v Česku protimuslimské a národovecké nálady a rozdělení společnosti. Tento pohled podpořil odkaz na Kušnarenkův Facebook, jeho selfíčka s ruským motorkářským gangem Noční vlci, jehož členové oslavují anexi ukrajinského Krymu a konfrontační politiku ruského vůdce Vladimira Putina.

Díky kaši a jogurtům dnes umíme vyslovit V a F

Rty Mae West, Salvador Dalí; ilustrační foto • Autor: Jannes Linders fotograaf Rotterd
Rty Mae West, Salvador Dalí; ilustrační foto • Autor: Jannes Linders fotograaf Rotterd

Za schopnost vyslovit hlásky F a V vděčíme prvním zemědělcům. Nebýt jich, tak by se lidský chrup nevyvinul a lidé by tak neuměli mluvit stejným způsobem, jaký ovládáme dnes. Tvrdí to nový výzkum, který vyšel v odborném časopise Science a o němž píše web CT24.

Hlásky F a V jsou labiodentály –  k jejich vyslovení je zapotřebí přiložit dolní ret na horní čelist. Podle nového výzkumu se schopnost vyslovovat je zrodila až v době, kdy se lidem díky potravě ze zemědělské činnosti změnily čelisti. Hlavní příčinou této změny byl náhlý přísun potravin, které jsou výrazně měkčí než maso.

Lovci a sběrači - kteří žili během starší doby kamenné, kdy se odehrálo 99 procent celých lidských dějin - se živili potravinami, které pro rozmělnění potřebovaly velmi pevný skus. Ale s příchodem zemědělství se lidstvo dostalo k možnosti pěstovat si vlastní potraviny a chovat zvířata, a jeho strava se změnila. Najednou lidé mohli jíst jogurty, polévky, kaše a další druhy pokrmů, které vyžadovaly mnohem slabší kousání.

Výsledkem bylo kromě jiného také postupné zmenšování spodní čelisti člověka – což se projevuje dnešní podobou lidských úst, kde pro všechny zuby není dostatek místa. Švýcarský jazykovědec Balthasar Bickel se na základě svého výzkumu domnívá, že k zásadním změnám chrupu došlo pod vlivem stravy až v posledních 10 tisících letech. Příchod měkčích potravin umožnil, aby se chrup posunul k podobě dnešního předkusu. A to umožnilo, aby se dolní ret snadněji dostal k horním zubům.

Pro naše prapředky bylo tak náročné zvuky jako F a V vyslovovat, že tyto hlásky zřejmě nepoužívali. Jakmile se ale tato možnost objevila, šířila se lidskými populacemi zřejmě velmi rychle. „Každé použití je vlastně jeden pokus. Ale když se to děje po celé generace, máte tisíce a tisíce pokusů. A s tím se zvyšuje i statistická pravděpodobnost úspěchu,“ říká Bickel, jenž společně s kolegy vytvořil biomechanické modely, které nechal mluvit.

Autor: science.sciencemag.org
Autor: science.sciencemag.org

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].