Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Podnikatel Kočner byl obviněn z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka

Marián Kočner • Autor: Profimedia.cz
Marián Kočner • Autor: Profimedia.cz

Slovenský podnikatel Marián Kočner byl obviněn z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. „Prokuratura obvinila Mariána Kočnera z objednání vraždy Jána Kuciaka, při které byla zabita i Martina Kušnírová. Důvodem vraždy byla novinářská činnost poškozeného,“ prohlásil ve středu na svolané tiskové konferenci prokurátor, který si nepřál zveřejnit své jméno.Podle něj bylo vyšetřování rozsáhlé - spis k vraždě má přes 15 tisíc stran. Vyšetřování se podle prokuratury prodlouží zhruba o půl roku. Po obvinění Kočnera bude nutné veškeré výslechy zopakovat, dodal.  Prokurátor zatím nezveřejnil žádné důkazy , jak přesně si Kočner vraždu reportéra objednal. Stejně tak odmítl komentovat i to, jestli byl tento podnikatel konečným a jediným objednavatelem vraždy.

Již dříve policie obvinila z vraždy Kuciaka další čtyři lidi. Jsou to Tomáš Szabó, který měl podle prokuratury střílet, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó. Ze zprostředkování zločinu je obviněná Alena Zsuzsová. Ti nadále zůstávají ve vazbě, kterou prokuratura doporučila prodloužit o sedm měsíců. Andruskó s policií spolupracuje a ve své výpovědi uvedl, že si vraždu novináře měl objednat právě Kočner.  Prokurátor také nevyloučil, že počet obviněných v případu zmíněné dvojnásobné vraždy bude rozšířen. „Není vyloučeno, že obvinění může být vzneseno vůči dalším osobám,“ řekl prokurátor, který na vyšetřování případu dohlíží. Dodal, že obvinění vůči Kočnerovi v Kuciakově případu bylo vzneseno minulý týden. V souvislosti s vraždou se hovořilo také o italské mafii, která v pozadí vraždy mohla stát. Prokurátor řekl, že dosud žádné důkazy o možné italské stopě vraždy nemají. S italskou policií nicméně prokuratura nadále spolupracuje.

Mandát na jednání jsem si udělil sám, řekl Faltýnek sněmovně o kauze Kapsch

Jaroslav Faltýnek • Autor: Milan Jaroš
Jaroslav Faltýnek • Autor: Milan Jaroš

Poslanecká sněmovna se ve čtvrtek v debatě zabývala podezřením, že místopředseda ANO a šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek spolupracoval s firmou Kapsch při tendru na vybírání mýtného a ovlivňoval v její prospěch i předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje. Deník Právo s odvoláním na text povolení k domovní prohlídce, která se minulý čtvrtek konala i ve Faltýnkově bytě, napsal, že policie podezírá Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsch Karla Feixe z korupce a že Jaroslav Faltýnek s oběma jednal. Faltýnek podle textu řekl na schůzce s Rafajem, jehož úřad zrovna řešil stížnost firmy Kapsch na tendr (v němž vyhrála společnost PPF): „Je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch.“

Faltýnek v dlouhé řeči u sněmovního pultíku kolegům svou roli a motivy příliš neobjasnil. Pouze řekl, že podle něj jde o politický boj – v předešlých dnech už případ přirovnal i k vyšetřování podvodu při stavbě Čapího hnízda. „Mandát jsem si vzal sám,“ vysvětloval, proč se vydal na soukromé schůzky s Kapschem a s Rafajem, aniž k tomu měl pověření: „Nežádal jsem mandát pana ministra, ani jsem ho po něm nechtěl, protože jsem cítil, že je třeba situaci politicky podpořit a zaštítit. Já jsem zvyklý problémy řešit okamžitě, a tak jsem problém začal řešit." Opoziční poslanci Faltýnka kritizují, že se do takového jednání pouštěl, a také za to, že i přes jeho mnohomluvnost ve sněmovně zůstala kolem případu spousta otazníků. Předseda ANO a premiér Andrej Babiš už Faltýnka kritizoval v předešlých dnech, ve středu nicméně sněmovnu znovu upozornil, že není v případu obviněn.

ODS se zkouší zbavit Klause juniora, senior vyzývá k založení nové strany

Václav Klaus ml., Kyjov • Autor: Matěj Stránský
Václav Klaus ml., Kyjov • Autor: Matěj Stránský

Václav Klaus mladší odmítl dobrovolně opustit poslanecký klub ODS, když ho k odchodu vyzval předseda strany Petr Fiala - a klub to v usnesení následně schválil. Co si s Klausem juniorem počít dál, bude v sobotu řešit širší vedení ODS: Fiala ve čtvrtek zopakoval, že výzvou k opuštění poslaneckého klubu případ nekončí a strana udělá „další kroky“.  Provokatér a eurofob Klaus jr. spustil reakci svých kolegů tento týden v úterý ve sněmovně, když od mikrofonu přirovnal přijímání zákonů vycházejících z předpisů EU k vypravování židovských transportů. Fiala se za kolegu vzápětí omluvil a opustil sál. Ve čtvrtek se také syna zastal Klaus senior, někdejší prezident Česka a zakladatel ODS. „Rozhodnutí vedení ODS, respektive jejího poslaneckého klubu, mne nepřekvapilo,“ uvedl.

„Tito lidé nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce,“ dodal Klaus starší: „Dříve či později musí vzniknout nová, skutečná pravicová strana.“  Na to reagoval předseda ODS Petr Fiala tweetem, že ani on není překvapen. „Výroky prezidenta Klause o nové straně mě nepřekvapují. S ODS se rozešel už v roce 2008, všichni si ho pamatujeme z roku 2013 na volebních billboardech strany paní Bobošíkové. Pokud se někdo odklonil od původní ODS, nebylo to současné vedeni ODS, ale bohužel Václav Klaus. ODS byla založena jako konzervativně liberální strana s jasným prozápadním směřováním. Tak jsem ODS vždy vnímal a na tuto tradici navazuji,“ napsal Fiala. Jestli ODS vyloučí Klause juniora z klubu, případně i ze strany, by mělo být jasné o víkendu.

Šestnáctiletá aktivistka byla nominována na Nobelovu cenu za mír

Greta Thunberg • Autor: REUTERS
Greta Thunberg • Autor: REUTERS

Šestnáctiletá švédská ekologická aktivistka Greta Thunberg byla nominována na Nobelovu cenu za mír. Školačka inspirovala v posledních měsících celosvětovou studentskou kampaň, která má přimět politiky k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí.

Na Nobelovu cenu za mír ji navrhli tři norští poslanci ze Socialistické levicové strany. „Nominovali jsme Gretu, protože klimatická hrozba je možná jednou z nejvýznamnějších příčin válek a konfliktů. Masivní hnutí, které spustila, je velmi důležitým příspěvkem ke světovému míru,“ řekl poslanec Freddy André Övstegård. Norský Nobelův výbor nominace na prestižní ocenění nezveřejňuje, někdy tak ale činí ti, kteří dotyčnou osobnost na cenu navrhují.

Greta Thunberg se loni v srpnu rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek. V prosinci 2018 promluvila na klimatické konferenci OSN v polských Katovicích, v lednu pak přednesla projev na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. V obou případech kritizovala politiky za nedostatečnou reakci na klimatické změny a žádala je o rozhodnější kroky na ochranu životního prostředí. Vyzývala i další studenty, aby následovali jejího příkladu a připojili se k pátečním stávkám. Hnutí se postupně rozšířilo do dalších evropských států. Tento pátek 15. března se očekává dosud nejrozsáhlejší stávka, do níž by se měli zapojit studenti z více než stovky zemí včetně České republiky.

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Vlak dětství a naděje • Autor: ČT
Vlak dětství a naděje • Autor: ČT

Ve věku 86 let ve středu zemřel mnohaletý člen hereckého souboru Činoherního klubu Stanislav Zindulka.  Před třemi lety na jevišti Národního divadla v Praze obdržel Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství, ztvárnil rovněž mnoho televizních i divadelních rolí. Za vedlejší roli ve snímku Babí léto byl oceněn Českým lvem,  televizní diváci si jej pamatují ze seriálů Vlak dětství a naděje, Bylo nás pět, Hříchy pro pátera Knoxe Četnické humoresky.

Sám za svůj nejvýznamnější divadelní počin považoval to, že se v 57 letech vydal z bezpečí brněnského angažmá do určité nejistoty v Praze. Na otázky, proč do metropole odešel tak pozdě, odpovídal, že se necítil do té doby dost zralý. Obrat podle něho způsobila role vedle Heleny Růžičkové v seriálu Vlak dětství a naděje z roku 1985. Nejdříve nastoupil do Městských divadel pražských a pak přešel do Divadla Ká, nato zakotvil v Činoherním klubu.  Zindulka se narodil 5. května 1932 v podkrkonošské Jilemnici. Objevil se tak ve filmech Konec básníků v Čechách, Učitel tance, Báječná léta pod psa, Anděl Páně nebo Odcházení. Naposledy hrál ve snímku Narušitel , který byl do kin uveden letos v lednu.

Vědci vyhlásili pátrání pro rysu Kryštofovi z Moravského krasu

Rys; ilustrační foto • Autor: Archiv
Rys; ilustrační foto • Autor: Archiv

Před dvěma a půl lety upozornil vědce z Mendelovy univerzity v Brně turista na to, že v Moravském krasu zahlédl rysa. Vědcům se pak podařilo nasadit na rysa ostrovida, kterého pojmenovali Kryštof, sledovací zařízení a monitorovat, jak se adaptuje na život na jižní Moravě. Zjistili, že dobře: naučil se poradit si s frekventovanými silnicemi, když hledal partnerku, zvětšoval okruh svého pohybu až k Brnu, ale pak se vždy zase vrátil zpět. Hlavní potravou mu byli srnci, případně mufloni.

Rys Kryštof se však před časem přestal objevovat ve fotopastech a vědci nemohou jeho pohyb vysledovat, během zimy ho hledali dobrovolníci, zoologové i myslivci, ale nenašli na sněhu žádné stopy svědčící o životě rysa ostrovida. „Příčiny zmizení mohou být různé. Například mohlo dojít k upytlačení, otravě nebo srážce s dopravním prostředkem. Vzhledem k mladému věku a absenci samice také nevylučujeme přesun na jiné území,“ říká zoolog a vedoucí výzkumu rysa z Mendelovy univerzity Martin Duľa.

Vědci prosí veřejnost o pomoc a poskytnutí veškerých informací o výskytu rysa. Jde o stopy, strženou kořist, přímé pozorování, a to v širší oblasti Moravského krasu, Drahanské vrchoviny a navazujících pohořích. Pozorování lze zasílat na e-mail[email protected].

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].