Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Kněžínek už nechce Haška do legislativní rady

Tehdejší hejtman Jihomoravského kraje a šéf Asociace krajů Michal Hašek na sjezdu ČSSD • Autor: ČTK
Tehdejší hejtman Jihomoravského kraje a šéf Asociace krajů Michal Hašek na sjezdu ČSSD • Autor: ČTK

Ministr spravedlnosti a šéf Legislativní rady vlády Jan Kněžínek nechce, aby se bývalý jihomoravský hejtman a někdejší poslanec Michal Hašek stal členem rady. Žádosti ministra vnitra a předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka se rozhodl nevyhovět: posoudil prý všechny argumenty ve veřejném prostoru  a materiál s návrhem Haškova jmenování stáhl. Předtím návrh sám předložil vládě.

„Oficiálně o kroku pana ministra spravedlnosti nevím a dozvídám se o stažení návrhu od novinářů. Počkám si na více informací, abych mohl případně dát svůj komentář,“ komentoval zprávu Hašek. Předseda ČSSD Hamáček uvedl pouze to, že o věci bude s Kněžínkem hovořit v pátek. Předseda ČSSD Hamáček zdůvodňoval nominaci někdejšího poslance a bývalého místopředsedy sociálních demokratů do poradního orgánu vlády tím, že Hašek je předsedou legislativní rady ministerstva zemědělství a má zkušenosti z regionální samosprávy. Haškovo zamýšlené jmenování kritizovali opoziční piráti. Upozorňovali na jeho kontroverzní minulost a nedostatečnou odbornost. Hašek na kritiku reagoval tím, že má za sebou jedenáct let legislativní praxe ve Sněmovně a osm let praxe v krajské samosprávě včetně vedení asociace krajů. Zmínil také, že má řádně vystudovaná práva v Brně a rigorózní zkoušku ze Slovenska.

Francie povolala svého velvyslance z Itálie. Pobouřilo ji setkání se žlutými vestami

Matteo Salvini a Luigi Di Maio (velvo) • Autor: REUTERS
Matteo Salvini a Luigi Di Maio (velvo) • Autor: REUTERS

Francie na protest proti chování vlády v Římě stahuje svého velvyslance z Itálie. “Poslední měsíce byla Francie terčem nepodložených útoků, obvinění a pobuřujících vyjádření… To je od konce světové války bezprecedentní,” píše v prohlášení francouzské ministerstvo zahraničí. Graduje tak nevídaný diplomatický konflikt mezi dvěma zakládajícími členy evropské integrace. Jedná se navíc o druhou a třetí nejsilnější ekonomiku eurozóny. Francouzská trpělivost přetekla poté, co se italský vicepremiér a šéf vládního Hnutí pěti hvězd Luigi di Maio v úterý ve Francii sešel se skupinou členů “žlutých vest”. “Vítr změn již překročil Alpy,” podpořil di Maio francouzské protestní hnutí, kterému již dříve nabídl pomoc. Protesty žlutých vest, zčásti násilné, v minulých dvou měsících paralyzovaly Francii.

Italská a francouzská vláda nyní stojí včele dvou opačných politických sil současné Evropy. Francouzský prezident Emmanuel Macron chce více integrace EU a nástup národoveckých populistů vloni přirovnal k lepře. Obě italské vládní strany se naopak staví proti EU: Hnutí pěti hvězd útočí zvláště na ekonomickou politiku eurozóny, Liga a její předák Matteo Salvini se pak hodlá stát lídrem nacionalistů.

Ukrajina má směřování na Západ v ústavě

Ukrajinský prezident Petro Porošenko  • Autor: AP/ČTK, Efrem Lukatsky
Ukrajinský prezident Petro Porošenko • Autor: AP/ČTK, Efrem Lukatsky

Směřování do Evropské unie a do NATO je nově zakotveno do ukrajinské ústavy. Většina poslanců v Kyjevě schválila návrh prezidenta Petra Porošenka, který proto čtvrtek označil za historický den pro Ukrajinu. Podle webu ČT24 ústavní novela potvrzuje evropskou identitu ukrajinského národa a ukládá parlamentu určit „základy domácí i zahraniční politiky, která bude směřovat k plnému členství v EU a NATO“. Prezident bude garantem tohoto směřování.

Příčinou zákona jsou obavy, že by režim Vladimíra Putina v Moskvě a proruské síly na východní Ukrajině mohly zvrátit současnou západní orientaci země. Podle Porošenka bylo Rusko schopné zaútočit na Ukrajinu i kvůli snahám některých ukrajinských politiků o neutralitu. Porošenko opět kandiduje v nastávajících březnových volbách. Slibuje například, že do pěti let podá přihlášku do Evropské unie - vstup do Unie dle průzkumů podporuje 53 procent Ukrajinců, 13 procent respondentů je proti. Porošenko ve volební kampani také slibuje, že podepíše s NATO plán vstupu do Aliance.

Brusel nehodlá měnit brexitovou dohodu

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn nabídl premiérce Therese Mayé podporu brexitové dohody, pokud splní pětici požadavků jeho strany včetně zřízení trvalé celní unie Británie s Evropskou unií. Britská média poukazují na to, že oproti dřívějším podmínkám mezi těmi novými není zajištění „totožných výhod“ jako při členství v EU.  Zároveň ale Corbyn údajně stranické kolegy ujišťuje, že dopis premiérce neznamená zavržení možnosti druhého referenda.  Corbyn chce od Mayové souhlas s „trvalou a všeobecnou“ celní unií s EU, která bude zahrnovat území celého Spojeného království. Takové řešení považuje za jediné, které zajistí bezproblémové obchodování a zabrání vzniku takzvané tvrdé hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Právě způsob, jak zabránit hraničnímu režimu, tvoří jádro sporu brexitové dohody. Představitelé EU ale ve čtvrtek potvrdili, že o změně podmínek brexitové dohody nehodlají znovu vyjednávat; ochota je jen v přijetí právně nezávazné politické deklarace. May se právě v Bruselu snaží přesvědčit unijní činitele o úpravě dohody.  Podle iDnes.cz už řekla,  že není proti takzvané irské pojistce - nicméně přijela sem s pověřením dolní komory britského parlamentu, že pojistku má nahradit „alternativním řešením“.

Egypt se začal bránit populační explozi

Egypt, demonstrace; ilustrační foto • Autor: Globe Media /  Reuters
Egypt, demonstrace; ilustrační foto • Autor: Globe Media / Reuters

V Egyptě se nové dítě narodí každých patnáct sekund, to jest 2,5 milionů novorozenců každým rokem. Populace nejpočetnějíšho arabského státu tedy prudce roste: ze 48 milionů v roce 1986 na dnešních 98 milionů. 95 procent Egypťanů přitom žije v malém pásu území podél řeky Nil a v deltě Nilu. Tato oblast patří k nejhustěji osídleným na světě a zdejší zdroje naráží na své hranice, hrozí například nedostatek pitné vody. Autokratický prezident Abd al-Fattáh as-Sísí označil prudký nárůst obyvatelstva společně s terorismem za největší hrozbu země.

Egyptská vláda se nyní snaží rychlému populačnímu přírůstku čelit. Spustila proto politiku “Dva jsou dost”, která podporuje rodinné plánování. Tato iniciativa má přesah za hranice Egypta: již dnes velká část mladých lidí nenachází zaměstnání, každým rokem na pracovní trh vstupuje 800 tisíc obyvatel - a pokud Egypt tuto krizi nezvládne, tak zde hrozí revolty a nestabilita. V podobě náboženské radikalizace mladých lidí či migrace by se pak dotýkaly i Evropy. Rodinné plánování by měly podporovat televizní reklamy, plakáty v ulicích, kliniky, které budou podporovat antikoncepci, i vzdělávání ve školách (60 procent adolescentů dle průzkumu neví, jak se bránit těhotenství). Vládním cílem je snížit porodnost z dnešních 3,5 dítěte na ženu na průměrně 2,4 dítěte v roce 2030. To by znamenalo, že se v příští dekádě narodí o osm milionů dětí méně, než předvídají současné prognózy.

Angela Merkel: Komentáře k šatníku musíte umět přijmout

Emmanuel Macron a Angela Merkel; 19. dubna 2018 • Autor: Profimedia.cz, AFP
Emmanuel Macron a Angela Merkel; 19. dubna 2018 • Autor: Profimedia.cz, AFP

„Když si muž vezme stokrát za sebou tmavomodrý oblek, nepředstavuje to absolutně žádný problém. Ale když si já obleču to samé sako čtyřikrát během čtrnácti dnů, způsobí to záplavu dopisů,“ posteskla si německá kancléřka Angela Merkel v rozhovoru publikovaném aktuálně týdeníkem Die Zeit. „Samozřejmě vím, že je nutné se s reakcemi na můj vzhled smířit. Některé věci prostě vzbuzují pozornost.“

Šaty, jak známo, dělají člověka, ale praxe ukazuje, že ženy jsou přitom pod větším tlakem než muži - speciálně na veřejné scéně. Jak píše Politico.eu, Merkel je ve funkci třináct let a během té doby věnovala německá média čas od času jejím volbám oděvu opravdu pronikavou pozornost. „Podívejte se pečlivě na obě fotografie. Kancléřka má na nich stejné šaty, stejné hodinky a dokonce i náhrdelník a účes. Ale mezi záběry je rozdíl čtyř let,“ napsal například v roce 2012 zpravodajský outlet Spiegel Online ke snímkům dokazujícím, že na zahájení hudebního festivalu v Bayreuthu zvolila Merkel stejné šaty už v roce 2008. Tedy v tomtéž roce, kdy vzbudil poprask dekolt její róby na operním představení v Oslu. „Jak velký výstřih snese kancléřská funkce?“ ptal se tehdy titulkem Die Zeit.

„Myslím, že člověk v politické funkci musí tyhle věci chápat a musí je umět přijmout,“ říká dnes k tématu Merkel. „Protože tuhle profesi můžete dělat jen tehdy, když dokážete rozlišovat - a když vás jen tak hned něco nezasáhne. Musíte být schopni koncentrovat se a brát to neosobně.“

Podle Angely Merkel taky novinářka z Die Zeit Jana Hensel „trochu přehání“, když ji v rozhovoru označuje za „nejdůležitější“ představitelku ženské role na světě. „K téhle věci zásadně svým vlivem přispěly i jiné současné političky jako Hillary Clinton, Theresa May nebo Margaret Thatcher, která předběhla nejen svoji, ale i naši dobu. A úplně z jiného úhlu viděno, taková britská královna taky přes svůj šatník definovala spoustu věcí. No ale máte pravdu - nějak z logiky postavení jsem do toho společného díla přispěla i já,“ řekla týdeníku kancléřka. S dodatkem, že vyzařování autority je něčím, co se každá žena musí naučit. (Ivan Lamper)

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].