Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Důchodce, který předstíral džihádistický útok, je před soudem

Krajský soud v Praze zaèal 7. ledna 2019 projednávat pøípad Jaromíra Baldy, který èelí obžalobì z teroristického útoku a z vyhrožování teroristickým trestným èinem. Podle kriminalistù pokácel dva stromy na železnièní tratì a šíøil výhrùžné letáky.
Krajský soud v Praze zaèal 7. ledna 2019 projednávat pøípad Jaromíra Baldy, který èelí obžalobì z teroristického útoku a z vyhrožování teroristickým trestným èinem. Podle kriminalistù pokácel dva stromy na železnièní tratì a šíøil výhrùžné letáky.

U Krajského soudu v Praze začal proces s jednasedmdesátiletým Jaromírem Baldou, který v roce 2017 dvakrát pokácel stromy u železniční trati a nastražil je do kolejí. Jeho úsilí způsobilo přesně to, co předpokládal: v červnu 2017 narazil do narafičené dvanáctimetrové olše vlak na železničním úseku mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou, v srpnu téhož roku další vlak do pokácené patnáctimetrové borovice mezi Bezdězem a Bělou pod Bezdězem. Lokálky byly málo obsazené, v jednom vlaku bylo deset a v druhém devět lidí, a kromě toho, že se cestující při brzdění a nárazu lekli a cuklo to s nimi, se nikomu nic nestalo. Jaromíru Baldovi však za jeho činy hrozí pět až patnáct let za mřížemi: státní zastupitelství jeho konání vyhodnotilo jako teroristický útok. Jaromír Balda totiž místa činu opatřil rozházenými letáky s textem, který měl navodit pocit, že jde o teroristický útok způsobený džihádisty, chtěl, aby vše vypadalo jako násilná akce muslimů v Česku.

U soudu v pondělí vysvětlil, že ho trápila obava z příchodu muslimských „zmanipulovaných, náboženských“ migrantů. „Chtěl jsem lidi varovat. Byl to zoufalý křik starého dědka k těm mladším, aby si dali pozor,“ řekl. Litoval toho, co udělal, a prohlásil, že za dobu své vazby na Pankráci (je stíhán vazebně, aby v trestné činnosti nepokračoval) už dostal na věc nový náhled. To, co udělal, prý „byla zhovadilost“. Kromě dokonaného terorismu čelí i obžalobě z trestného činu vyhrožování teroristickým útokem, před prezidentskou volbou roznášel do schránek dopisy, v nichž zkomolenou češtinou, aby vzbudil zdání, že pisatelem je muslim, vyhrožoval útokem proti „českým nevěřícím psům“, pokud bude zvolen Jiří Drahoš. Soud pokračuje v dalších dnech, je naplánován do středy a je možné, že verdikt padne už tento týden.

ČSSD nechce, aby měla obědy zdarma pouze část školáků

Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: ČTK
Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: ČTK

Politická debata kolem obědů pro děti v mateřských školách a na prvním stupni základních škol nejspíš ještě nějakou dobu potrvá. Sociální demokraté, kteří s nápadem, jak ve škole nasytit i děti z chudých rodin, původně přišli, kritizují způsob řešení z dílny ministerstva školství vedeného hnutím ANO. Ministr školství Robert Plaga navrhuje, aby byly obědy bezplatné pouze pro děti, na něž jejich rodiče pobírají přídavky. Na přídavky má národ dítě žijící v rodině, jejíž příjem nepřesáhne 2,7násobek životního minima, dodává iDnes.cz.

Dětem z rodin, které jsou na tom finančně lépe než ty, jež na děti pobírají přídavky, by tedy obědy ve školce a škole dále platili rodiče. Plagův návrh by zase obhospodařil všechny děti ze základní školy, nejen ty z prvního stupně, týkal by se podle ministerských výpočtů 170 tisíc dětí z mateřských a základních škol. Na pondělní jednání vlády přicházel první místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček s „řadou otázek“, jak sdělil novinářům. ČSSD disponuje svými výpočty, podle nichž bude rozlišování mezi dětmi podle příjmů jejich rodičů znamenat neúnosnou administrativní zátěž. „Čeká nás kolem toho ještě koaliční jednání,“ řekl Hamáček.

Tesla staví v Číně, Alibaba jde do Evropy

 Jack Ma, šéf Alibaba.com • Autor: Globe Media /  Reuters
Jack Ma, šéf Alibaba.com • Autor: Globe Media / Reuters

V pondělí začala historicky první stavba továrny na výrobu elektrických aut Tesla mimo území Ameriky. První zahraniční autovýrobna pod názvem Gigafactory 3 bude stát v Šanghaji na pozemku o rozloze 84 hektarů. Elon Musk, majitel Tesly, zveřejnil, že výrobu aut v Číně chce zahájit do konce tohoto roku. Čína uvedla, že jde o největší zahraniční investici na jejím území, a zároveň bude Gigafactory 3 vypouštějící americké elektrovozy první továrnou na výrobu aut v Číně, která má výhradně zahraničního vlastníka. V Šanghaji už se vyrábějí auta General Motors a Volkswagen a zároveň Čína představuje největší trh pro elektrická auta na světě. Tesla ani čínská vláda nezveřejnily výši Muskovy investice v Šanghaji, podle agentury Reuters dosahuje zhruba dvou miliard dolarů.

Zprávou z „opačného směru“ je, že zakladatel a šéf největšího čínského e-shopu Alibaba Jack Ma vytvořil a zavedl novou globální platformu. Tu mohli zprvu bezplatně využívat čínští spotřebitelé, poté ji exportoval do jihovýchodní Asie a Afriky a nyní přichází na řadu Evropa. První plány zveřejnil nejbohatší Číňan loni v létě: oznámil, že elektronickou světovou obchodní platformu hodlá zavést zprvu v Belgii. Nyní list Handelsblatt informoval o detailech − součástí předběžné dohody s belgickou vládou je ujednání, že celní odbavení čínského zboží bude probíhat elektronicky. Dodávky levného čínského zboží, po němž je v Evropě stále větší poptávka, se v dohledné budoucnosti urychlí i díky obřímu logistickému centru, které se staví v Lutychu. Jack Ma zdůrazňuje, že bude sloužit hlavně menším evropským firmám vyvážejícím do Číny a dalších zemí mimo EU. Ale podle expertů mu jde v prvé řadě o vývozní expanzi své vlasti, kde je členem komunistické strany.

Ukrajinský velvyslanec kritizuje Klausova slova, že jeho země provokuje Rusko

Autor: Respekt
Autor: Respekt

Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis na sociálních sítích ostře zareagoval na slova Václava Klause staršího. Bývalý prezident Václav Klaus v neděli vystoupil v TV Prima a sdělil v ní, že za největší bezpečnostní problém považuje Ukrajinu, která „je elitami západu provokována k tomu, aby provokovala Rusko a prezidenta Putina“. „Myslím, že se Putin ještě chová opatrně a střízlivě, nenaskakuje na každou provokaci,“ řekl Klaus a dodal, že je to štěstí, protože kdyby byl na Putinově místě „někdo chaoticky uvažující, kotel prachu už by mohl vybuchnout“.

Velvyslance země, kterou na východě okupuje Rusko, se slova dotkla, a na Twitteru zveřejnil otázku adresovanou Václavu Klausovi: „Po dnešním rozhovoru Václava Klause v televizi Prima bych na něj měl jedinou otázku: znamená jeho vyjádření o Ukrajině souhlas s těmi, kdo si myslel, že to v roce 1938 bylo právě Československo, kdo vyprovokoval „opatrně a střízlivě“ uvažujícího Hitlera?“ napsal Perebyjnis.

Zlaté Glóby překvapivě ovládl film o skupině Queen

Zlaté Glóby, Jeff Bridges  • Autor: AP/ČTK, Jordan Strauss
Zlaté Glóby, Jeff Bridges • Autor: AP/ČTK, Jordan Strauss

Nečekaným úspěchem muzikálového filmu Bohemian Rhapsody v noci na pondělí vyvrcholilo udílení Zlatých glóbů. Snímek získal cenu pro nejlepší drama a herec Malek, jenž ztvárnil zpěváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho, si odnesl sošku za herecký výkon v hlavní roli, Kritiky nepříliš dobře hodnocený snímek tak překonal muzikál Zrodila se hvězda i superhrdinský film Black Panther. Cenu za režii si odnesl mexický režisér Alfonso Cuarón za Romu, jež byla rovněž nejlepším cizojazyčným snímkem. Ocenění pro nejlepší herečku v dramatu dostala Glenn Close za roli ve snímku Žena. Cenu pro nejlepší komedii získal snímek Green Book založený na skutečném příběhu černošského pianisty Donalda „Dona“ Shirleyho. Mahershala Ali, který ho hrál, má cenu pro herce ve vedlejší roli; film byl také oceněn za nejlepší scénář.

Christian Bale  získal cenu pro nejlepší mužskou komediální postavu za roli Dicka Cheneyho ve snímku Vice, Glóbus pro nejlepší komičku dostala Olivia Colman za roli Anny, poslední stuartovské královny, ve snímku Favoritka. Michael Douglas byl oceněn jako nejlepší komediální herec za roli v seriálu The Kominsky Method (ten má i cenu za komediální sérii). Richard Madden má televizní dramatickou cenu za seriál Bodyguard. Jejich protějšky jsou Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel) a moderátorka večera Sandra Oh (Na mušce). Poctu na rozloučenou Zlaté glóby složily seriálu Takoví normální Američané, který po završení poslední, šesté řady nyní získal cenu pro televizní drama. Jeff Bridges si pak vyzvedl trofej za celoživotní dílo. O cenách rozhoduje devadesátka zahraničních novinářů působících v Hollywoodu.

Za útoky na americkou ambasádu mohou být cvrčci

A Cuban flag hangs from a building in Havana December 27, 2014. Cuba's most prominent dissidents say they have been kept in the dark by U.S. officials over a list of 53 political prisoners who will be released from jail as part of a deal to end decades of hostility between the United States and Cuba. Picture taken December 27, 2014.  REUTERS/Enrique De La Osa (CUBA  - Tags: POLITICS SOCIETY) - RTR4JEBX • Autor: Milan Jaroš
A Cuban flag hangs from a building in Havana December 27, 2014. Cuba's most prominent dissidents say they have been kept in the dark by U.S. officials over a list of 53 political prisoners who will be released from jail as part of a deal to end decades of hostility between the United States and Cuba. Picture taken December 27, 2014. REUTERS/Enrique De La Osa (CUBA - Tags: POLITICS SOCIETY) - RTR4JEBX • Autor: Milan Jaroš

Záhadné zvuky v domech amerických diplomatů v Havaně, které v roce 2017 Washington označil za akustické útoky na občany USA, mohli způsobit cvrčci. Tvrdí to v nejnovější studii dva vědci z univerzit v Kalifornii a britském Lincolnu, kteří analyzovali nahrávku pořízenou diplomaty na Kubě. Vědci nicméně nevyloučili, že se diplomati mohli stát terčem jiných útoků, po nichž si stěžovali na zdravotní potíže. „Hodně se diskutuje o tom, jaké zdravotní poškození tito lidé utrpěli a zda vůbec bylo způsobeno stejnou příčinou. Já mohu jen říci, že na nahrávce zveřejněné agenturou AP je zvuk cvrčka,“ řekl minulý týden podle deníku The Guardian jeden z autorů studie Alexander Stubbs z Kalifornské univerzity v Berkeley.

Druhý z vědců, Fernando Montealegre Zapata z univerzity v anglickém městě Lincoln, dodal, že takové zvuky slyšel od místního druhu cvrčka, když vyrůstal v Jižní Americe. Stubbs připustil, že diplomati mohli trpět zdravotními problémy kvůli jiným příčinám, vyloučil ale, že to, co slyšel na nahrávce, byl zvukový útok. Podle něj podobné zvuky vydávají samečkové cvrčků, když se snaží přilákat samičku.

Kauza údajných akustických útoků se v médiích objevila v roce 2017, kdy vyšlo najevo, že už od konce roku 2016 si někteří američtí a kanadští diplomaté či jejich příbuzní stěžovali na zdravotní problémy po krátkém pobytu v Havaně. Více než 20 lidí si po pobytu v domech diplomatů a dvou hotelech stěžovalo na poškození sluchu, bolesti hlavy, závratě či poruchy spánku. Mnozí tvrdili, že slyšeli vysoké šumivé zvuky.

Americká média posléze začala spekulovat o akustických útocích kubánských tajných služeb či o otravě jedem či biologickou zbraní. Příčinu obtíží zatím lékaři nevysvětlili, vyloučili ale otravu či virus. Loni tým vědců z Michiganské univerzity přišel s tím, že zvuky mohly být vedlejším produktem špatně sestaveného odposlouchávacího zařízení. Kvůli akustickým incidentům, které Washington označil za útoky, stáhly USA před rokem více než polovinu svého diplomatického personálu z Havany, podotýká Aktuálně.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].