Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Za vyhození kytic na Národní zaplatí aktivisté pokutu

17. listopad,2017; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
17. listopad,2017; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Dva muži, kteří při oslavách 17. listopadu u památníku na Národní třídě vyhodili do odpadkového koše kytice některých politiků, zaplatí za každou z nich pokutu 2000 Kč. Rozhodl o tom úřad Prahy 1. Jeden z aktivistů tak zaplatí 2000 korun a druhý 4000. „Odbor občansko-správních agend úřadu Prahy 1 uznal dva obviněné vinnými ze spáchání přestupku proti majetku. Což porušili tím, že neoprávněně odebrali z pietního místa kytice, které tam při příležitosti významného výročí položil prezident republiky Miloš Zeman, předseda vlády Andrej Babiš a pan Tomio Okamura,“ popsala pro Radiožurnál mluvčí městské části Kateřina Písačková.

Podle aktivistů šlo o vyjádření politického názoru. Oba teď mají osm dní na odvolání. Kytice vyhodil politický aktivista Otakar van Gemund a další členové aktivistické skupiny Kaputin. Gemund v rozhovoru pro Seznam Zprávy své jednání odůvodnil tím, že památník 17. listopadu na Národní třídě považuje za symbol demokracie v zemi a lidé jako Babiš či Okamura se podle demokratických pravidel nechovají. Policie po incidentu uvedla, že věc považuje za přestupek a postoupila ji správnímu orgánu, kterým je úřad Prahy 1. Oba pokutované rozhodnutí překvapilo, dozvěděli se o něm až z médií. „Ničemu se nevyhýbám, pravidelně jsem kontroloval schránku a žádný dopis jsem nedostal. Navíc jsem na místě nebyl legitimován,“ řekl Aktuálně.cz van Gemund.  Úředníci podle mluvčí první městské části poslali aktivistům vyrozumění až v pátek, po rozhodnutí o pokutě udělení v tzv. zkráceném příkazním řízení.

Odveta za Huawei? Čína zadržela třináct Kanaďanů

Dědička čínského výrobce telefonů Huawei Technologies Meng Wan-čou • Autor: Jonathan Hayward
Dědička čínského výrobce telefonů Huawei Technologies Meng Wan-čou • Autor: Jonathan Hayward

Čínské úřady zadržely v poslední době třináct kanadských občanů. Zatýkání začalo na začátku prosince v době, kdy byla v Kanadě zadržena finanční ředitelka a zároveň dcera zakladatele čínského výrobce chytrých telefonů Huawei Technologies Meng Wan-čou. Uvedla to kanadská vláda s tím, že osm bylo již propuštěno. Před čtvrtečním prohlášením kanadské vlády bylo veřejně oznámeno zadržení pouze tří Kanaďanů, píše Reuters. Peking potvrdil, že drží ve vazbě kanadského podnikatele Michaela Spavora a bývalého diplomata Michaela Kovriga kvůli podezření z aktivit ohrožujících národní bezpečnost.

Napětí ve vztazích mezi Kanadou a Čínou se stupňuje od 1. prosince, kdy byla v kanadském Vancouveru na žádost Spojených států zadržena finanční šéfka Huaweie Meng. Kanadská vláda od té doby několikrát zopakovala, že nevidí žádnou zřetelnou souvislost mezi zadržením Meng a zatýkáním Kanaďanů v Číně. Podle západních diplomatů v Pekingu jsou ale tyto kroky evidentní odvetou čínských úřadů. Americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek zopakovalo varování pro občany Spojených států, kteří se pohybují v Číně. Vyzvalo je, aby dbali zvýšené opatrnosti v souvislosti se „svévolným prosazováním místních zákonů“ a zvýšeným diplomatickým napětím, které vyvolalo zatčení představitelky čínské technologické firmy v Kanadě.

Hackeři zveřejnili osobní údaje německých politiků včetně kancléřky

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Neznámí hackeři ukradli osobní data stovek německých politiků a zveřejnili je na internetu. Jedná se mimo jiné o adresy, čísla kreditních karet a osobní dokumenty. Informovala o tom v pátek německá rozhlasová stanice rbb. Podle ní jsou útokem postiženi poslanci všech parlamentních stran s výjimkou protiimigrační Alternativy pro Německo.  Na internetu se i řada interních stranických dokumentů, například seznamy členů a jejich adres. V řadě textů lze najít citlivé osobní údaje, na internetu se objevily také obsahy soukromých chatů poslanců s jejich rodinnými příslušníky, dopisy, účty či kopie občanských průkazů německých zákonodárců.

Podle serveru n-tv.de jsou mezi politiky, jejichž data byla zveřejněna, také kancléřka Angela Merkel, prezident Frank-Walter Steinmeier a několik ministrů. U kancléřky jde například o několik odeslaných či přijatých e-mailů, dvě oficiální e-mailové adresy a číslo faxu. Kdo je za masivní únik informací zodpovědný, není zatím jasné, stejně jako to, co bylo cílem jejich zveřejnění. Není rovněž zřejmé, zda je v tom, jaké dokumenty byly zveřejněny, nějaký systém. Zdá se ale, že byla zveřejněna všechna data, ke kterým se hackeři dostali, uvedla rbb. Podle ní se na internetu objevily i dokumenty několik let staré.

Na jihu Thajska udeřila tropická bouře Pabuk

Thajsko se připravuje na bouři • Autor: AP/ČTK
Thajsko se připravuje na bouři • Autor: AP/ČTK

V oblíbených turistických destinacích na jihu Thajska, kde právě vrcholí sezona dovolených, udeřila tropická bouře Pabuk. Bouři doprovází déšť, vysoké vlny a vítr o rychlosti asi 80 kilometrů za hodinu. Bouře by měla kulminovat v noci z pátku na sobotu. Před bouří už byly evakuovány desítky tisíc lidí, několik letišť přerušilo provoz. Thajské úřady vydaly doporučení pro všechny lodě, aby nevyplouvaly na moře.

V pátek odpoledne byla bouře asi nejsilnější na ostrově Koh Samui – oblíbeném turistickém letovisku. I zde přerušilo provoz místní letiště. „Je docela strašidelné tu být, protože nevíme, co se stane a není jak odsud odejít,“ popsala pro televizi CNN šestadvacetiletá Miranda Abidyer, která uvázla na ostrově, kam odletěla s nejbližší rodinou oslavit třicáté narozeniny svého muže. V Thajsku se podle odhadů cestovních kanceláří nachází více než 2500 českých turistů. Na blížící se tropickou bouřilo upozornilo na internetu i české ministerstvo zahraničí, které turistům doporučuje zaregistrovat se v databázi cestovatelů Drozd.

Americká sněmovna schválila peníze pro federální úřady, ale ne pro zeď

Americký prezident na tiskové konferenci v Bílém domě • Autor: REUTERS
Americký prezident na tiskové konferenci v Bílém domě • Autor: REUTERS

Americká Sněmovna reprezentantů schválila ve čtvrtek večer dvojici návrhů ukončujících nouzové fungování vládních úřadů. Krátce poté, co díky volbám získali ve sněmovně většinu demokraté, prosadili text, který má zajistit dostatek peněz pro většinu federálních úřadů do konce září. Bílý dům nedlouho před hlasováním varoval, že poradci prezidenta Donalda Trumpa doporučili návrhy vetovat. Schválené texty nepočítají s penězi, které chce Trump od Kongresu na stavbu zdi na hranici s Mexikem. Kvůli sporu o těchto pět miliard dolarů, který demokraté striktně odmítají, již dva týdny nemá část federálních úřadů peníze na svůj provoz, takže musí fungovat v nouzovém režimu.

Zatímco jeden z návrhů zajišťuje finance pro většinu úřadů do zářijového konce fiskálního roku, druhý se týká pouze peněz pro klíčové ministerstvo vnitřní bezpečnosti, které zajišťuje ochranu hranic. Pro něj demokraté navrhli financování pouze do 8. února s tím, že do té doby by se obě strany měly dohodnout na kompromisu týkajícím se peněz na zeď. Republikáni, kteří ovládají Senát, aktivitu demokratů kritizovali jako „zbytečné hlasování, jež nezajišťuje prostředky k ochraně hranic“. Trump by v pátek měl se zástupci obou stran v Bílém domě opět o celé situaci jednat.

Nezavazujte si oči. Film Bird Box vyvolal mánii

Americká streamovací platforma Netflix varuje diváky, aby se nepouštěli do nové výzvy, jež zaplavila sociální sítě. Je inspirovaná novým filmem Netflixu s názvem Bird Box a spočívá v tom, že si člověk zaváže oči šátkem a snaží se poslepu pohybovat na veřejnosti a zvládat běžné úkony. Lidé se přitom natáčejí a sdílejí své zkušenosti na sociálních sítích. Čeští diváci, zdá se, se k mánii zatím nepřipojili, píše Aktuálně.cz.

https://www.youtube.com/watch?v=kHyhi-s27GU

Nová výzva našla inspiraci ve filmu Bird Box, který knihovnu streamovací služby Netflix rozšířil těsně před Vánoci. Sandra Bullocková v něm hraje ženu, která se snaží se svými dvěma dětmi přežít poté, co záhadná síla zabila většinu světové populace.  O této tajemné síle není mnoho známo, kromě toho, že kdo na ní ulpí pohledem, zešílí a nakonec si sám vezme život. Aby přežila, musí se Bullocková vydat na nebezpečnou cestu zaslepena šátkem, stejně jako její děti, které jsou označovány jen jako Girl a Boy.

Premisou snímku se však fanoušci inspirovali i v reálném životě. Po sociálních sítích kolují příspěvky a videa, na kterých jsou zachyceni lidé se stejně zakrytým zrakem. Většina z nich se snaží poslepu procházet veřejnými prostranstvími, jako jsou ulice, letištní terminály a obchodní domy, nebo si v podobném duchu hrají se svými dětmi doma. Někteří je přitom však očividně ohrožují na zdraví.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].