Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Sněmovna schválila nová pravidla soukromí, skryté kamery nekončí

Sněmovna; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Sněmovna; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Poslanci po půl roce od účinnosti evropského nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) přijali nová pravidla ochrany soukromí. Tento krok je důležitý, protože měl zavést přípustné výjimky z obecných evropských pravidel. Poslanci ve vládní předloze upravili výjimky z pravidel pro média nebo vědecké, výzkumné a statistické účely. Osobní údaje tedy bude možné tak jako dosud zpracovávat tehdy, pokud to bude sloužit přiměřeným způsobem pro novinářské účely nebo pro účely akademické, umělecké či literární. Novináři nebudou muset žádat každého účastníka shromáždění či demonstrace o souhlas se zveřejněním jeho záběrů. Nebudou muset ani žádat řečníka o souhlas se zveřejněním jeho postojů či politické příslušnosti. Ani používání skryté kamery by v důvodných případech nemělo být sankcionováno.

Při uplatnění práva na výmaz nebo na opravu osobních údajů by se podle přijaté úpravy postupovalo tak jako nyní podle tiskového zákona nebo zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Úprava zachovává právo na námitku proti zpřístupnění nebo uveřejnění osobních údajů, pokud by žadatel konkrétně zdůvodnil, proč oprávněný zájem na ochraně jeho práv a svobod převažuje nad zájmem na zpřístupnění nebo uveřejnění jeho údajů. Maximální sankci za porušení zákona norma ponechává na deseti milionech korun, horní sazbu pokut pro malé obce poslanci omezili na 15 000 korun. Poslanci také odmítli snížit pod 15 let navrhovanou věkovou hranici, po jejímž dosažení by děti mohly samy naplno využívat sociální sítě. Nový zákon o zpracování osobních údajů, který nyní dostane k projednání Senát, nahradí dosavadní zákon o ochraně osobních údajů. Podle nových pravidel bude mít každý možnost souhlasit se zpracováním svých osobních údajů.

Turecko vydalo zatykače na dva Saúdy podezřelé z vraždy novináře

Aktivisté a Chášukdžího přátelé před konzulátem v Istanbulu • Autor: REUTERS
Aktivisté a Chášukdžího přátelé před konzulátem v Istanbulu • Autor: REUTERS

Turecký soud vydal v souvislosti s vraždou opozičního saúdského novináře Džamála Chášukdžího zatykače na někdejšího poradce korunního prince Mohameda bin Salmána a zástupce šéfa saúdskoarabské rozvědky. Hlavní istanbulský prokurátor je podezřívá, že se podíleli na plánování vraždy. Dopisovatel listu The Washington Post byl brutálním způsobem zavražděn na konzulátu v Istanbulu 2. října. Rijád vraždu po prvotním popírání přiznal, popírá ale jakoukoli spojitost korunního prince se zločinem. Vražda vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Ankarou i západními zeměmi včetně USA.

V souvislosti s činem Rijád vyšetřuje 21 lidí, někteří z podezřelých byli zadrženi a prokuratura pro pět z nich požaduje trest smrti. Turecká strana žádá vydání 18 z podezřelých včetně 15 členů vražedného komanda. Saúdskoarabský prokurátor v polovině října uvedl, že Saúd Kahtání ve spolupráci s Ahmadem Asírím informoval 15členné vražedné komando vyslané z Rijádu před odjezdem o aktivitách Chášukdžího a že bývalý poradce korunního prince nesmí opustit zemi. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová ve středu zopakovala, že „hrozivá vražda“ novináře by se měla stát předmětem mezinárodního vyšetřování. Skupina amerických senátorů dala v úterý najevo, že nepochybuje o podílu saúdského korunního prince.

Britská vláda zveřejnila celou právní analýzu brexitové dohody

Theresa May • Autor: REUTERS
Theresa May • Autor: REUTERS

Britská vláda ve středu zveřejnila celé právní stanovisko k dohodě o podmínkách odchodu z Evropské unie. Právní analýza podle agentury Reuters mimo jiné varuje před riziky takzvané irské pojistky, tedy nouzového režimu pro zachování hladkého provozu přes hranici mezi britským Severním Irskem a Irskem. Podle dokumentu hrozí, že Británie uvázne „ve vleklých a opakovaných kolech“ jednání s EU, pokud tento záložní plán nastane. Pojistka by platila v případě, že se Londýn s Bruselem nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů.

Proti irské pojistce vystupují především severoirští unionisté, kteří svými deseti hlasy umožnili vznik současné menšinové vlády. Podle labouristického poslance a stínového ministra pro brexit Keira Starmera ukazuje právní analýza, že dohoda prosazovaná konzervativní premiérkou Theresou Mayovou obsahuje „podstatné slabosti“. Parlament má o dohodě hlasovat 11. prosince. Ke zveřejnění plného znění textu právní analýzy donutili kabinet Mayové v úterý poslanci, kteří přijali opoziční návrh usnesení, podle kterého vláda pohrdá parlamentem, když publikovala pouze část dokumentu. Podle výzkumu nyní 49 procent Britů soudí, že odhlasování brexitu v roce 2016 byla chyba, což je podle listu The Times nejvyšší počet v dosavadních průzkumech YouGov. Naopak 38 procent Britů má za to, že rozhodnutí opustit EU bylo správné.

ANO posílilo navzdory aféře s Babišem juniorem

Na Staroměstském náměstí v Praze se 17. listopadu 2018 konala demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi nazvaná Demisi!  • Autor: ČTK
Na Staroměstském náměstí v Praze se 17. listopadu 2018 konala demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi nazvaná Demisi! • Autor: ČTK

Podle průzkumu agentury STEM by v listopadu volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem 35,7 procenta hlasů. Data tak jasně ukázala, že nedávné události aktivizovaly a posílily tábor příznivců Babišovy strany. Postavení si zlepšili také Piráti, kteří dle průzkumu skončili druzí se ziskem 13,1 procenta, následování jsou ODS s 12,4 procenta. Do sněmovny by se v listopadu dostali také komunisté, SPD, sociální demokraté a těsně i lidovci. Pod pětiprocentní hranicí by naopak podle volebního modelu skončila TOP 09 i Starostové a nezávislí. Výzkum byl prováděn více než týden po zveřejnění reportáže o údajném únosu premiérova syna na Krym a ve dnech kolem hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Na otázky odpovědělo 1034 respondentů. V porovnání s volbami v roce 2017 by nyní ANO získalo o 6,1 procentního bodu víc. „V listopadu by ANO snadno složilo jakoukoli dvojčlennou koalici,“ uvádí STEM. O rostoucí podpoře ANO informoval už nedělní průzkum společnosti Kantar CZ pro Českou televizi.

Bojujme s ruskou propagandou, vzkázal Brusel Facebooku a Googlu

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Podle Evropské komise se Rusko chystá ovlivnit volby do Evropského parlamentu, které budou příští rok v květnu. A to hlavně pomocí šíření falešných zpráv na sociálních sítích. Brusel proto navrhl, aby Facebook, Twitter nebo Google spolupracovaly v boji s ruskou propagandou. Evropská komise ve středu vyzvala internetové firmy jako Facebook, Twitter nebo Google, aby jí každý měsíc posílaly přehled nepravdivých zpráv, které se u nich objevily. Komise následně sesbírané informace zveřejní.

Podle Bruselu tento krok přispěje k větší transparentnosti před květnovými volbami do Evropského parlamentu. Komise totiž tvrdí, že se je Rusko nejspíš pokusí ovlivnit. „Je vysoce pravděpodobné, že se to dít bude. Říkám to na základě zkušeností, které máme z poslední doby. Kdybych vám řekla, že nevěřím, že se to bude dít, tak bych vám jednak lhala a jednak bych byla blázen,“ řekla Aktuálně.cz už minulý měsíc česká eurokomisařka Věra Jourová. Moskva jakékoliv snahy o ovlivňování voleb popírá. Vyšetřovatelé ale tvrdí, že mají jasné důkazy o opaku. Například o dezinformačních kampaních, které Rusko vedlo před americkými prezidentskými volbami, britským referendem o vystoupení z Evropské unie nebo před parlamentními volbami ve Švédsku.

Nastává éra zdravých jmen?

Biozelenina • Autor: Matěj Stránský
Biozelenina • Autor: Matěj Stránský

Američané v poslední době častěji sahají po dětských jménech, která souvisejí se zdravým životním stylem i jídlem. Pojmenovávat děti po věcech, trendech či artefaktech popkultury je v USA poměrně tradiční, stejně jako byla donedávna obliba „duchovních“ jmen jako Harmonie rodiče. Nyní však rojmenovávají vlastní ratolesti stále častěji jako kiwi, kale, rozmarýn (pro holky) nebo šalvěj, chlapce pak šafrán či líska.Například pojmenování „Kale“ je dnes nejpopulárnější v Kalifornii a analytici tento fakt přisuzují i velké roli zemědělství, nicméně první dítě se jménem „Kale“ se narodilo v Kansasu.
Oblíbenost podobných jmen je přisuzována nejen zdravému životnímu stylu, ale i snaze rodičů o exkluzivitu a jedinečnost svého potomka. Statistika nejčastějších jmen v USA vyplývá z analýzy, kterou zveřejnila webová stránka BabyCenter a píše o ní magazín Quartz. Trend ale nevznikl teprve letos; o nástupu oblíbenosti této kategorie psal už v roce 2014 magazín Bon Appétit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].