Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Babiš mladší policii psal, že ho čeká nedobrovolný psychiatrický zákrok

Andrej Babiš mladší se svojí matkou • Autor: repro Seznam.cz
Andrej Babiš mladší se svojí matkou • Autor: repro Seznam.cz

Redakci Radiožurnálu se spolu s kolegy z Rádia Svobodná Evropa podařilo vypátrat, kdo je snoubenka Andreje Babiše mladšího. Zároveň Radiožurnál zveřejnil obsah dopisu, který Babiš mladší zaslal české policii 5. ledna 2018. "Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo,“ stojí v dopise, který Babiš policii zaslal znovu ještě o tři dny později. Dívka, kterou na Krymu Babiš potkal, se jmenuje křestním jménem Jelizaveta a pochází z Krivého Rogu na východní Ukrajině. Čím se živí, není jasné. Je jí třicet let, žije střídavě v Krivém Rogu v jednopokojovém bytě a v krymské Jaltě.

Loni sdílela na sociální síti VKontakte řadu fotografií s Babišem mladším. Jednu z nich zveřejnila pět dní předtím, než Babiš mladší poslal policistům e-mail o svém únosu. Podle Radiožurnálu ho poslal ze svého telefonu připojeného na ukrajinské sítě a na vysílač, který pokrývá území, kde Jelizaveta bydlí. Letos 14. září na sociální síť napsala k jejich společné fotce, že jsou už rok pár. Na jejím profilu lze dohledat i fotografii z roku 2014, kdy si její syn na Krymu krátce po ruské anexi  v davu podával ruku s ruským premiérem Medveděvem. Podle její matky, kterou kontaktovalo Rádia Svobodná Evropa, je nyní Jelizaveta s Babišem mladším ve Švýcarsku. Analytici ze skupiny Bellingcat zveřejnili ve čtvrtek údaje o místech, na nichž byl během svého pobytu na Krymu vyfotografován Andrej Babiš mladší. Týmu, který vyšetřuje údajný únos syna premiéra Andreje Babiše, se podařilo realizovat všechny úkony, které si předsevzal, sdělil náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek ve čtvrtek na dotaz, zda se policii podařilo kontaktovat Andreje Babiše mladšího.

Angela Merkel žene Putina k odpovědnosti

Ilustrační foto • Autor: Profimedia.cz
Ilustrační foto • Autor: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkel ve středu označila ruského prezidenta Vladimira Putina za zodpovědného za zhoršení situace v Kerčském průlivu mezi Černým a Azovským mořem. Prohlásila to v Berlíně na německo-ukrajinském ekonomickém fóru. „Jde tady o něco principiálního. Sankce nemáme kvůli sankcím, ale máme je, abychom dali najevo, že země, i když leží blízko Ruska, mají právo na vlastní rozvoj. To jsou základy mezinárodního práva,“ cituje  ji ČTK s tím, že kancléřka vyzvala k propuštění Ukrajinců zadržených při víkendovém incidentu Ruskem. Podle Merkel se situace v oblasti mezi anektovaným Krymem a pevninským Ruskem zhoršila po stavbě mostu přes průliv: „To jde plně na vrub ruského prezidenta. Od té doby, co byl most letos v květnu slavnostně otevřen, se zhoršily podmínky námořní dopravy.“

Mezinárodní společenství se podle kancléřky musí zasadit o to, aby města jako ukrajinský Mariupol nebyla odříznuta od světa. O tématu chce na nadcházejícím summitu zemí G20 v Argentině jednat s Putinem. Na konferenci vystoupil i ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman, který zdůraznil, že jeho země musí bojovat za svá práva a teritoriální integritu. To, co se nyní děje, by podle něj měl sledovat celý svět, protože se to může stát všude. Kreml ovšem ukrajinská obvinění z blokády azovských přístavů Mariupol a Berdjansk popřel a ujistil, že Kerčský průliv je otevřen plavbě. Prezident Petro Porošenko v novinovém rozhovoru vybídl Severoatlantickou alianci, aby do regionu poslala své lodě.

Vztahy mezi Babišem a Hamáčkem jsou napjaté

Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: ČTK
Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: ČTK

Po hlasování o nedůvěře sice šéf ČSSD Jan Hamáček blahopřál premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi k „přežití“, ale podle HN jsou vztahy obou politiků napjaté. Největší neshody existují kvůli působení ministra zahraničí za ČSSD Tomáše Petříčka. „Pan ministr neví nic, protože se postavil do role nepřítele premiéra Babiše,“ sdělil listu jeho zdroj na otázku, proč Petříček nic neví o nadcházející maďarského premiéra Viktora Orbána, Babiš se prý dívá na jeho celkové počínání kriticky, stejně jako prezident Miloš Zeman. Stejně tak má šéf hnutí ANO připomínky k ministryni práce a sociálních věcí za ČSSD Janě Maláčové. Nelíbí se mu, že také ona požadovala jeho odchod z čela kabinetu.

Naopak stížnosti sociálních demokratů směrem k hnutí ANO míří hlavně na jeho poslance za to, že údajně dostatečně nepodporují návrhy, jež pocházejí právě od ministryně Maláčové. „Několikrát k tomu došlo ve výboru pro sociální věci, budeme to muset s vedením ANO probrat,“ stěžuje si místopředseda ČSSD Martin Netolický. Hnutí ANO mimo jiné dlouho vzdorovalo návrhu Maláčové na placení nemocenské v prvních třech dnech nemoci nebo odmítlo její návrh, že by odvolání proti rozhodnutí posudkových komisí měla řešit Česká správa sociálního zabezpečení.

EET zatím vynesla pokuty za 128 milionů

Elektronická evidence tržeb - ilustrační foto • Autor: Shutterstock
Elektronická evidence tržeb - ilustrační foto • Autor: Shutterstock

Finanční a celní správa od zavedení elektronické evidence tržeb (EET) od 1. prosince 2016 provedla 160 113 kontrol a uložila zhruba 12 950 pokut za 128,3 milionu korun, uvádí ČTK. Kvůli neplnění EET správa uzavřela celkem 28 provozoven, z toho 22 ovšem znovu obnovilo činnost. Do EET je v současnosti zapojeno zhruba 177 000 podnikatelů. Při kontrolách bylo zjištěno 40 347 prohřešků. Nejčastěji šlo o nevystavení účtenky a nezaslání údajů do systému. Nejnižší uložená pokuta byla 100 korun, nejvyšší 400 000 korun.

Podle předsedy Podnikatelských odborů Radomila Bábka nicméně nesplnila nic, co tehdejší ministr financí a současný premiér Andrej Babiš (ANO) před jejím zavedením sliboval. „Nezvýšila výběr daní a nenarovnala podnikatelské prostředí,“ uvedl. EET má podle finanční správy pozitivní dopad do rozpočtu. Jen na DPH loni přinesla do veřejných rozpočtů 4,7 miliardy korun. Podle finanční správy má EET pozitivní dopad do rozpočtu. Na DPH loni přinesla do veřejných rozpočtů 4,7 miliardy korun. "Odhad přínosu EET považuji za realistický,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. EET je podle něj nástroj, který narovnal v oblasti restaurací a maloobchodu podnikatelské prostředí. "Osobně jsem ale nikdy nepodporoval, ani nepodporuji, zavedení třetí vlny EET, která by se týkala široké sféry služeb.“

Na Slovensku skončí šéf kriminálky kvůli výslechům demonstrantů

Za slušné Slovensko • Autor: ČTK
Za slušné Slovensko • Autor: ČTK

Slovenský policejní prezident Milan Lučanský v rádiu Expres ve středu známil, že odvolá z funkce šéfa Národní kriminální agentury (NAKA) Petra Hraška. Vadí mu, že Hraško nařídil výslechy organizátorů protestů Za slušné Slovensko, píší Novinky.cz. „Pokud někdo udělá chybu, měl by za ni nést následky. Nadále bude vůči němu pokračovat disciplinární řízení, která jsem nařídil,“ prohlásil Lučanský, který po květnovém nástupu do funkce Hraška odstavil z vyšetřování případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Hraško dal na základě anonymního oznámení za úkol národní protikorupční jednotce, aby vyslechla organizátory protestů z důvodu možné korupce. Vyšetřovatel chtěl po organizátorech protestů například výpisy ze soukromých účtů a prověřoval, zda je platí finančník George Soros a zda organizují státní převrat, jak se psalo v anonymním oznámení. Hraško skončí ve funkci koncem roku, ale zůstane v řadách policie, pokud bude chtít. Lučanský také potvrdil, že slovenská policie vyšetřuje podnikatele Mariana Kočnera jako možného objednavatele zmíněné vraždy.

Přeháněli křesťanští dějepisci utrpení svých souvěrců v římských rukách?

Henryk Siemiradzki: The Torches of Nero • Autor: freeart.com
Henryk Siemiradzki: The Torches of Nero • Autor: freeart.com

Archeologické vykopávky na místech údajného „příšerného mučení“ křesťanů v Jordánsku vynesly na světlo několik problematických informací, píše čerstvé vydání zpravodaje The Daily Beast. Persekuce raných následovníků Krista v římském impériu je jedním z ústředních témat historie křesťanství. Je tomu tak i u Eusebia z Cesareje, jehož Dějiny církve popisují vzestup křesťanství z malé sekty židovských odpadlíků k vládnoucímu náboženství Říma. V impozantní přehlídce utrpení věřících vypráví Eusebius i o tom, jak byli křesťané počátkem 4. století „posílání do dolů“ v jordánském Wádí Faynan. Tam je čekala muka, během nichž byla „řadě z nich uťata hlava, nespočetnému množství vypíchnuto mečem pravé oko, přičemž ránu pak mučitelé zaživa vypálili ohněm, další byli navždy zmrzačeni rozdrcením kloubů na obou nohách a pak byli poslání dolovat měď - ani ne tak kvůli zisku a užitku, ale kvůli snaze uvrhnout je do těžkých podmínek, hrůz a mizérie“. Čerstvé archeologické objevy na místě samém ale naznačují, že tenhle Eusebiův popis možná nebude až tak přesný.

Americká bio-antropoložka Megan Perry strávila výzkumem byzantských dolů ve Faynan řadu let a zkoumala lidské pozůstatky vykopané na místním hřbitově. Výsledky teď zveřejnila v odborném magazínu Journal of Archaeological Science a není v nich nic, co by potvrzovalo Eusebiovo vyprávění. Podle analýzy kostí leželi v hrobech v naprosté většině místní lidé, a nikoli pozůstatky křesťanů poslaných sem robotovat z různých koutů říše.

Vykopané kostry navíc prokazují velmi dobrý zdravotní stav svých někdejších majitelů a nízký stupeň degenerace kostí neodpovídá údajným těžkým životním podmínkám. „Nikde jsme na pozůstatcích neobjevili známky mučení, násilného oddělení hlava od těla nebo vypíchnutí oka ostrým předmětem,“ cituje vědkyni The Daily Beast. „Vypalování ran je samozřejmě z kosterních pozůstatků odhalitelné jen obtížně, neboť většinou zasahovalo jen měkké tkáně.“

Podle Daily Beast korespondují uvedené výsledky s názorem stoupajícího počtu historiků, že tradičně uváděný rozsah údajné římské persekuce křesťanů je přehnaný. Skepse se nicméně opírá povětšinou jen o textovou evidenci - třeba o fakt, že až do 4. století neexistovaly žádné protikřesťanské zákony, nebo o to, že většina vyprávění o strašlivých ranách proti následovníkům Krista byla sepsána o staletí později, než se měla údajně odehrát.

Sama Perry je ale v přeceňování svých objevů opatrná.  Její tým zatím na hřbitově prozkoumal 45 koster, takže je možné, že prostě zatím neanalyzovali žádného z „nespočetného“ množství mučedníků, které Řím podle Eusebia do dolů poslal. “Absence důkazů ještě není důkazem absence,“ řekla Perry zpravodaji TDB, „ale faktem je, že na hřbitově ze 4. století jsme nenašli žádné důkazy, že by zde pohřbení jedinci byli tělesně týráni, nebo že by šlo o lidi dopravené sem ze vzdálených regionů.“

Nálezy archeologického týmu Megan Perry každopádně nepotvrzují doposud běžný náhled, že proslulé doly ve Wádí Faynan byly něco jako starověký pracovní lágr. Zdá se, že lidé, kteří tu žili, pracovali a zemřeli, byli místní obyvatelé, jejichž existence byla k nerozeznání podobná existenci jiných vesničanů ze čtvrtého století.   (Ivan Lamper)

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].