Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

České a americké vojáky vyšetřují kvůli smrti Afghánce, který měl zabít jejich kolegu

Ilustrační foto • Autor: Getty Images
Ilustrační foto • Autor: Getty Images

Šok ve zdejším prostředí vyvolala zpráva amerického deníku The New York Times, podle kterého jsou čeští a američtí vojáci působící v Afghánistánu vyšetřováni kvůli podezření z podílu na smrti afghánského vojáka. Příslušník afghánského komanda Vahidulláh Chán jimi měl být vyslýchán v souvislosti s vraždou českého vojáka Tomáše Procházky, jíž se dopustil 22. října: začal střílet na projíždějící vozidlo s českými silami na základně Šindánd v provincii Herát. Rotný Procházka zemřel, dva další vojáci byli zraněni. Chána následně zatkly afghánské jednotky a předaly ho západním spojencům. Když ho afghánské síly dostaly zpět, byl podle nich zbitý do bezvědomí, ze kterého už se neprobral.

Server Novinky.cz uvedl, že české ministerstvo obrany popírá, že by se naši vojáci na smrti afghánského vojáka podíleli. „Striktně odmítáme podobná obvinění. Probíhá standardní vyšetřování útoku příslušníka afghánských bezpečnostních sil na českého vojáka, kterého se účastní všechny zainteresované strany,“ cituje server mluvčí Alžbětu Cimovou. Nejmenovaný představitel americké armády listu The New York Times potvrdil, že příslušníci zvláštních sil pomohli dostat podezřelého Afghánce do zajetí českých vojáků a v rámci vyšetřování byli následně staženi ze země. Člen rady provincie Herát Vakíl Ahmad Karuchí však uvedl: „Podle toho, co víme, voják zemřel na následky mučení. Než byl předán afghánským silám, byl zmlácen.“ Bývalý šéf vojenské rozvědky František Štěpánek v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že článek NYT obsahuje nejasnosti a rozpory.

Vedení Prahy odvolalo Krnáčovou z rady Výstaviště

Adriana Krnáčová • Autor: Milan Jaroš
Adriana Krnáčová • Autor: Milan Jaroš

Hlavní město ve středu odvolalo členy dozorčích rad Technické správy komunikací (TSK) a Výstaviště Praha. Nejzajímavějším jménem je bývalá primátorka Adriena Krnáčová (ANO), která na Výstavišti skončila spolu Miroslavem Šoukalem, Karlem Losem a Tomášem Šustou. Nahradí je Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), Jiří Dohnal (Piráti), Petr Kubíček (TOP 09) a Petr Zeman (Praha Sobě). Pro Krnáčovou přitom byla firma Výstaviště Praha - vznikla před třemi lety poté, co město vypovědělo smlouvu na pronájem Výstaviště firmě Incheba - prioritou: několikrát se nechala slyšet, že se postará o to, aby se obří areál na Praze 7 konečně dočkal důstojného využití. Nyní nicméně prohlásila, že s odvoláním nemá problém a že je to po volbách obvyklé.

Dozorčí rady městských firem volí členy představenstva, po personální výměně se tak dají očekávat i změny v exekutivních pozicích. Členové nové koalice kromě dvou zmíněných firem mluví i o chystaných změnách v Dopravním podniku, ale ve středu se jimi zatím nezabývali. Podle primátora Zdeňka Hřiba se DP i další městské firmy budou řešit později. „Další vlny změn v dozorčích radách jsou ještě v jednání, na všechny městské podniky se dostane,“ uvedl. Dodal, že koalice chce dodržet zásadu, aby v orgánech seděli jenom lidé odborně zdatní v dané oblasti. Do konce roku nicméně chce podle něho rada výměny dokončit.

Ruský soud vzal do vazby už polovinu zajatých ukrajinských námořníků

Ukrajinský námořník je přiváděn k výslechu
Ukrajinský námořník je přiváděn k výslechu

Rusko odmítá výzvy k navrácení tří ukrajinských lodí a propuštění třiadvaceti Ukrajinců, kteří byli zadrženi v neděli v Kerčském průlivu. Ruský soud v Simferopolu, správním středisku anektovaného Krymu, už uvalil vazbu na 12 z 24 zadržených ukrajinských námořníků. Hrozí jim až šest let vězení, pokud budou odsouzeni za údajné nezákonné překročení ruských hranic ve spiknutí a s hrozbou použití zbraní. Šéf ukrajinské tajné služby mezitím potvrdil, že na palubě ukrajinských člunů byli i příslušníci kontrarozvědky.

Ukrajinský parlament již v pondělí večer schválil třicetidenní válečný stav, který bude platit v deseti oblastech na jihovýchodě země hraničících s Ruskem. Server Aktuálně.cz cituje rozhovor, který vedl polský deník Rzeczpospolita s Igorem Korotčenkem, šéfredaktorem ruského časopisu Národní obrana svázaného s ministerstvem obrany. „Ukrajina může začít válku s Ruskem, ale ukrajinský stát přestane existovat. Ruské tanky dojedou do Kyjeva a Porošenko bude muset podepsat kapitulaci své země.“ Prezident Vladimir Putin podle sdělení Kremlu německé kancléřce Angele Merkel řekl, že je rozhodnutím Ukrajiny vyhlásit válečný stav vážně znepokojen, a vyjádřil naději, že Berlín dokáže odradit Kyjev od „dalších nepromyšlených kroků“.

Východ už nedohání západ EU, varuje člen ECB

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker

Hospodářské sbližování východní a západní Evropy se prakticky zastavilo, což může být potenciální hrozbou pro Evropskou unii. Na úterní konferenci o evropské hospodářské integraci to uvedl člen výkonné rady Evropské centrální banky Benoit Coeuré. Země bývalého komunistického bloku na východním okraji se i tři desetiletí po pádu železné opony stále snaží dohnat bohatší země a některé populistické strany se stávají více nepřátelské vůči Unii, i když podpora EU zůstává široká. „Pokud zde nebude důvěryhodný výhled toho, že země s nižšími příjmy to brzy doženou, je zde riziko, že lidé žijící v těchto zemích se začnou ptát na pravé výhody členství v EU nebo v měnové unii,“ uvedl Coeuré. „Takové pochybnosti by byly zvláště znepokojivé v nestabilním světě, ve kterém v současnosti žijeme.“

Důvěra v EU klesá v některých zemích východní Evropy, jako je Maďarsko a Bulharsko. Převážná většina obyvatel východních členských zemích EU však stále uvádí, že jejich země těží z členství, ukázal výzkum provedený EU. Hlavními problémy podle Coeura jsou velký pokles dynamiky růstu produktivity a nedostatek kapitálu. Dál se snižuje také míra investic a hrozí, že propad přímých zahraničních investic možná nebude dočasný, jak si někteří myslí, protože firmy teď přehodnocují možnosti, jak investovat, upozornil Coeuré.

Kam se u nás podle kritiků vyplatí chodit do divadla

Mýcení • Autor: DNZ
Mýcení • Autor: DNZ

Ceny Divadelních novin za sezonu 2017/2018 znají své nositele. Kritici v činohře nejvýš vyzdvihli režiséra Jana Mikuláška za režii inscenace Mýcení v pražském Divadle Na zábradlí, jež je adaptací stejnojmenného románu Thomase Bernharda.  V alternativním divadle zvítězil režisér Jiří Havelka s režií inscenace Společenstvo vlastníků, v níž se jeho Divadlo Vosto5 podívalo na aktuální situaci na těžkém bojišti majitelů bytových jednotek, kteří se musí společně postarat o svůj dům.

V sekci Hudební divadlo uspěl mimopražský soubor: Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, v jehož Divadle Jiřího Myrona se odehrála premiéra opery Aloise Háby Přijď království Tvé v režii Jiřího Nekvasila a v hudebním nastudování Bruna Ferrandise. Lenka Vagnerová uspěla v kategorii Taneční a pohybové divadlo za koncept, režii a choreografii inscenace Amazonky uváděné v pražské La Fabrice. A konečně v Loutkovém a výtvarném divadle byli oceněni Apolena Vanišová s Petrem Krushou za projekt Kračun odpremiérovaný na letošním festivalu Malá inventura. Hereckým výkonem sezony bez ohledu na žánry byla vyhlášena role Vitky Terezy Marečkové v inscenaci Vitka v brněnském Divadle Husa na provázku.

Robotí nevěstinec chce zlepšit přístup k sexu

RealDolls od Abyss Creations; ilustrační foto • Autor: Profimedia, Mega Agency
RealDolls od Abyss Creations; ilustrační foto • Autor: Profimedia, Mega Agency

Nevěstince se silikonovými pannami prý představují budoucnost sexuálních služeb – a díky robotické technologii a rozvoji umělé inteligence možná brzy zažijí velkou změnu. V Kalifornii se totiž chystá otevřít první robotický veřejný dům, který má za cíl naučit lidi získat souhlas k sexu od jejich budoucích partnerů. O záměru informuje na serveru časopisu The Rolling Stone.

S nápadem na otevření prvního robotického nevěstince přišla duchovní skupina UNICULT, což je sdružení lidí, kteří se „snaží ostatní naučit, že jsme všichni jedineční a každý má právo na to být šťastný a spokojený v Utopickém ráji“.  UNICULT v říjnu rozjel crowdfundingovou kampaň na otevření robotického nevěstince s názvem Eve´s Robot Dream, zaměřeného na sexuální služby spojené s konverzací a tréninkem získávání souhlasu k sexu. Kampaň sice neslavila velké úspěchy, UNICULT však shání pro svůj projekt další sponzory.

Sexuální služby nevěstince mohou využít pouze zákazníci, kteří prostřednictvím aplikace nasbírají takzvané „konverzační body“, nebo stráví půl hodiny rozhovorem v přítomnosti robotky. Panna zákazníka zpovídá za cílem lépe ho poznat a zároveň umí projevit rozpaky, pokud se konverzace stočí k sexuálním tématům a vyznáním lásky. Postupně se však „zahřívá“ a mezi robotkou a zákazníkem dochází k budování vztahu.

Zákazníci se tak mohou naučit trpělivosti a něžnosti, která může zlepšit jejich vztah s budoucí partnerkou.  „Násilné nebo agresivní zákazníky požádáme, aby odešli, takže určitá forma ochrany tu bude,“ říká genderově nevyhraněný lídr UNICULTU Unicole Unicron v reportáži Rolling Stone. ,,Eve´s Robot Dream je zaměřen na sexuální svolení, takže ho vnímáme jako nástroj k tomu naučit zákazníky získávat souhlas. Je to spíš taková možnost zahrát si hru, během níž se lidé naučí adekvátní formou usilovat o souhlas u partnerů.“

Podle Unicola Unicorna má robotí nevěstinec samozřejmě své nedostatky, ale je to to nejlepší, co zatím může robotická technologie nabídnout. Robotky totiž nakonec k sexu svolí nehledě na to, o čem vede se zákazníkem konverzaci. S vývojem robotické technologie se přitom schopnost robotů vést smysluplnou konverzaci zlepší a zároveň budou roboti vnímavější.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].