Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Útok nožem v Melbourne

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Jedenatřicetiletý muž zapálil v jihoaustralském Melbourne auto a pobodal několik lidí nožem. Jeden člověk zemřel, dva jsou zranění. Samotného útočníka postřelila policie a svým zraněním později podlehl.

Útočník byl původem ze Somálska a “byl známý” místní policii i australské kontrarozvědce. Úřady jeho čin kvalifikují jako terorismus, a vyšetřovatelé mají za to, že jednal sám. K útoku už se přihlásil Islámský stát, ale příslušnost útočníka k této organizaci je zatím neprokázaná.

Ve stejné ulici v Melbourne se loni odehrál jiný útok, při kterém zemřelo šest lidí a desítky jich byly zraněny. Útočník tehdy najel autem na chodník, jestli šlo o teroristický čin, nebo o následek psychózy, jak tvrdí jeho obhájce, není zatím zřejmé.

USA: Žádný azyl pro nelegální migranty

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa připravuje nový zákon, který by omezil právo žádat ve Spojených státech o azyl. Azylové řízení by bylo zapovězené pro každého člověka, který by nelegálně překročil jižní hranici USA. Migrace bylo prezidentovým hlavním tématem při kampani před nedávnými volbami do Kongresu, zvláštní pozornost věnoval “karavaně” několika tisíc migrantů, která aktuálně pochoduje Mexikem směrem k americkým hranicím.

Podle lidskoprávních organizací je nové vládní pravidla protizákonné - odporuje nejen americkým zákonům, ale i meziná

Pražský soud poslal bývalého imáma do vazby

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh, kterého policie viní z podpory terorismu, je ve vazbě. Poslal ho do ní Obvodní soud pro Prahu 5. Shehadeh loni uprchl z Česka, ale podle médií byl zadržen v Jordánsku a vrácen od Prahy.

Muž s palestinskými kořeny studoval islám v Saúdské Arábii a po návratu byl zvolen do čela pražské Muslimské obce a do funkce imáma. Po sporech v komunitě ale z těchto funkcí před čtyřmi roky odešel a další zástupci pražských muslimů se od něj distancovali. Podle policie se měl Shehadeh podpory terorismu dopustit tím, že pomáhal svému bratrovi a jeho manželce, kteří vycestovali do Sýrie a účastnili se bojů v řadách islamistů.

Shehadehovi hrozí až patnáct let vězení.

Za hozené vajíčko tisíc korun

 Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

Muž, který v září na předvolební akci hnutí ANO hodil po premiérovi Babišovi vajíčko (ovšem netrefil ho), se podle úřadu Prahy 4 dopustil přestupku a má zaplatit pokutu tisíc korun, uvádí Česká televize.

V době hodu byl muž pod vlivem alkoholu, premiérova ochranka jej okamžitě zpacifikovala a předala policii. Svůj čin vysvětlil tak, že je mu premiér “nesympatický”, vadilo mu jeho trestně stíhání a obecně tak chtěl vyjádřit své “nesympatie s jeho hnutím”. Svého činu lituje a trest přijal.

Nová pražská data k ubytovávání přes Airbnb

Airbnb
Airbnb

Nová pražská koalice, která má v plánu omezit krátkodobé pronájmy přes platformy Airbnb, má v ruce nové argumenty. Podle studie, kterou vypracoval městský Institut plánování a rozvoje (IPR), je v historickém centru Prahy takto pronajímán každý pátý byt. To má podle IPR velký vliv na růst cen běžných nájmů.

Celkem v Praze “zabírá” Airbnb 1,4 procenta všech bytů, čím blíže centru, tím se poměr zvyšuje. Nejvyšší, právě pětina, je na Starém městě.

Koalice plánuje zvýšit poplatek za osobu a noc, který by pronajímatel musel městu platit. Pokud toto nezafunguje - což je velmi pravděpodobné - je ve hře i omezení počtu dní v roce, kdy bude možné byt takto pronajímat. Piráti hovoří o limitu šedesáti dní.

Evropa a Rusko míří společně na Mars

Robot, kterého ruská a evropská vesmírná agentura společně vyšlou na Mars, zamíří k marťanskému rovníku a bude zkoumat prostor, známou jako Oxia Planum.

ExoMars, jak zní název vozítka, tam bude vrtat a analyzovat vzorky z místa, u něhož vědci doufají, že nese známky života - ať už minulého, nebo současného. Podle jeho geologického složení a tvaru je totiž zřejmé, že na tamní horniny dlouho působila voda.

Plán zatím není definitivní, ale mise je velmi pravděpodobná. Už se vybírá místo vhodné k přistání. Přistání na Marsu je totiž extrémně složité a ztroskotá na něm celá polovina lidských marťanských misí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].