Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Moskva pořádá největší vojenské cvičení

Východ 2018 - největší cvičení v historii samostatného Ruska • Autor: AP/ČTK
Východ 2018 - největší cvičení v historii samostatného Ruska • Autor: AP/ČTK

Rusko zahájilo v úterý největší vojenské manévry ve svých dějinách. Cvičení Východ 2018 se účastní na tři sta tisíc vojáků a odehraje se na střední a východní Sibiři. Zapojí se i vojáci Mongolska a Číny, byť jen v řádu tisíců. Podle analytiků NATO tak dává země směrem k Západu signál, že je připravena i na rozsáhlý vojenský konflikt. Cvičením Západ 2017, které se odehrálo ve spolupráci s Běloruskem, vyslalo Rusko už loni zprávu, že nepodceňuje ani nácvik rychlé vojenské akce na malém území.

Ruský prezident Vladimír Putin zároveň nepodceňuje v globální hře ani hledání spojenců: ve Vladivostoku se na ekonomickém fóru setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a oba zdůraznili, že jejich země si rozumějí v politice, bezpečnosti i obraně. Vztahy Kremlu a Západu jsou velmi špatné od ruské anexe Krymu a okupace východní Ukrajiny v roce 2014, Čína je zase se Spojenými státy na pokraji obchodní války kvůli clům, které na čínské zboží hrozí uvalit americký prezident Donald Trump.

Spor o ženské finále US Open pokračuje

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Diskuse, které vypukly nad ženským finále tenisového US Open, neutichají. Tentokrát jde o kreslený vtip australských novin Herald Sun, který si utahoval ze vztekající se Sereny Williams - a podle četných kritiků jasně rasisticky. Zobrazení afroamerické tenistky prý odkazuje k americkým rasistickým kresbám z přelomu 19. a 20. století; v evropském kontextu by to odpovídalo výraznému nosu z antisemitských karikatur. Noviny si však za svým kreslířem Markem Knightem stojí a trvají na tom, že kresba rasistická není - prostě jen „zobrazuje ostudně se chovající sportovkyni“.

Serena Williams finálový zápas na US Open nečekaně prohrála s Naomi Ósakou. Za chování během zápasu od rozhodčího dostala tři varování, postupně jí vzal trestný bod a pak i hru. Za to si u sudího stěžovala a nazvala ho zlodějem. Tenisový svět (i valný kus netenisového) se nyní pře, zda příliš přísně - a zda to souvisí s tím, že je žena, protože muži za podobné chování tak přísné tresty nedostávají. Většina se zatím shodla, že mužům toho skutečně na kurtech prochází výrazně víc - i když doložit to tvrdými čísly je pochopitelně obtížné.

@Knightcartoons cartoon is not racist or sexist … it rightly mocks poor behavior by a tennis legend … Mark has the full support of everyone @theheraldsunpic.twitter.com/KWMT3QahJh— damon johnston (@damonheraldsun)

@Knightcartoons cartoon is not racist or sexist .... it rightly mocks poor behavior by a tennis legend ... Mark has the full support of everyone @theheraldsun pic.twitter.com/KWMT3QahJh

— Damon Johnston (@damonTheOz) September 11, 2018
2018

Čeští odboráři chtějí zkrátit pracovní dobu  

Do Prahy se v úterý sjeli odboráři z celé republiky, kteří budou po politicích žádat zkrácení pracovní doby. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly tráví čeští zaměstnanci v práci výrazně víc času než lidé v západních zemích, aniž je k tomu důvod. Budou proto prosazovat, aby se česká pracovní doba zkrátila o půl hodiny. Odhadují, že by mohli svého požadavku dosáhnout do pěti let.

Po prohře s Ruskem skončil fotbalový trenér Jarolím

Karel Jarolím • Autor: ČTK
Karel Jarolím • Autor: ČTK

Česká fotbalová reprezentace prohrála v přípravném utkání s Ruskem 1:5 a po nejtěžší porážce v historii došli šéfové tuzemské fotbalového svazu k tomu, že už nejde o bolestnou obrodu národního týmu, ale o dlouhodobou mizérii. Na pozici trenéra proto v úterý skončil Karel Jarolím, který reprezentaci vedl od roku 2016. Největším favoritem na nástupnictví je Jaroslav Šilhavý. Ten působil u národního týmu jako asistent trenéra v letech 2001 až 2009 - tedy v době, kdy český tým naopak patřil mezi evropskou, možná i světovou špičku.

Babišův kandidát na primátora dal ANO tři miliony

Petr Stuchlík • Autor: Economia
Petr Stuchlík • Autor: Economia

Server Novinky.cz zveřejnil zprávu, že Petr Stuchlík, kandidát Babišova ANO na primátora Prahy, daroval hnutí tři miliony korun. Na účet je poslal koncem minulého týdne. Mezi politiky ANO je to mimořádně vysoký příspěvek, zpravidla darují řádově statisíce. Stuchlík k tomu řekl, že vysoká částka byla jeho vlastní podmínkou, aby kandidoval. Prý chtěl přispět do kampaně co nejvíce vlastních prostředků, a nebýt tak Andreji Babišovi nic dlužen.

Petr Stuchlík, který vlastnil podíly ve dvou firmách poskytujících krátkodobé půjčky, se stal primátorským aspirantem velmi nečekaně. Pražské ANO navrhlo jako lídra kandidátky poslance a zastupitele Patrika Nachera. Babiš ale na poslední chvíli zasáhl a na první místo instaloval právě Stuchlíka - s čímž Nacher i pražská buňka hnutí pochopitelně souhlasili.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].