Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Švédské volby: S populisty, nebo proti nim?

Předseda Švédských demokratů Jimmie Åkesson • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Předseda Švédských demokratů Jimmie Åkesson • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Ve Švédsku začala složitá povolební vyjednávání, která mohou trvat týdny a možná i měsíce. Na tom se po sečtení hlasů z víkendových skončených voleb shodují všichni komentátoři. Velké zavedené strany sice tratily, ale stále jsou hlavními politickými silami v zemi. Švédští demokraté naopak posílili, nicméně se zhruba 17 procenty zůstala populistická a nacionalistická strana za očekáváním: většina předvolebních průzkumů jí přisuzovala alespoň 20 procent hlasů. Ani tradiční levice, která dosud vládla, ani opoziční pravicový blok, tak nemají ve výsledku dost hlasů na vytvoření vlády. A nerozhodný výsledek voleb má několik řešení.

Jednou z možností, kterou socialisté, nebo naopak pravicové a středové strany mají, je spolehnout se právě na hlasy Švédských demokratů. Tak by sice vznikla pohodlná koalice, avšak spojení s populisty (navíc s neonacistickými kořeny) oba tábory více či méně odmítají. Levice striktně, pravice váhavěji. Očekávání šéfů Švédských demokratů, že strana teď bude hrát roli jazýčku na vahách, se tak možná nenaplní. Vítěz voleb, socialistický premiér Stefan Löfven, už také vyhlásil, že „je konec s politikou dvou bloků“ - čímž naznačil ochotu jednat s pravicovou opozicí o vytvoření vlády, která by Švédské demokraty držela od přímého i neformálního vlivu na vládu. Není ale vyloučená varianta, že pravicový blok nechuť ke Švédským demokratům překoná a vytvoří vládu závislou na jejich hlasech.

Rusové potrestali Putinovu stranu za reformu penzí

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

V Rusku se konaly komunální volby. Podle očekávání dominovala strana Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina, ale výsledek byl překvapivě slabý: několik kandidátů strany bylo poraženo nebo musí „podstoupit“ druhé kolo. Důvodem je plánovaná reforma penzí, která zvyšuje věk odchodu do důchodu (v případě mužů na 65 let místo dosavadních 60 a u žen na 60 místo 55 let). Vládní plány, které mají ušetřit peníze státní kase, vyvolávají nejen nespokojenost občanů, která se projevila ve volbách, ale i protesty. Některé z nich, například v Petrohradu, policie tvrdě potlačila.

Dotace na byty místo zákona o sociálním bydlení

Ubytovna Pohoda v Brně • Autor: Matěj Stránský
Ubytovna Pohoda v Brně • Autor: Matěj Stránský

Zákon o sociálním bydlení, dlouholeté téma tuzemské sociální politiky, nejspíš nevznikne. Jak se nechal slyšet premiér Andrej Babiš (ANO), kabinet se namísto toho bude soustředit na program dotací pro výstavbu obecních bytů. Vládní program by upřesňoval, kdo má na obecní bydlení nárok, ale konečné slovo by měly radnice. Sociální bydlení mělo napomoci vymýtit takzvaný byznys s chudobou, kdy nájemce účtuje obyvatelům přemrštěné částky, které pak „dotuje“ radnice prostřednictvím doplatků na bydlení. Vláda navrhne sadu patnácti opatření, která má nouzi a zároveň zneužívání sociálních dávek vyřešit. Obce by se při doplácení nájemného především řídily cenovou mapou a doplácely by ho pouze na obvyklou cenu za byt, nikoliv za sumu, již si stanoví obchodníci s chudobou.

Platy ve zdravotnictví stále bez dohody

Nemocnice České Budějovice • Autor: Matěj Stránský
Nemocnice České Budějovice • Autor: Matěj Stránský

Ministerstvo zdravotnictví a lékařské odbory se stále nedohodly, jak přesně se mají zvyšovat platy zdravotníků. Odbory trvají na plošném růstu platů o 10 procent. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) namítá, že takto se zvyšovat nebudou: nejsou na to peníze a ani to nepovažuje za správné. Zvyšovat by se podle něj měly příjmy mladým lékařům a sestrám, které mají momentálně nejnižší platy. Odbory však nechtějí ustoupit ze svého požadavku – který vychází z předvolebního slibu premiéra Andreje Babiše. Ve hře jsou tak stále protesty včetně stávky.

Trest za nenávistný komentář k fotce prvňáků

Základní škola Plynárenská, Teplice • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Základní škola Plynárenská, Teplice • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Soud uznal vinnou ženu, která na sociálních sítích nenávistně komentovala fotografii prvňáků z teplické základní školy. Jaký trest šestadvacetiletá Romana L. dostala, zatím není známo: okresní soud v Tachově rozhodl trestním příkazem a jeho rozhodnutí ještě nebylo doručeno odsouzené a státnímu zástupci. Trestním příkazem nicméně není možné uložit těžší trest než roční podmíněné vězení.

Romana L. k fotografii třídy, na níž je většina dětí romského nebo arabského původu, připsala „rovnou“ a dodala obrázek pistole, za což jí hrozily až tři roky odnětí svobody. Policie případ původně odložila, ale do věci se vložil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a na základě jeho námitek se věc vrátila k prošetření. Pak už putovala k soudu. Případ však ani teď nemusí být u konce. Pokud státní zástupce nebo odsouzená nebudou s trestem souhlasit, bude se jím soud zabývat v hlavním líčení.

Jste zahlceni informacemi ze zpravodajských serverů a sociálních sítí? Nová rubrika Informační servis vám každý všední den přináší to nejdůležitější z aktuálního dění v pěti zprávách.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].