Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Předvolební stříhání

Architektura se stává součástí boje o komunálního voliče

Starostovi to nepomohlo. (Krematorium v broumově,
architekt Pavel Rydlo) • Autor: Matěj Stránský
Starostovi to nepomohlo. (Krematorium v broumově, architekt Pavel Rydlo) • Autor: Matěj Stránský

Bílá stuha, nůžky, úsměvy. Muzeum umění a designu v Benešově je otevřeno. „Aby lidé měli při cestě na Konopiště důvod stavit se i ve městě,“ říká benešovský starosta Petr Hostek. Ve funkci je jen od ledna 2016, je to ovšem ostřílený politik. Dlouho byl předsedou benešovské ČSSD a pravidla politické hry zná. Nebylo prý jeho záměrem, že se muzeum otevírá pár týdnů před volbami. Ale je pravda, že u voličů to může pomoci. „Doufám, že by se to mohlo pozitivně projevit,“ přiznává.

Dvojice, která chvíli po otevření sedí na nově upraveném dvorku muzea, ho volit nehodlá. Když se ve městě dostala k moci koalice ČSSD a ANO, moc jí nevěřili. „Tohle se jim ale povedlo,“ říkají. Líbí se jim také, že radnice chce upravit místní park a trochu je to se zdejším vedením smiřuje: „Snaží se, aby to tu vypadalo líp.“

Studii na park Klášterka starosta osobně představil na jaře veřejnosti. A v předvolební týden ještě otevírá výstavu, kde se lidé seznámí s vítězným návrhem na úpravu benešovského náměstí. Realizace není zdaleka jistá, to se však bude řešit až po volbách. ČSSD vystřídala na radnici v Benešově ODS a nová architektura a veřejná prostranství se staly součástí jejich politického marketingu.

Muzeum dostalo podle návrhu architektky Marcely Steinbachové a jejího ateliéru SKUpina přitažlivou tvář. Vznikl nový vstupní prostor se stříbrným pultem, osvětluje ho autorské světlo – efektně se kroutící had. Nově jsou uspořádány výstavní místnosti v přízemí, přibyl sál pro hudební vystoupení. To všechno by obstálo i ve velkoměstské muzejní instituci. A všechno doplňuje image ČSSD jako týmu pro sebevědomé město – tak zní jejich slogan pro komunální volby.

Není to jenom Benešov. V mnoha městech se v těchto dnech stříhají pásky a starostové se fotografují s novými stavbami. V Písku minulý týden město převzalo novou lávku od architekta Josefa Pleskota – přišli se ukázat současná starostka i bývalý starosta předtím, než se utkají ve volbách. V Kuřimi se zase otevírala sportovní hala od studia Cuboid architekti. A příkladů by bylo více – mít nějakou tu kultivovanou novou stavbu se dnes před volbami hodí.

Položka „co jsme pro vás postavili“ jistě není v předvolební rétorice novinkou. Zateplení školy, kruhové objezdy, opravy chodníků, to je osvědčený tah. Ale teď je vidět posun k ambicióznější architektuře. „Všímám si, že to téma v komunální politice rezonuje,“ říká Tomáš Zdvihal, architekt ze sdružení CBArchitektura z Českých Budějovic.

Pracuje na dizertační práci o architektonických soutěžích, a jak z jeho rešerše vyplývá, je jich každý rok více – za poslední volební období se jich po Česku uskutečnilo více než sto padesát. Nejčastější jsou revitalizace náměstí nebo parků, pak také komunitní a kulturní centra, knihovny, sportovní haly. Projekty a vizualizace vypadají většinou zajímavě a atraktivně. „Politici už pochopili, že si z prezentace projektů mohou udělat dobrou PR akci,“ říká Zdvihal.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].