Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Pole není držák na rostliny

Takže tady nasadíme
ekologickou sekačku. (Vojtěch Koštíř – zleva –
v sadu v Polabí)
Takže tady nasadíme ekologickou sekačku. (Vojtěch Koštíř – zleva – v sadu v Polabí)

Vlastníte pozemek, ale nezvládáte se o něj postarat? Jste ekozemědělec, který by rád hospodařil, ale nemá kde? „Pokud vám navíc není lhostejný osud zdejší krajiny, propojíme vás,“ říká Vojtěch Koštíř (19), student Přírodovědecké fakulty UK a zakladatel webu Prázdné pozemky.cz.

Vaše iniciativa funguje teprve krátce, od listopadu loňského roku. Kde se myšlenka propojování vlastníků nevyužívaných pozemků s těmi, kdo by na nich rádi hospodařili, vzala?

Nápad uzrál díky debatám s kolegy z České společnosti ornitologické – přemýšleli jsme, kde sehnat finance a lidi na pomoc české krajině. Ornitologové totiž skupují pozemky pro rozlehlý ptačí park na Josefovských loukách u Jaroměře, jež jsou domovem pro mokřadní ptáky a další živočichy – žáby, hmyz, ryby a plazy a taky divoké koně. Překvapil nás zájem, jaký lidé o osud krajiny projevili, a to nejen v oblasti Josefovských luk. To byl popud pro vznik iniciativy Prázdné pozemky.cz, která má být pojítkem mezi zemědělci, ochranáři a vlastníky půdy. Plánujeme pustit se také do tvorby aplikace, která toto propojení usnadní.

Jak to celé funguje?

Zjednodušeně tak, že vlastník nám nabídne půdu, my přijdeme s návrhy, jak a na co ji nejlépe využít, a majitel se sám rozhodne, které činnosti chce, aby se na jeho pozemcích děly. My následně nabídneme pozemek zájemcům o hospodaření.

Co když si pozemek pronajme někdo, kdo se pak o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].