Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Fotbalové gala

0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Pro všechny zúčastněné to musel být krásný večer. Tedy pardon, galavečer: v neděli si česká nejvyšší fotbalová liga nadělila dárek v podobě Galavečeru Synot ligy, na kterém se v přímém televizním přenosu České televize hodně slavilo. Že prý byl letošní ročník dramatický, že na něj na stadiony přišel milion dvě stě tisíc diváků a že si mají všichni sami sobě za tu parádu zatleskat, jak v úvodu pořadu pravil moderátor Libor Bouček.

Tak určitě. Den předtím se hrálo poslední kolo ligy, ve kterém Jablonec vystřelil jen jednou na bránu zachraňující se Příbrami, aby náhodou nesestoupila do druhé ligy. Pár minut před zápasem se nechali v srdečném rozesmátém rozhovoru na trávníku vyfotit šéfové obou klubů Jaroslav Starka s Miroslavem Peltou, aby i největším naivkům bylo jasné, že vše je předem domluveno. Fanoušci Jablonce své hráče vyprovodili do kabin voláním „Hanba!“, ovšem Pelta, který tým platí a zároveň je v pozici šéfa ligy, tleskal na večírku sám sobě tak mocně, až si málem urval ruce.

Z jeho pohledu se tenhle ročník rozhodně vyvedl. Týden co týden se v médiích propíralo, který rozhodčí pomohl kterému týmu k výhře, který hráč udělal jaký skandál, jací fanoušci co zničili a proč opilí rozhodčí ztrácejí poslední zábrany a močí přímo na hřišti. Manšaft mistrovské Plzně si oslavy tři kola před koncem ligy užil natolik, že všechny zbývající zápasy prohrál. Ten poslední sobotní se Slavií ostudně 0:5; až leckoho napadlo, nakolik v tom hrál roli fakt, že se dá v průběhu utkání sázet na počet nastřílených gólů.

„Důležitý je, že jsme všichni fit, to je nejdůležitější.“

Miroslav Pelta

K Peltově radosti je ovšem vše zapomenuto a všichni se plácají po zádech. Ano, je to skutečně skvělá fotbalová liga. Liga, v níž střelec David Limberský oslavuje góly tím, že markýruje řízení automobilu, s nímž čtyři dny předtím namol opilý havaroval. Liga, v níž rozhodčí vyloučí brankáře Dukly, který byl faulován, protože se to hodí Spartě tlačící se v nastaveném čase za výhrou. Liga, v níž si Pelta do vedení svého Jablonce přivede Ivana Horníka, který dostal za korupci desetiletý trest zákazu činnosti ve fotbale. Liga, již platí král českého hazardu a senátor Ivo Valenta, který dostal čtyřměsíční podmínku za uplácení a dva roky zákaz pohybu ve fotbalovém prostředí.

Ale jak to výstižně řekl Pelta v závěru svého galavečera: „Důležitý je, že jsme všichni fit, to je to nejdůležitější. A chtěl bych poděkovat, že máme podporu v ministryni školství, mládeže a tělovýchovy, paní Kateřině Valachový, že máme podporu vlády, jak pana premiéra, tak ministra financí. To jsou všechno věci, který sou taky hrozně důležitý.“ Je tu však ještě jedna důležitá věc: pokud bude Pelta a jeho cirkus takhle pokračovat, na českou ligu se rychle vykašlou i její nejvěrnější fanoušci.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].