Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Napíchnutý Sobotka

Jaké informace byly předsedovi vlády ukradeny a co elektronický atentát způsobí

Hacker, ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Hacker, ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Zjistit, kdo se premiéru Bohuslavu Sobotkovi prolomil do emailové pošty a vyvěsil ji na rasistickém webu White Media, bude pro policii komplikované. Možností je získání přístupových hesel počítačů, z nichž bylo prolomení vedeno. Kdyby detektivové kódy získali, mohlo by je to nasměrovat blíže k samotným hackerům. Další cestou, již policie zkouší, je získat přístupová hesla k samotnému webu. Ta by ji totiž mohla dovést k jeho současným provozovatelům. Detektivové o ně již čtyřikrát v minulosti žádali americké soudy, na jejichž území je web registrovaný, zatím však vždy neúspěšně.

Na rozdíl od Evropy je v USA daleko šířeji chápána svoboda slova a argument, že web šíří xenofobní postoje a vyzývá k násilí a ohrožení konkrétních lidí, narazil (i proto, že v USA nejde o trestnou činnost). Policie proto před časem změnila taktiku a začala upozorňovat, že White Media narušují kybernetickou bezpečnost, na což jsou Američané citlivější.

Vyšetřovatelé nyní čekají na odpověď na pátou žádost o právní pomoc a vzhledem k tomu, že tentokrát na čelném místě mezi postiženými figuruje český premiér, policie doufá, že uspěje. Za několik týdnů navíc Sobotka jede do USA a lidé kolem něj naznačují, že by mohl White Media zařadit do probíraných témat. Pomoci by mohlo i to, že kybernetickým útokům nedávno čelila i řada vlivných amerických představitelů, a administrativa by proto mohla být nyní k české žádosti vstřícnější.

novém Respektu

se k tomuto tématu ještě dočtete:

V čem je Sobotkův případ podobný tomu, co se stalo šéfovi americké CIA nebo prezidentské kandidátce Clintonové?
Proč ministři odmítají kryptované telefony a proč si politici víc nechrání citlivou komunikaci?
Kolik ministerstev má e-maily spravované soukromými firmami, a tudíž nezajištěné?

Dále v novém čísle Respektu najdete:

Policie dnes pracuje s několika vyšetřovacími verzemi. První z nich je, že útok skutečně provedli neonacisté, vůči nimž se Sobotkův kabinet vymezuje. Ve hře je ale i varianta, že e-maily nechal prolomit někdo ze Sobotkových politických konkurentů s cílem oslabit ho a White Media byla využita jen jako nosič pro odlákání pozornosti. Rasisté mohli od objednavatele dostat peníze na svoji xenofobní činnost. Anebo, a i tím se vyšetřovatelé zabývají, že jde o akci, za kterou by mohlo stát Rusko (v minulosti byla podobná podezření u Polska a nahrání tamních politiků).Mužem, který stál u vzniku webu White Media, je podle detektivů jistý Igor Mižák, slovenský neonacista, který na přelomu minulého tisíciletí uprchl před vyšetřováním kvůli propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod nejdříve do Irska a později do Austrálie, kde nyní žije. Sám Mižák jakoukoli spojitost s portálem odmítá. "Nemám ani páru o tom, že někdo hacknul e-mail pana Sobotky. Nesleduji politickou scénu v Čechách. To, že česká kontrarozvědka mě má za podezřelého v kauze White Media, neznamená, že je to můj počin,“ řekl Mižák Respektu.Webová stránka White Media byla založena v roce 2010 v kalifornském městě Brea, licenci a přístupová hesla k provozování webu vytvořila za několikatisícový poplatek americká firma DreamHost, která podobné služby běžně komerčně poskytuje a za příslušný poplatek pravidelně prodlužuje. Člověk, který prostřednictvím e-mailové žádosti DreamHost o licenci požádal, se podepsal jako Ron Thomas (jde zřejmě o pseudonym).Nejstarší e-mail, který hackeři ze Sobotkova účtu získali, je z prosince 2010. Poslední z konce loňského roku. Celkově White Media vyvěsila osmdesát zpráv, drtivá většina je od lidí, kteří píší Sobotkovi, jen pár, na kterých je navíc jen nic neříkající zdvořilost typu "Ano, souhlas“, odeslal premiér. Sobotka dosud nesdělil, kolik e-mailů za uplynulých pět let celkově dostal a sám napsal, mohlo jít ale o stovky.Nelze přitom vyloučit, že část, nebo dokonce většinu z nich mají hackeři a mohli by je proti Sobotkovi použít. Předseda vlády si vydíratelnost nepřipouští. "Za dva roky ve funkci jsem nikdy žádným e-mailem neposílal žádné informace, které by podléhaly jakémukoli stupni utajení,“ řekl premiér Respektu. "Nemám obavu z žádné korespondence, kterou jsem kdy prostřednictvím internetu vedl.“To, zda policii předal všechny své e-maily, už ale Sobotka nechal bez odpovědi. A mlčí i policie. "Jsme na začátku ve všem,“ říká šéf ÚOOZ Robert Šlachta na otázku, zda již detektivové Sobotku požádali o kompletní korespondenci a co z analýzy dopisů vyplývá. Možná se ukáže, že je všechno v pořádku a že premiér byl opravdu tak opatrný, jak říká (podle svého okolí na většinu zpráv neodpovídal a komunikoval na jiných adresách, než do nichž se hackeři prolomili). Pokud ale vyjde najevo, že obsahují nějaké citlivé nebo prostě provokativní či "příliš otevřené“ informace, mohlo by to otřást premiérovou pozicí v čele vlády i ČSSD.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].