Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Ilustrační foto • Autor: Andrea Thiel Lhotáková
Ilustrační foto • Autor: Andrea Thiel Lhotáková

DŮM

Knihovna za vozovnou

„Jsme tu pro všechny, kteří se chtějí rozvíjet, učit, studovat a bavit podle vlastního výběru,“ definuje své poslání Městská knihovna v Praze. Nová pobočka Vozovna za Vozovnou Žižkov se hodí k tomu všemu. Vznikla z bývalé samoobsluhy: výklady zůstaly a propojují prostor s ulicí. Světlo se dovnitř pustilo také ze dvora a proniká až do suterénu. Transparentnost, hra světla a jednoduché materiály jako barevný beton či překližka, to všechno působí vstřícně. Projektil architekti, mimo jiné autoři Národní technické knihovny a Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové, jsou přesvědčeni, že dobrou knihovnu dělá i dobrá pohovka; v tomto případě zvolili růžovou. Aby se tu mohli všichni pohodlně učit a bavit podle vlastního výběru.

Autor: Andrea Thiel Lhotáková
Autor: Andrea Thiel Lhotáková
Autor: Andrea Thiel Lhotáková
Autor: Andrea Thiel Lhotáková

ČLOVĚK

„Jestli existuje ráj, Prince tam nebude vypadat ani trochu nepatřičně.“

Znalkyně zpěváka Prince Sarah Niblock rozebírala v Newsweeku jeho oblečení – podle ní stejně vizionářské jako jeho hudba. Narážela na jeho poslední zálibu – ve zlatých rouchách a brýlích pro třetí „boží“ oko. Tím to teď možná čte.

VĚC

Stočený list

E-ggs, to je Gaia Giotti a Gion Scarselli, mladý designérský pár z Florencie. O zakázku se ovšem ucházeli v Bystřici pod Hostýnem ve firmě TON. Tak vznikla židle Leaf, sedátko z ohýbané překližky skutečně připomínající ohnutý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].