Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Od věci

Všechno jednou spadne

Přestože jím vytvořené objekty působí jako popření fyzikálních zákonů, postavit kámen na špičku se podle Rudolfa Nováka (32) může naučit každý. Trutnovský kameník a tesař patří k nejvýraznějším českým průkopníkům stone balancingu.

Stačí najít tři styčné body. • Autor: Archiv
Stačí najít tři styčné body. • Autor: Archiv

Jak jste se k stone balancingu dostal?

Viděl jsem na internetu obrázek od Michaela Graba, což je mistr balancu z Ameriky, a nevěřil jsem, že to jde. Tak jsem šel k řece a postavil jsem kámen na špičku.

Co je k tomu potřeba?

Trpělivost, cit a trochu pokory, s obřím egem na zádech se balancuje těžko. A také vědomí, že každý kámen se řídí gravitací a má na sobě nejrůznější důlky a prasklinky. Abyste na něj mohli postavit další kámen, potřebujete na nich najít právě pomocí těch důlků a prasklinek tři styčné body. Ty si můžete představit jako stativ pod foťák, jenže tady od sebe mohou být centimetr i půl milimetru.

Jak dlouho vám vytvoření sochy trvá?

Když je prasklinka větší, zabere začátečníkovi vybalancování dvou kamenů třeba pět minut. Já to dělám druhým rokem, takže jsem rychlejší. Postupně si dáváte větší a větší výzvy, víc kamenů na sebe, dáváte je do menší prasklinky, aby kontaktní bod nebyl skoro vidět, to už jde o milimetry a trvá to déle. Někteří lidé jsou schopní stavět šest hodin, stavějí na sebe až desítky kamenů, vybírají si co nejsložitější tvary a zkoušejí si sáhnout na hranice své trpělivosti. Já zatím dělám spíš menší věci, tři čtyři kameny na sebe, maximálně pět, ono to dá taky zabrat, balancovat je všechny najednou.

Co se vám při tom honí hlavou?

To je na tom to nejtěžší, nesmíte myslet na nic, udělat si na to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].