Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Hulím trávu a miluju mír

Miley Cyrus na chvíli opustila roli popové hvězdy a přidala se k rockové alternativě

Miley Cyrus • Autor: Profimedia.cz
Miley Cyrus • Autor: Profimedia.cz

Když jsem měla schůzku se svým týmem nad novým albem, měli jedinou poznámku, že je příliš dlouhé,“ líčí Miley Cyrus v rozhovoru pro The New York Times přípravy na vydání své aktuální – a překvapivě experimentální – novinky. Když si dvaadvacetiletá globální popstar námitku vyslechla, okamžitě se vypravila do studia a dotočila k dvaadvaceti skladbám ještě jednu navíc. Potřebovala to udělat, aby sama sobě dokázala, že po letech v roli teenagerské hvězdy je už definitivně dospělá a nemusí poslouchat vůbec nikoho.

Možná měla výhradu kolegů vyslyšet, hodina a půl nové hudby je vskutku nemilosrdná stopáž. Přesto je deska Miley Cyrus & Her Dead Petz jedno z nejdobrodružnějších alb letošní sezony. Miley kvůli němu obešla smlouvu se svou vydavatelskou firmou a natočila ho v malém studiu na vlastní náklady navíc ve spolupráci se zasloužilými rockovými excentriky The Flaming Lips. Ukazuje na něm otevřenost novým vlivům a srší energií, kterou s sebou hledání nevyzkoušených cest přináší. Cyrus je na nečekané změny specialistka – ve věku, kdy se kolegyně teprve derou nahoru, už má za sebou osm let strmé kariéry, během níž stihla předvést několik obratů. Natolik radikálních, že k nim hvězdy první ligy showbyznysu nacházejí odvahu jen ve zcela výjimečných případech.

Miley Cyrus na novém albu už nejde o úspěch, ale hlavně o svobodu. Je to odvážné i sebestředné dílo, kterým páchá promyšlenou komerční sebevraždu. „Vydělávat peníze, natáčet hity, hrát hlavní role ve filmech –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].