Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Vlk, Lev a Orlík

Vlk a Lev, tak se jmenují synové básnířky Petry Stré (36) a hudebníka Tomáše Fingerlanda (44). Děti mají celkem čtyři, Josefínu (7,5), Ignáce (5,5), Lva (4) a Vlka (2,5). „Vlastně jsem jména nevymýšlela,“ říká Petra Strá. „Čekala jsem, až přijdou a já to poznám.“

Vlk je jako déšť, Lev umí krásně zařvat. (Vlk – vlevo – se Lvem, vzadu Ignác a Josefína) • Autor: Matěj Stránský
Vlk je jako déšť, Lev umí krásně zařvat. (Vlk – vlevo – se Lvem, vzadu Ignác a Josefína) • Autor: Matěj Stránský

Jak vás napadlo jméno Vlk?

Jména všech čtyř dětí jsem vybírala podle nich. Nebyl to žádný plezír, ani jsem nesledovala, jaká jména se zrovna dávají. Dala jsem na svůj pocit. Máma ví o dítěti, když je ještě v břiše, spoustu věcí, probíhá mimoslovní komunikace. Nechci působit jako ezoterik, myslím, že jsem nohama pevně na zemi.

Jak se syn projevoval?

Jméno Vlk mám spojené s deštěm, nevím ani proč. Napadalo mě ještě jméno Havran, ale intuitivně jsem se rozhodla pro Vlka. Myslím, že jsem udělala dobře. Vlk opravdu vypadá jako nějaký husky pes, má průzračně modré oči. A dlouho se pohyboval po čtyřech, napodoboval psa, přenášel předměty v puse. Teď je mu dva a půl roku, je klidný a mlčenlivý, a přesto, že všemu rozumí a má skvělou slovní zásobu, projevuje se hlavně pantomimicky.

Kdy vás jméno napadlo?

Na poslední chvíli, asi až v devátém měsíci. Starší syn je Lev, jeho jméno mě napadlo rychle. Vlk je komplikovanější, musela jsem se soustředit. S deštěm, s náladou, která je melancholická, se mi pojil ještě Havran, ale Vlk je navíc silový a není plachý, jen tak vypadá.

Proč je další syn Lev?

Když o tom zpětně přemýšlím, šlo mi o to, aby to znělo široce, kulatě, srdečně. Dlouho jsem nevěděla, jestli čekám kluka, nebo holku, té bych dala jméno Růžena. Lev je opravdu kulatý, jako gumový balonek, má slunečně světlé vlasy, kulaté oči,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].