Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Made in Čína

Paul Midler

Paul Midler:  Made in Čína • Autor: Respekt
Paul Midler:  Made in Čína • Autor: Respekt

Paul Midler mohl po univerzitě nastoupit do makléřské firmy, používat hlavičkové papíry s adresou Wall Street a nikdy by o něm nikdo neslyšel. Místo toho se vydal do jihovýchodní Číny, život tráví v přeplněných městech a mezi zaprášenými továrnami, kde se vyrábí doslova všechno možné. Vybral si dobrodružné povolání prostředníka mezi americkými dovozci a čínskými výrobci. To by mu ještě světovou známost nezajistilo, ale o své práci napsal knihu, kterou vybral před pěti lety týdeník The Economist mezi tituly roku.

Na první pohled je to nečekaný kandidát na ocenění. Není sofistikovaný, místy spíš neohrabaný. Autor se opakuje a vrací, aniž se dozvídáme něco nového. Sleduje sice příběh, historii obchodu jednoho svého klienta, ale často odbočuje a hlavní story – jíž je výroba saponátů – pořádně nekončí. Jenže kouzlo tohoto psaní je jinde. Bystrý pozorovatel se drží dřevní reportérské zásady: popisuje, kde byl, co tam viděl a co z toho pochopil. Prostě předává zprávu; mimořádně zajímavou. Ne makroekonomická data a úvahy, ale osobní zkušenost. Z míst, kam se mnoho komentátorů Číny neodváží a kde strávil již léta.

Výsledkem je kniha o utrpení, nikoli ale čínských dělníků. Midler nepředstírá, že tomuhle aspektu rozumí. Zaměstnanci velkotováren jsou zmínění jen coby spokojení uprchlíci z chudého venkova. Autorovou starostí jsou dovozci, kteří přes veškerou snahu dostávají na frak. Je to pesimistická kniha, po jejím přečtení by v Číně nikdo soudný obchodovat vlastně neměl. Midlerovi klienti se bez výjimky setkávají s podvody, bezohledností a soustředěním na krátkodobý zisk. Někteří i vědí, že jsou oškubáváni a vystavují své zákazníky riziku, protože na složení výrobků nemají vliv. Zaklesnutí v logice globálního obchodu a ziskuchtivosti však nic nemění. Důvod ke změnám nemá ve své sebejistotě ani čínská strana; ostatně publicita knihy o tamních praktikách Midlerovo postavení v Číně vůbec neovlivnila. Pracuje tu dál, jen se nemyje v Číně vyrobeným mýdlem.

Paul Midler: Made in Čína
Přeložil Ondřej Horecký, Práh, 272 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 32/2015 pod titulkem Prohnanci a naivové