Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jedy minulosti a naše budoucnost

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tendr na největší ekologickou zakázku jde do finále

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Podle tvůrců jde o geniální nápad, který nás dostane z nouze a očistí naši krajinu. Podle kritiků jde o nepřehlednou transakci, která nám místo vyčištění hříchů minulosti zaneřádí špinavými penězi budoucnost. Oba tábory přitom mluví o stejné věci – o gigantické státní zakázce na odstranění ekologických škod z doby komunismu. Zadavatelé jsou přesvědčeni, že jejich tah ušetří státu velké starosti a peníze, protivníci naopak věští, že v kapsách podnikatelů a politických stran „uvízne“ během rozsáhlé operace několik desítek miliard korun z veřejných peněz.

Kdo má v tomto souboji argumentů pravdu, je pro občana těžké určit. Jasné je jen to, že nikdo neví, co dnes haldy, laguny a znečištěná půda vlastně skrývají. Tato neznalost je podle kritiků soutěže neodolatelným lákadlem pro rekordní předražení nabídky. Tvůrci projektu říkají, že je to vyloučeno.

Chytré řešení
Ministr financí Eduard Janota byl jedním z lidí, kterým právě odklepnuté přesunutí voleb z listopadu na příští léto rozhodně neudělalo radost. Téměř stoprocentně na něj totiž vinou tohoto kroku spadne povinnost rozhodnout o vítězi ekologické „zakázky století“. Janota přitom ještě nedávno neskrýval, jak je šťasten, když finalisté soutěže požádali o odklad termínu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].