Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Krásně posprejovaná Praha

Česká graffiti scéna se pomalu dostává ze škatulky špinavé subkultury, která se vymezuje vůči všemu ostatnímu a naopak všechno ostatní se vymezuje vůči ní.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Taková vyčištěná grafika. (Style Konstruktor v akci) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Taková vyčištěná grafika. (Style Konstruktor v akci) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

„S fixou Krink má KR neuvěřitelný obraty. Tenhle inkoust hodně teče a hodně kryje, což je při dělání tagu to nejcennější,“ vysvětluje mladík v bílém tričku a do pusy si strká píšťalku, kterou nervózně žmoulá mezi rty. Pasta Oner (1979) na tuhle roli není zvyklý. Jeden z průkopníků české graffiti scény poprvé v životě provádí třicítku lidí libeňskými ulicemi a ukazuje jí místa spojená s historií pražského graffiti a street artu. „Používám běžně užívané termíny. Pokud jim někdo nerozumí, tak se omlouvám, ale to bychom tu byli hodně dlouho,“ odpoví některým nechápavým pohledům a pokračuje ve výkladu před zdí pocákanou žlutou a modrou barvou.

Minulý týden ji takhle zkrášlil Newyorčan KR, který na rozdíl od Pasty používá i občanské jméno. Do Prahy přijel Craig Costello na první český streetartový festival NAMES. „Na naše poměry je to víc než drsný, ale v Americe je KR za svoje piecy hodně ceněn. Tak jako u řady věcí z moderního umění si sice můžete říct, že by to udělala i vaše máma. Ale ani tohle by vaše máma nezvládla,“ ukazuje na modrožlutou zeď Pasta, pro dnešek průvodce programem City Walk, jedním z lákadel festivalu.

Něco pro pochybovače

U zrodu festivalu NAMES stál Jan Kaláb, někdejší Pastův druh v boji za aerosolovou transformaci nevzhledných míst Prahy v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].