Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Případ muže s burkou

Fotografie: Tajemný žebrák Jiří Černický: Nepřispěli byste do rozpočtu Spojených států? Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Tajemný žebrák Jiří Černický: Nepřispěli byste do rozpočtu Spojených států? Repro Respekt • Autor: Respekt

Sedmatřicetiletý výtvarník Jiří Černický, laureát Chalupeckého ceny za rok 1998, se dočkal první monografie. Kniha s tajemným názvem Videus zahrnuje jeho tvorbu od poloviny 90. let a kunsthistorik Tomáš Pospiszyl ji v předmluvě označuje jako „příručku umělecké fikce v šesti kapitolách“.

Rozdrcené Sony

Termín fikce je v Černického díle klíčový. Tento umělec chápe realitu jako poddajný materiál, jehož významy se dají libovolně překrucovat, otesávat a doplňovat, až se skutečnost mění v pouhé zdání a smyšlenka v ověřitelný fakt. Ve výsledku jsou ovšem stejně nejednoznačná i poselství, která Černický svými pracemi společnosti předává.

Pokud bychom tvorbu tohoto umělce hodnotili v kategoriích jednotlivých výtvarných technik, jimiž se vyjadřuje (malba, plastika, videoart, fotografie), bude se nám jevit jako autor nesporně efektních artefaktů, jejichž řemeslné provedení se blíží preciznosti výrobků spotřební kultury. Povrch či vzhled jeho děl je podobně lákavý, podobně dokonalý. Není to náhoda, Černický nazývá dominantní část své tvorby z posledních let sociálním designem: „Zajímá mě práce se sofistikovaným jazykem designu, který byl uzpůsoben k tomu být globálně, masově srozumitelný. V důsledku mě však nezajímá praktičnost jeho využití, ale spíše možnost propašovat k tradičním uživatelům designu témata a informace, o které by jinak neměli zájem.“ Autor si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].