Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kroměřížský kompromis

Politika je umění kompromisu. O této tezi byla veřejnost soustavně přesvědčována v rámci dělostřelecké přípravy na Kroměřížské setkání.

Politika je umění kompromisu. O této tezi byla veřejnost soustavně přesvědčována v rámci dělostřelecké přípravy na Kroměřížské setkání. Z hlediska naší moderní historie snad neexistuje nebezpečnější politická polopravda. Ale kompromis už je na světě. Zní: jednorázová ratifikace federální ústavy národními radami výměnou za ústupek od slovenského požadavku státní smlouvy.

Slovenští a čeští politici v Kroměříži jasně prokázali, že jejich ambice i koncepce se mnohdy příkře rozcházejí a že zdroje důvěry jsou téměř vyčerpány. Naší dnešní „jednorázovou“ nedůvěru, jejímž výrazem je právě schválení federální ústavy národními radami, nevystřídá po vlastním aktu důvěra na věčné časy. Kroměřížský kompromis vyjadřuje pouze politickou slabost, neschopnost vystavit se riziku možná nevyhnutelného střetu.

Kupecký styl

Pravá politika je uměním kompromisu jen ve velmi zvláštním slova smyslu. Je uměním být nekompromisní v principech a pravidlech parlamentní demokracie, v obhajobě obecného zájmu společnosti, ale naopak vstřícné v hledání vzájemně výhodných ústupků ve věcech neprincipiálních, které obnovují ducha důvěry a spolupráce. Politický dialog není smlouvání zákazníka s trhovkyní, kde každý trochu sleví. Politický dialog a vyjednávání je hledáním podstaty problému. Je nepřípustné nahlédnout pravdu a pak v rozporu s ní uzavřít kompromis kupeckým stylem.

V našem případě je takovou principiální věcí svobodný dialog a svrchovanost federálního parlamentu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].