Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

S výměnou pětice Čechů za nevydání teroristy již dříve souhlasila vláda

Ministr Pelikán tak má být spíše vykonavatelem společné vůle

Alí Fajád • Autor: ČTK
Alí Fajád • Autor: ČTK

Spekulace úterních libanonských deníků, že pětice unesených a v pondělí propuštěných Čechů bude již brzy vyměněna za Libanonce Alího Fajáda, má reálný základ. Fajád je v tuto chvíli v ruzyňské cele. Jeho vydání požadují USA kvůli podpoře terorismu. Společně s dvěma dalšími muži ho loni v Praze zatkli agenti americké protidrogové policie DEA. Stalo se tak poté, co s nimi měl v pražském hotelu Sheraton dohadovat dovoz zbraní z Ukrajiny.

Fajád je ale zároveň agentem libanonských tajných služeb a Libanon projevuje dlouhodobě zájem o jeho propuštění. V médiích se delší dobu spekuluje, že právě za Čechy unesené v Libanonu. Ti jsou již v současné době na svobodě, další tah je tedy na zdejších úřadech.

Vzhledem k tomu, že české soudy pravomocně rozhodly o Fajádově vydání do Ameriky, zbývá poslední možnost, jak tomu zabránit. Možnost verdikt zablokovat má ministr spravedlnosti Robert Pelikán - a ten se delší dobu klonil k Fajádově osvobození, protože se obával, že opačné rozhodnutí by mohlo Čechům přinést v Libanonu smrt.

Jestli skutečně Fajáda odmítne poslat do Ameriky, nebude jeho rozhodování tak složité. Podle informací Respektu se totiž na obchodu před časem shodlo vedení české vlády, a Pelikán tak má být spíše vykonavatelem společné vůle. Ministři sice počítají, že to krátkodobě povede ke zhoršení vztahů s USA, ale záchrana českých občanů je pro ně vyšší. Rozhodnutí jim navíc usnadňuje, že Američané je dopředu neinformovali o zatčení Fajáda v Praze - což česká strana vnímala jako nekorektní.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].