Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Rusko se s Ukrajinou znovu pře o plyn

Gazprom (ilustrační foto) • Autor: Globe Media /  Reuters
Gazprom (ilustrační foto) • Autor: Globe Media / Reuters

Už to vypadalo, že letošnímu začátku zimy bude něco chybět: oznámení, že Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu, a že je tak ohrožen tranzit plynu i do západní Evropy. Během roku si totiž Ukrajina dodávky plynu od ruského Gazpromu předplácela. Navíc přestala být díky dovozu i z jihu či západu tzv. zpětným tokem v potrubí závislá pouze na drahém nákupu z Ruska, ruský plyn si levněji nakupovala od evropských firem.

Nyní však byla tradice ukrajinsko-ruských svárů o plyn obnovena. Šéf státního Gazpomu Alexej Miller ve středu oznámil, že od rána už na Ukrajinu neteče ani kubík, protože tamní dovozce Naftogaz dopředu nezaplatil, jak bylo domluveno. „Dodávky budou zastaveny do té doby, než Ukrajina pošle další platby,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

Šéf Gazpromu zároveň varoval, že potíže může mít i Evropa. „Ukrajina začala už dnes, ještě před začátkem zimních špiček, aktivně čerpat zásoby z podzemních zásobníků, které přitom nebyly dostatečně naplněny. Odmítnutí nákupu ruského plynu tak znamená vážné riziko pro bezpečný tranzit do Evropy, i pro zásobování spotřebitelů na Ukrajině,” uvedl Miller. Naráží tím zřejmě na dřívější situace, že Ukrajina v případě nedostatku plynu pro sebe může odčerpat část množství určeného spotřebitelům dál na Západě.

Země osmadvacítky jsou na ruském plynu závislé zhruba z jedné třetiny celoroční spotřeby, z toho velká část přichází právě přes Ukrajinu. Tranzit jde z hranic dál na Slovensko, do ČR a do Německa. Všechny země ale mají jednak velké zásoby, jednak mají už většinou alternativní možnosti dovozu. Krátkodobé výpadky dodávek tak spotřebitelé většinou nepocítí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].