Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Reforma policie může souviset s žalobkyní Máchovou

Několik bodů k policejní krizi

Robert Šlachta • Autor: Milan Jaroš
Robert Šlachta • Autor: Milan Jaroš

Vnovém Respektu 24/2016 najdete několik materiálů ke krizi policie, která vypukla minulý týden a souvisí s narychlo ohlášenou reformou. Komentář Podezřelý Tuhý, text Plukovník proti generálům rozhovor s nejvyšším žalobcem Pavlem Zemanem. Zde několik poznámek na úvod.

1. Premiér Sobotka se v uplynulých měsících ucházel o hlasy liberálnějších voličů, pro které je důležitou hodnotou svoboda. Bude zajímavé sledovat, jak bude tato část elektorátu reagovat na fakt, že Sobotka nechal spoutat policii. Plán zastřešil ministr vnitra Chovanec a premiér Sobotka ho posvětil.

2. Vzhledem k tomu, že při podzimních volbách bude při očekávané účasti kolem 40 procent souboj mezi ČSSD a ANO velmi těsný, každý ztracený volič může sociální demokraty připravit o vítězství.

3. V nedělních Otázkách Václava Moravce ministr vnitra Chovanec o odcházejícím šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertu Šlachtovi tvrdil, že je „srdcař“. Nedává ovšem logiku, proč tedy tento „srdcař“ nebyl od začátku do reformy policie vtažený. Šlachta se o ní dozvěděl pokoutně, na poslední chvíli.

4. Koncepční dokumenty policie se zrušením specializovaných útvarů a jejich sloučením nepočítaly. Způsob argumentace policejního prezidenta, jeho náměstka i ministra vnitra nasvědčuje tomu, že celá věc byla šita narychlo, horkou jehlou. Ostatně coby dokument zřejmě stále ještě není na stole – koncepci nemají členové bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, členové vlády ani Nejvyšší státní zástupce.

5. Klíčová věc je, proč ten spěch. Je velmi pravděpodobné, že policejní prezident, respektive vedení ČSSD, se museli něčeho hodně leknout. Podle informací Respektu reforma začala vznikat den poté, co ÚOOZ nedávno zatklo vlivné tváře z okruhu policie za vynášení informací a začalo se zabývat i důležitou pražskou žalobkyní Máchovou. Ta řešila řadu významných kauz a často do ztracena.

6. Ten úlek musel být tak velký, že ČSSD stál za to i s vědomím, že za tento krok sklidí silnou kritiku. „Možná máme něco, co ještě nevíme, že máme,“ říká jeden z vysokých představitelů justice. Ze strany ČSSD nicméně nemuselo jít jen o akci vyvolanou něčím kokrétním. Část sociálních demokratů delší dobu mluví o tom, že Šlachta pracuje pro Babiše, a zničení jeho útvaru tak mohlo být „iracionální“.

7. Andrej Babiš se samozřejmě snaží vytřískat z nastalé vřavy maximum možného. Ještě víc než kdy před tím říká, že všichni kradou a že ČSSD má máslo na hlavě - proto ÚOOZ ničí. Nemělo by se zapomínat, že sám Babiš má několik problémů od Čapího hnízda po vyšetřování Agrotecu. Mimochodem ten případ dělá právě ÚOOZ.

8. Robertu Šlachtovi je často vyčítáno právě to, že je Babišův muž. Moc konkrétních důkazů zatím nepadlo, faktem nicméně je, že až na zmíněný Agrotec zatím ÚOOZ nic kolem ANO nevyšetřovalo. Nedělaly to však ani jiné policejní složky - a ani novináři zatím nebyli schopni s něčím průrazným přijít. Což neznamená, že Andrej Babiš je čistý muž. Hodně vážných problémů je ale především v jeho minulosti, a ty se dají zpětně vyšetřit jen obtížně.

9. A osobní poznámka na závěr. Je zajímavé, že těm, kteří Babišovi vyčítají komunistickou minulost a zároveň hájí reformu policie, nevadí, že ji připravil náměstek Laube. Muž, který řadu let pracoval pro StB a sledoval „vnitřní nepřátele“ komunistického státu. Tedy všechny jen trochu svobodomyslně myslící lidi.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].