Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Piráti nahánějí pražského zastupitele Březinu

Získali dokumenty, že v kauze Březiny a Havlína mohlo dojít k „trestnému činu korupčního charakteru“

Pak jsme si sedli do auta... (Karel Březina) • Autor: Milan Jaroš
Pak jsme si sedli do auta... (Karel Březina) • Autor: Milan Jaroš

Pražští Piráti podali na Vrchním státním zastupitelství v Praze trestní oznámení týkající se zastupitele za ČSSD Karla Březiny. Strana podle Jakuba Michálka a Mikuláše Ferjenčíka získala blíže nespecifikované dokumenty, které dokreslují informace, o nichž mluvil zatím nepravomocně odsouzený soudce Ondřej Havlín v policejních odposleších.

Dokumenty mají obsahovat indicie, že v kauze Březiny a Havlína, o níž nedávno informoval Respekt, mohlo dojít k „trestnému činu korupčního charakteru“. „Nemůžeme být více konkrétní, státní zástupce nás požádal, abychom v této fázi nezveřejňovali detaily z předložených dokumentů,“ uvedl Michálek.

V kauze kolem Březiny a Havlína jde o to, že soudce v odposleších popisoval svému známému, jak před lety zprostil Březinu z obžaloby za porušení zákona, když politik zatajil angažmá ve zkrachovalých firmách a nechal se zvolit do orgánů další firmy. Případ shodou okolností přistál na stole právě Havlínovi. Před soudem se s Březinou prý sešel, řekl mu, jak bude v líčení postupovat, a on mu pak za to prý nabízel na oplátku peníze a různé protislužby.

Soudce podle svých slov nahraných detektivy - kteří ho sledovali v jiné věci - peníze odmítl. Březinovi ale navrhl, že pomoci může jeho známým, kteří je dva dali před procesem dohromady. Tím měl být Jan Harangozzo a jeho obchodní partner František Janů, kteří podle soudce budou potřebovat „nějakou malou změnu územního plánu“ v Praze.

Celkem 38 stran dokumentů, které Piráti předali zastupitelství, se týkají právě podezřelých návrhů změn územního plánu v Praze. Zmínění podnikatelé totiž podle informací Respektu nepřímo vlastní část pole v pražských Čakovicích, které by se mohlo změnit na stavební pozemek. Souhlasit s tím ale musí pražský magistrát, v jehož zastupitelstvu Březina sedí.

Piráti o svém podezření mluvili ve středu na kontrolním výboru magistrátu a dohodli se, že požádají výbor pro územní rozvoj, aby prověřil všechny možné změny územního plánu, na nichž by mohli mít zájem jmenovaní podnikatelé. Kontrolní výbor se také usnesl, že doporučuje zastupitelstvu, aby si ke kauze Březiny vyžádal veškeré dokumenty, tedy odposlechy soudce Havlína založené ve spisu jeho případu.

Sám Březina se k tvrzení Havlína zatím vyjádřil jen stručně - a to, že nikomu nic za jeho rozsudek nenabízel a jde pouze o spekulace. „S panem Březinou souhlasíme v tom, že jde o spekulace. Ovšem o spekulace s pozemky,“ podotkl s nadsázkou Michálek.

Březina, který byl později v podobné věci, v níž ho Havlín zprostil, odsouzen za podvod k podmínce, měl na jednání kontrolního výboru pozvání, aby informace z odposlechů Havlína vysvětlil, ale nepřišel.

Své tvrzení doposud nekomentoval ani soudce Havlín, nevyjádřil se ani Jan Harangozzo. František Janů dříve Respektu řekl, že s kauzou Havlína nemá nic společného a navíc prý v Praze žádný pozemek nevlastní.

Piráti, kteří jsou na pražském magistrátu v opozici, chtějí, aby Březina zastupitelstvo opustil. Zatím jsou ale s tímto požadavkem osamoceni.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].