Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Zahraničí

Mladí voliči byli pro setrvání Británie v EU

Nejistota vládne ohledně toho, co se teď začne dít v Severním Irsku

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Velká města, hlavně Londýn, a také většina Skotska hlasovala pro setrvání Británie v Unii. Ukázala se také zajímavá úměra: čím starší voliči, tím spíše byli pro vystoupení.  Mladé městské elity vidí v Evropě budoucnost a právě je brexit pravděpodobně dost postihne – zhorší se možnost studia a práce v zahraničí.

Ne všechna města byla nicméně prounijní. Sunderland, centrum automobilového průmyslu na severovýchodě Anglie, se výraznou většinou vyslovil pro Brexit, ačkoliv manažeři zdejších firem vyzvali zaměstnance, aby hlasovali pro setrvání, protože vystoupení zhorší vyhlídky na export. První výsledky odtud přišly po půlnoci a odstartovaly „brexitovou lavinu“.

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Sám brexit není záležitostí dnů. Vyjednávání mezi Británií a EU potrvají nejméně dva roky, spíše však čtyři až pět let. Británie bude nepochybně požadovat, aby neztratila přístup na jednotný trh. Jenže ten je podmíněn volným pohybem pracovních sil, který na zastánce brexitu působí jako rudý hadr na býka. Brusel by v tomto neměl ustupovat – jaký by pak ještě měla Evropská unie smysl?

První komentáře politiků (i když ne těch klíčových) se nesly ve znamení toho, že Británie musí důsledky svého rozhodnutí pocítit. „Out is out“ bylo jedním z hesel dnešního rána.

V Kremlu teď možná tajně otevírají lahve šampaňského – rozpadat se může začít nejen Evropská unie, ale také Spojené království. Skotští politici se před referendem nechali slyšet, že pokud projde brexit, zatímco Skotsko bude jasnou většinou pro setrvání v unii, budou usilovat o nové referendum o nezávislosti Skotska (jeho příprava ale může rovněž trvat nejméně dva roky). Nejistota vládne ohledně toho, co se teď začne dít v Severním Irsku.

Zavedou se znovu kontroly mezi ním a Irskou republikou? Ožijí hlasy volající po sjednocení ostrova Irsko, budeme opět svědky bombových útoků? Džin je zkrátka vypuštěn z lahve a bude zajímavé sledovat, co natropí. Autor těchto řádek si dovoluje připojit komentář: referendum o takto důležité věci je nesmysl. Rozhodovat by měli rozhodovat volení politici, kteří jsou placeni za to, aby zvážili všechny důsledky podobně závažných kroků - a mají na to čas.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].