Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kdo zadal pomlouvačný inzerát na Drahoše

Neprůhledně financovaná kampaň Miloše Zemana vstupuje do horké fáze

Martin Nejedly • Autor: Milan Jaroš
Martin Nejedly • Autor: Milan Jaroš

Ve čtvrtek ráno některá média otisknou hanlivý inzerát proti Jiřímu Drahošovi. Vzápětí by se měl objevit i na billboardech po celém Česku. Je na něm vyfocen prezident Miloš Zeman ve výrazně lepší kondici, než v jaké je ve skutečnosti. A vedle něj je nápis: Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše! Volte Zemana!

Autor: Twitter @tskrivanek
Autor: Twitter @tskrivanek

Inzerát se snaží voličům podsunout, že volba Drahoše znamená zaplavení Česka migranty, což není pravda. Zeman je tu pak vykreslen jako ochránce, který lidem zaručí bezpečí. Brnkání na strunu strachu bude jednou ze strategií posledních dní Zemanovy kampaně.

Zadavatelem inzerátu je společnost Euro - Agency. Jako zhotovitel jsou uvedeni Přátelé Miloše Zemana. Jde o neprůhledný spolek, v jehož čele stojí hradní kancléř bez prověrky Vratislav Mynář a hradní poradce s vazbami na Rusko Martin Nejedlý. Přátelé využili díry v zákoně a zatemnili financování Zemanovy kampaně. Vedou ji v jeho prospěch a posílají mu miliony, ale odmítají uvést, odkud jim peníze přišly.

Vratislav Mynář po otázce Respektu na financování Přátel položil telefon, Martin Nejedlý dárce odmítl uvést a ve středu v internetové televizi DVTV senátor Jan Veleba před otázkami na toto téma utekl ze studia. Peníze mohly přijít od kohokoliv, nelze vyloučit ani financování ze zahraničních zdrojů včetně cizí mocnosti, jako je Rusko nebo Čína.

Zadavatel inzerátu Euro - Agency přispěl na kampaň současného prezidenta částkou 1 822 000 korun. Jednatelem je Miroslav Schön, který je zároveň předsedou představenstva hokejového klubu v Hradci Králové a místopředsedou představenstva společnosti Mountfield a.s. V roce 2016, jak zjistila MF DNES a vzápětí popsal analytik Evropských hodnot Román Máca, firmu koupila čínská společnost Eurasia Development Group Limited. Euro - Agency a Mountfield sídlí na stejné adrese v Mnichovicích.

V následujících dnech by měl být Miloš Zeman vystaven otázkám, kdo přesně jeho nekorektní kampaň financuje, a jestli je v ní napojení na Čínu nebo jiné země. Jde zároveň o zkoušku pro média. Podobných inzerátů bude v před druhým kolem přibývat - a ochota tisknout je znamená podílet se na zhrubnutí kampaně a podpásovkách.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].