Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Holcová: My se dělit nebudeme, vzkazují nám bohatí skrze Panama Papers

O investigativním Panama Papers týmu českých novinářů a podivném obchodu tuzemského právníka

Pavla Holcová  • Autor: DVTV
Pavla Holcová • Autor: DVTV

Během dne až dvou začne fungovat český tým složený z investigativních novinářů a začne pracovat na dokumentech, které se týkají českých jmen v aféře zvané Panama Papers, říká Pavla Holcová z Českého centra pro investigativní žurnalistiku.

Co jiného mohou přinést dokumenty nazývané Panama Papers než nekonkrétní, obecné a depresivní zjištění, že svět je plný boháčů a politiků, kteří šidí na daních nebo si nějak ulívají ukradené peníze?

Doufám, že si lidé uvědomí docela důležitou věc. Běžní občané jako vy nebo já nemáme offshorové firmy v daňových rájích. Nikdo neplatí rád daně, ale víceméně všichni to děláme a víme, že školy, nemocnice, dálnice je potřeba z něčeho zaplatit. Že platit daně je solidární. A lidé, kteří se tomu placení daní vyhýbají prostě proto, že mají dost peněz a konexí, nám posílají zprávu My žijeme v jiném světě, my se s vámi dělit nebudeme.

Bohatí platí docela vysoké daně a v jistý okamžik se jim může zdát, že té solidarity je až moc, takže jdou „za lepšími podmínkami“.  Takový je svět. Co řeknou Panama Papers jiného?

Větším problémem než optimalizace daní je ta anonymita. Možnost skrýt totožnost, být zloděj nebo daňový podvodník a tvářit se jako čistý politik nebo byznysmen. A já si myslím, že dokumenty, které máme k dispozici, pomůžou ten anonymizační, a neférový a někdy i nezákonný monolit naštípnout.

Jak naštípnout?

Ten obrovský soubor informací, který máme k dispozici, může po hlubokých analýzách ukázat, jak ty stomiliardové cesty skrytých peněz fungují, jak někteří lidé šidí občany různých zemí. V dokumentech je spousta různých schémat, jak se peníze skrývaly, praly; je neuvěřitelně zajímavá a sofistikovaná. Anonymní režim, akcie na držitele a další nástroje mají v tom světě daleko větší využití, než tušíme. Mossack Fonseca neplnila přání klienta, ona pro ně hledala cesty: ona navrhovala schémata, jak ty peníze schovat.

Dobrá. Zveřejnili jste třeba fakt, že v dokumentech fungují skoro tři stovky jmen českých občanů. Kellner, Křetínský a další. Proč jste ta jména zveřejnili bez legendy, co vlastně provedli? Provedli vůbec něco?

No, třeba ti dva, které jste jmenoval mají opravdu důvod tam ty firmy mít – kvůli tamním nemovitostem nebo jachtám… My jsme se snažili ukázat široké portfolio těch důvodů, proč se v těch daňových rájích a offshorových společnostech lidé ocitli a upozorňovali jsme, že u mnohých nejde o pochybení. Prostě jsme chtěli oslovit veřejnost; ukázat, co se v dokumentech objevuje. Ale taky jsme chtěli říct, že firmy v daňových rájích využívá hlavně mocná a bohatá elita.

Kdy se dozvíme první konkrétní data, které by mohla ukázat, čím je to všechno pro nás důležité? A budete ta data zpracovávat sama, nebo ve spolupráci s policií?

V současné době jsme čtyři pro Česko i Slovensko. Chceme založit větší novinářský tým, dnes začínám oslovovat lidi z českých médií. Daty disponuje České centrum pro investigativní žurnalistiku a budou muset existovat přísná pravidla, jak s nimi zacházet, jak je zveřejňovat. Dáváme dohromady také právní tým, chtěla bych, aby se do konce týdne práce na dokumentech rozjela naplno.

Můžete popsat konkrétněji na případu z Česka, jak vlastně ta schémata skrytých toků financí fungovala?

Během několika hodin bychom chtěli zveřejnit na našich stránkách investigace.cz  případ českého právníka. Dvě firmy z ostrova Samoa ze dne na den navýšily kapitál z padesáti tisíc na padesát milionů amerických dolarů – dohromady tedy na sto milionů dolarů. A tyhle dvě firmy, řekněme spojené s oním právníkem, byly směněny za jednu slovenskou firmu. Ani jedna z těch firem na ostrově Samoa nic nedělala. Velmi pravděpodobně šlo o fiktivní sumy a vyprání peněz v hodnotě té slovenské firmy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].