Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Zeman: Ransdorf asi zase někomu naletěl

Podle informací Respektu se čtyři muži měli pokusit získat větší obnos

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) • Autor: Milan Jaroš
Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) • Autor: Milan Jaroš

Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf, zadržený ve čtvrtek na jeden den curyšskou policií v jedné bance pro podezření ze zločinu finančního charakteru,  v neděli ve svém prohlášení uvedl, že chtěl v doprovodu tří Slováků navázat komunikaci mezi tamní bankou a jejím klientem, od něhož měl plnou moc.

S tímto vlastníkem „významného konta“ s iniciálami V. H. prý banka deset let nekomunikuje. Zástupci banky s nimi podle Ransdorfa ale vůbec nejednali a zavolali policii kvůli tomu, že údajně předložili falešné dokumenty. Falšování poslanec odmítl s tím, že kopie dokladů dostal až těsně před návštěvou banky.

KSČM vyjádřila politování nad tím, že Ransdorf s jejím vedením nekomunikuje, aby vysvětlil okolnosti svého zadržení. „Mám čisté svědomí a ničeho, co by bylo v rozporu se zákonem, jsem se nedopustil,“ uvedl v tiskové zprávě, kterou ČTK poskytla vedoucí jeho kanceláře Helena Suchá.

V prohlášení ovšem europoslanec nevysvětlil, jaký má vztah ke klientovi Zürcher Kantonalbank, jehož jménem měl navázat komunikaci. „Lidé kolem pana V. H., především jeho manažer, pan P. G., se domnívali, že mohu s bankou otevřít komunikaci, a proto mne vybavili plnou mocí, která mne k tomuto jednání opravňovala,“ uvedl Ransdorf.

Ransdorf mohl opustit Švýcarsko až v sobotu, neboť jeho odjezd řešil imigrační úřad. Po propuštění prostřednictvím své asistentky Suché vzkázal, že žádný účet v curyšské bance nebyl na jeho jméno - jak se objevilo v jedné z informací Denníku N. „Řekl také, že nešlo o žádný výběr peněz. Víc v tuto chvíli nesdělil. Vše podle svých slov vysvětlí na svém Facebooku, jakmile dorazí domů,“ dodala pro Respekt Suchá.

Prezident Miloš Zeman si myslí, že Ransdorfa zřejmě někdo napálil. Vychází prý z toho, že se to komunistickému politikovi údajně stalo i v minulosti. „Je to člověk, který každému naletí,“ prohlásil v rozhlasovém pořadu Prezidentský pressklub a poukázal na případ padělaných obrazů, v nichž europoslanec figuroval. Nicméně dodal, že je to jen jeho hypotéza.

Nesouhlasily údaje

Tamní mluvčí Judit Hoedl v pátek potvrdila, že městská policie v Curychu na základě oznámení zasáhla v jedné z bank a zatkla tu celkem čtyři muže, kromě Ransdorfa i tři slovenské občany. „Důvodem bylo podezření ze zločinu finančního charakteru. Byli vyslechnuti na policii a následně předáni státnímu zastupitelství Curych,“ dodala jen mluvčí. Zatím není jasné, zda v propuštění Ransdorfa hrála roli imunita poslance Evropského parlamentu; ta podle některých názorů ve Švýcarsku  neplatí.

Autor: Respekt
Autor: Respekt

Podle pátečních informací Respektu se muži měli pokusit v bance z nespecifikovaného účtu získat větší obnos. Slovenský Denník N uvádí, že šlo o 350 milionů eur; zdroj Respektu mluvily o téže sumě ve švýcarských francích. Muži - údajně se jmény Attila D., Juraj H. a Petr G. - chtěli podle listu peníze převést či vybrat na základě soudního příkazu. Datum narození v údajích k účtu však nesedělo s datem na předložených dokumentech. Úředník chtěl vysvětlení, muži začali být agresivní, a proto byla přivolána policie.

Tento scénář následně potvrdil dobře informovaný zdroj ze Slovenska.  Dva ze tři Slováků byli podle tohoto zdroje už v minulosti trestáni (a jeden z nich nadále zůstává ve vazbě). Podle neoficiálních informací Respektu se o případ intenzivně zajímá slovenská strana a kauza se tu již řeší na úrovni vlády.

Mrtvá konta

Co dělal v této skupině Ransdorf a jaká byla jeho role, není zřejmé ani po jeho vyjádřeních. Podle pátečních spekulací médií jednou z možností je, že se skupina snažila dostat k takzvaným mrtvým penězům po židovských klientech švýcarských bank. To zmínil v ČT i předseda KSČM Vojtěch Filip. Některé výbory evropského parlamentu se podle něj problematikou mrtvých kont z období druhé světové války zabývají. Podle Filipa tak KSČM zjišťovala, zda neměl Ransdorf v tomto smyslu stranický úkol, který mohl ve Švýcarsku řešit. Ukázalo se však, že nikoli.

Jak se vůbec ve Švýcarsku Ransdorf ocitl, je rovněž pořád obestřeno tajemstvím. Podle nejbližších spolupracovníků byl ve středu v bruselském parlamentu, večer řekl, že se jde vyspat, protože druhý den jede do České republiky. Tady měl také na pátek na 9. hodinu ráno naplánovanou schůzku. Od čtvrtečního večera se ale nikomu nehlásil, jeho telefon sice vyzváněl, ale nebral ho a neodpovídal na sms.  Neozval se ani členům rodiny, kteří se ho snažili podle informací Respektu kontaktovat.

Přesné podrobnosti o tom, co se v Curychu stalo, zatím nesdělila ani tuzemská policie. Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková jen uvedla, že jejich lidé spolupracují se švýcarskou stranou ohledně pokusu o podvod, na kterém se měl podílet český občan. Žádné bližší informace k případu podle svých pátečních slov neměla ani mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Ransdorf čelil hrozbě exekuce, protože měl milionové dluhy. Na jeho vilu v Praze-Libuši a byt v Záběhlicích byla vypsána dražba.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].