Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Fajád je venku. Není pravda, že Česko neobchoduje s teroristy

Pět unesených Čechů již odletělo z Libanonu

Alí Fajád • Autor: ČTK
Alí Fajád • Autor: ČTK

Pět v Libanonu unesených Čechů je na cestě zpátky, Z Bejrútu odletěli ve čtvrtek po poledni vládním speciálem. Podle iDNES.cz vypravil do Česka speciální let i Libanon. Kolem 14. hodiny rozhodl pražský městský soud o okamžitém propuštění Libanonce Alího Fajáda, o němž se spekuluje, že je součástí diplomatického obchodu. Je tedy čas na malou rekapitulaci výnosů a ztrát.

  1. Na začátku operace „Libanon“ byla snaha Vojenského zpravodajství získat informace o Čechovi uneseném v Libyi. Právě tyto informace jim měl slibovat obchodník se zbraněmi Alí Fajád. Muž toho času držený v ruzyňské vazbě, jehož vydání žádali Američané právě kvůli obchodu se zbraněmi.
  2. Od začátku šlo o léčku, jak dostat zástupce Vojenského zpravodajství do Libanonu a tam ho i s dalšími účastníky výpravy unést. A tlačit pak na Česko, aby Fajáda nevydávalo.
  3. K tomu skutečně došlo. A bezpečnostní rada státu po čase odsouhlasila výměnný obchod Fajáda za Čechy. Následně ho stvrdil podpisem ministr spravedlnosti Pelikán. Bál se, že kdyby to neudělal, Češi by v Libanonu zahynuli.
  4. Dobrou zprávou je, že unesení Češi jsou naživu a brzy budou u svých rodin. Tím ale všechny dobré zprávy končí.
  5. Byla to právě zpackaná operace, která je vystavila riziku únosu. Kvůli tomu jsme museli propustit Fajáda. A kvůli tomu jsme se dostali do konfliktu s naším americkým spojencem. Vzájemné vztahy to zcela nepochybně poznamená.
  6. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek tvrdí, že Česko s teroristy neobchoduje. Neříká pravdu: vzhledem k tomu, že Češi byli uneseni, jde o teroristický akt. Není pochyb, že výměna za Fajáda je obchod, při němž měníme turisty za lidi podezřelé z podpory terorismu.
  7. Nepovedená operace ukázala, že civilní rozvědka (ÚZSI) a Vojenské zpravodajství nespolupracují, jak by měly. Instituce si zřejmě si nepředávaly důležité informace; jsou rozhádané, nevěří si. V době boje proti terorismu je to velmi znepokojující zpráva.
  8. Ještě je nicméně šance na katarzi: policie by měla vyšetřit, kdo a proč selhal a politici by měli zjednat co nejdřív nápravu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].