Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Chovanec: Jdou po mně a fotomontáž je důkaz

Ministr zapletl tajné služby do své údajné dehonestace už dřív

Milan Chovanec • Autor: Milan Jaroš
Milan Chovanec • Autor: Milan Jaroš

Po nedávném nařčení z korupce v kauze České pošty prý nechtěl Milan Chovanec udělat tu samou chybu - mlčet. Proto se v pondělí sám rozhodl na Twitteru uveřejnit fotomontáž, na které sedí v jednom z plzeňských klubů před nahou dívkou. Snímek mu přinesli reportéři bulvárního Expres.cz poté, co ho někdo anonymně zaslal do jejich redakce.

Podle ministra má být fotografie součástí kompromitující kampaně proti jeho osobě. Jenže celou operaci na svou obranu rozjel Chovanec už dříve - a opoziční poslanci se nyní ptají, jak do ní mohl zatáhnout tajné služby.  Ministr vnitra totiž nemá pravomoc s nimi přímo spolupracovat.

„Dokud jsem neměl důkaz - tu fotografii - tak to všechno mohla být snůška drbů,“ komentuje Chovanec, proč podal trestní oznámení až teď, a nikoli v době, kdy se podle svých slov o údajné politicky motivované kampani proti své osobě doslechl. Už v srpnu se totiž i s konkrétními jmény podezřelých obrátil na tajné služby. Podle svých slov se obával, že je proti němu coby představiteli vlády připravována dehonestační kampaň ohrožující zájmy státu.

Při svém podezření ovšem zvolil přinejmenším nestandardní postup. Jeho kroky měly nejprve vést k policii. A pokud by ta rozhodla, že se v případě ohrožení jeho pověsti se jedná zároveň o ohrožení státních zájmů, sama by navázala spolupráci s tajnými službami. Chovancův krok tak v atmosféře stále doznívající kauzy Jany Nagyové znovu rozpoutal diskuzi o potenciálním zneužívání zpravodajských institucí.

Sám ministr vnitra totiž úkoly tajným službám bez souhlasu vlády dávat nemůže. Chovanec toto podezření ale razantně odmítá a tvrdí, že nikoho neúkoloval. Zaslal prý pouze písemný podnět - aniž však blíže specifikoval komu.  „Pan ministr asi nemá čisté svědomí. Měl se přece obrátit hned na policii. A že neměl žádný důkaz? Od toho tu policie přece je - aby shromažďovala důkazy,“ říká Jana Černochová (ODS) z bezpečnostního výboru Sněmovny.

Chovanec však zapojení tajných služeb závažností případu dál obhajuje. Fotografie je podle informací, které prý dostal od nejmenovaných přátel, součástí cíleného mediálního útoku. Kromě ministra vnitra se má kampaň dotýkat i dalších vysokých politiků. A snímek, který se Chovancovi v pondělí dostal do ruky, podle něj celou teorii dokazuje.

Co ale ministr veřejnosti z těchto podezření zatím nabídl, je pouze zmíněná fotomontáž, kterých -  jak i sám připouští - koluje po internetu nespočet. „Pokud by to bylo jenom o jedné fotce, tak jsem v klidu. Nejsem paranoik,“ tvrdí.

Jako původce celé kampaně Chovanec hned na začátku nepřímo označil hnutí ANO Andreje Babiše. I když teď tento výklad popírá, místopředseda vlády narážku pochopil rychle – a na oplátku označil za tvůrce fotografie i celé kauzy Chovance samotného, potažmo PR agenturu Bison & Rose, kterou vlastní Chovancův osobní přítel Miloš Růžička. Aféra kolem fotomontáže tak vyostřila vnitrovládní mediální přestřelku, která může začít až příliš připomínat nynější vládou opovrhovaný Nečasův kabinet.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].