Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš má vysvětlit dotace na Čapí hnízdo

Anonymní oznamovatel podal trestní oznámení kvůli podezření z dotačního podvodu

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Vicepremiér a šéf Hnutí ANO Andrej Babiš možná bude muset policii vysvětlovat, jak to bylo s padesátimilionovou dotací na jeho luxusní farmu Čapí hnízdo. Podle serveru Echo24 bylo kvůli podezření z dotačního podvodu v minulých dnech podáno trestní oznámení, a to anonymním oznamovatelem. Směřováno je do rukou pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, ale dorazilo na podatelnu Městského státního zastupitelství v Praze. „My tedy budeme oznámení paní Bradáčové přeposílat,“ uvedla mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Bradáčová již Respektu potvrdila, že oznámení zatím nemá. Upozornila zároveň, že pokud byla dotace - a tedy možná škoda - 50 milionů korun, nebude stejně k dohledu nad takovým vyšetřováním vrchní státní zastupitelství příslušné. Její žalobci totiž řeší předpokládané škody na majetku státu nebo Evropské unie - což jsou právě i dotační podvody - až od úrovně 150 milionů korun. Ostatní se řeší dle místní příslušnosti podezřelého subjektu. Zda tedy skončí trestní oznámení zpět v hlavním městě, protože tu sídlí majitel farmy Agrofert, případně ve středních Čechách, kde Čapí hnízdo stojí, zatím není jasné.

Autor: archiv firmy
Autor: archiv firmy

„O trestním oznámení vím zatím z médií. Nejsem si vědom jakéhokoli pochybení. Projekt byl realizován zcela v souladu se zákonem a podle dotačních pravidel. Navíc byl v minulosti už několikrát ze strany úřadu kontrolován. Speciálně se o něj zajímala Evropská komise a nechala ho rovněž zkontrolovat,“ reagoval jen na dotaz Respektu Babiš.

Podezření na spáchání dotačního podvodu spočívá podle oznámení v tom, že firma si zažádala v roce 2008 o dotace jako neznámá společnost. Původně sice Farma Čapí hnízdo do koncernu Agrofertu patřila (konkrétně ji držel Agro ZZN Pelhřimov), krátce před podáním žádosti o dotaci ale přešla do vlastnictví s anonymními akciemi. Vlastník tak byl od té doby oficiálně neznámý.

Až v polovině roku 2014, když byly anonymní akcie úpravou legislativy zrušeny, farmu Čapí hnízdo opět převzal Agrofert. Podle oznamovatele přitom tato transakce mohla mít zásadní dopad na přidělení dotace - protože by ji nemohla získat bohatá a zisková firma jako Agrofert, jež by areál mohla vybudovat i bez pomoci státních peněz.

O tom, že za anonymními akciemi se mohl po celou dobu skrývat Agrofert, podle pisatele svědčí nově dokument o Babišovi s názvem Matrix AB odvysílaný nedávno v České televizi. Vicepremiér a ministr financí v něm na Čapím hnízdě mluví s velvyslanci a - jak pisatel cituje - říká v něm, že farma „je nejlepší projekt co jsem kdy vymyslel“.

Autor: HN, Martin Svozílek
Autor: HN, Martin Svozílek

„Napadlo mě to, když jsem s dětmi čekal ve frontě v pražské zoo na krmení koz. Byla tam obrovská fronta a já nesnáším čekání. Tak jsem si řekl, že udělám podobný projekt,“ konstatuje tu. Z toho oznamovatel dovozuje, že Babiš kontroloval farmu Čapí hnízdo i v letech 2008–2014.

Babiš dříve vlastnictví Čapího hnízda popíral. Před dvěma lety například na dotaz Respektu řekl, že s firmou nemá nic společného. „Nevím, komu to patří,“ uvedl tehdy s tím, že společnosti jen půjčil přes 400 milionů na stavbu farmy, ale jméno majitele nezná. Podle něj šlo o „nějaké advokáty“.

Evropské dotace dostala farma od Středočeského kraje na podporu cestovního ruchu. Podle pravidel mohl dotaci získat malý nebo středně velký podnik, který alespoň dva roky podniká v cestovním ruchu. Zřejmě tak mohou existovat různé právní výklady, zda změna vlastníka ukrytého v pozadí farmy mohla dotaci ovlivnit, nebo ne. Samo chování Agrofertu, tedy to, že změnil majitele před podáním žádosti o dotaci, naznačuje, že to význam mít mohlo.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].